Donanımda yeni madde antimon-tellür

0
Soulblighter
Royal Philips Electronics araştırmacıları, mevcut belleklerin yerine geçebilecek yeni bir maddenin oluşturulduğunu açıkladı. Bu maddenin kullanıldığı teknik sayesinde DRAM ve flaş bellekler tarihe karışacak.

Philips laboratuvarlarında geliştirilen yeni madde antimon ve tellürün (tellurium) bileşiminden oluşuyor. CD’lerdeki düzeneğe benzer bir şekilde çalışan yöntemde, lazer, maddenin üzerinde bir noktaya yönlendiriliyor ve maddenin yüzeyi ışını geri yansıtıyor. Geri yansıma, lazerin değdiği yüzey noktasındaki moleküllerin dağılımına göre farklılık arzediyor. Molekül dağılımındaki farklar, bu yansımada da çeşitlilik yaratıyor. Lazer yansıması daha sonra, dijital dilde sıfır ve bire dönüştürülüyor.
DRAM'ler Tarihe Karışacak

Yeni maddenin ticarileşmesi, antimon-tellürden yapılan çiplerin, bilgisayardaki DRAM belleklerinin, flaş belleklerin, hatta sabit disklerin yerini alabileceği belirtiliyor. Bilim insanlarının önündeki en büyük engel, karmaşık ve düzensiz bitleri dijitalize etmek. Normal şartlarda evre dönüşümü için bir maddenin birkaç nanosaniye gibi kısa bir zamanda birkaç yüz derece ısıtılması gerekiyor. Evre dönüşümleri normal şartlar altında 30 nanosaniyede gerçekleşiyor. Bu işlem yüksek miktarda elektrik enerjisi gerektiriyor. Örneğin, sadece tellür 988 derecede kaynıyor.

Philips yeni geliştirilen antimon-tellür maddesinin evre dönüşümü 0.7 volt ile çözdüğünü duyurdu. Bu rakam, silikonla yapılabilenin çok altında bir performans.

30 Yıllık Araştırma

Çip üreticileri yaklaşık 30 yıldır benzer teknikler üzerinde çalışıyorlardı. Birçok araştırma merkezi Moore Kanunu’nun öngördüğü gibi çipleri hızlandırmanın peşinde; bu mücadelenin başlıca alanı da çiplerin şimdiki ana maddesi silikondan başka materyallere geçiş. Silikondan başka maddeler, hem üretimi ucuzlatacak ve enerji tüketimini düşürecek, hem de ebatların ufalmasını sağlayacak. Philips uzmanları, antimon ve tellürden oluşan yeni maddenin en erken 20 yılda ticarileşebileceğini ifade ediyor. Araştırma ile ilgili makale Nature dergisinde yayımlandı.

Kaynak: NTV

İlgili Yazılar

Mikroişlemci Üzerinde Yumurta Pişirildi!

FZ

Yanlış okumadınız! İngiltere'deki bir bilgisayar meraklısı, Athlon mikroişlemcisi üzerinde yumurta pişirip, afiyetle yemiş.

11 dakika boyunca çalışan mikroişlemci, yaydığı termal enerjinin büyük bir kısmını üstündeki plakaya aktarmış ve bu sürecin sonunda kızaran işlemci değil yumurta olmuş.

En Eski PC Bulundu

tdeveci

Intel ve HP uzun zamandır sürdürdükleri bir arayışta sona ulaştılar. Halen kullanılmakta olan en eski PC'yi arayan ikili, aradığını Hollanda kökenli PHI Data adlı bir firmada buldu. Firmanın ödülüyse daha önceden duyurulan 18 bin Euro oldu. Sonuca göre şu anda çalışır durumda olan en eski PC, IBM'in Intel 8088 tabanlı 5160 modeli. 1983 yılında imal edilen bu bilgisayar yine IBM'in nokta matris yazıcısını kullanıyor. HP ve Intel, bu bilgisayarı hala kullanan Hollandalı firmaya 5 yeni Intel tabanlı HP bilgisayar hediye etmeyi de ihmal etmedi. Aynı yarışmayı 1999 yılında ABD'de gerçekleştiren Dell, 1960 model bir Altair 8800b'nin kullanıldığını bulmuş ve bizim gibi şoke olmuştu.

Kaynak : Radikal 19 ocak 2004

150$'a Laptop PC

Onur_Yerlikaya

Asus'un son günlerde dikkatleri üzerine topladığı minicik laptop'una dair haberi okurken Slashdot sitesinde dikkatimi çeken 150$ gibi bir fiyatta laptop oldugundan bahsediliyor.

fazlamesai.net'e soralım: İşlemciyi nasıl seçsek?

pulsar

GAIM ile online olduğum kısa zaman diliminde bir arkadaşım işlemci testi linki gönderdi. Yazıyı incelerken aklıma nasıl işlemci seçtiğimiz geldi. Eskiden işler gayet kolaydı. INTEL mimarisi için herkes benzer işlemcilerle benzer başarımlar elde ederdi. Biz de kafa yormazdık hiç. Ama son iki üç yıldır PC mimarisi için gelen işlemcilerin takibi gitgide güçleşmeye başladı. Bu işlemciler gitgide daha da içinden çıkılmaz biçimde gerek komut setleri gerekse hyperthreading ve de çift çekirdek gibi yeni özelliklerle iyice kafa karıştırır oldular.

CHDK ile Canon Fotograf Makinanızı Hayata Döndürün

auselen

CHDK yanı Canon Hacker's Development Kit ile Canon marka fotograf makinanız için ödediğiniz paranın karşılığını daha fazla alabilirsiniz.