Dünyanın ilk Açık Kodlu Birası!

0
zilog
BBC'de yayınlanan bir haberde dünyanın ilk açık kodlu birası tanıtıldı. Our Beer v.1 isimli bira, Kopenag'daki Information Technology University'de, fikir hakları üzerine yapılan bir workshop sırasında ortaya atılan bir fikirden doğmuş. Workshop'u yürüten Rasmus Nielsen, öğrencilerden, yazılım dışında bir açık kodlu yaklaşıma bir örnek bulmalarını isteyince, bu fikir ortaya atılmış. Creative Commons Licence altında sunulan biranın tarifine sitesinden ulaşmak mümkün.

Görüşler

0
sametc
keşke herşey böyle üretilse dunya daha güzel olurdu.......
0
muhasebeci
Yaf şu biranın tarifini birileri türkçeye çevirse de hep birlikte geliştirsek ;)
0
darkhunter
Ben bunun tadından pek emin değilim doğrusu :-)

Hem böyle uzun vadeli zararlı alışkanlıklarımın içeriğini bilmemeyi tercih ederim. Formül bir nebze gizlenince daha rahat tüketiyorsunuz. Amerikan sigaralarında, roket yakıtı üretiminde kullanılan hammaddelerden fare zehri yapımında kullanılan hammaddelere kadar 1001 türlü zaralı katkı olduğunu öğrendimde noldu, başım ğöğe mi erdi? Yine de içiyorum ama hatırladıkça moralim bozuluyor, reva mı bu? :P

0
zilog
Aslında haberin en ilginç kısmı, Nielsen'in açık kod fikrinin dijital olmayan alanlara da uygulanabileceğini savunması. Bu konuda örnek olarak, gelişmekte olan ülkelerin kendi HIV/AIDS ilaçlarını bu yaklaşımla üretebileceklerini belirtiyor. Büyük ilaç firmalarının gelişmekte olan ülkelerin kendi AIDS ilaçlarını, patent hakları nedeniyle üretmelerine engel olmaya çalıştıklarını düşününce, akla açık koda çamur atan malum firmalar, yazılım patentleri vs. geliyor. Aslında sanal ve sanal olmayan dünya arasında benzerlikler sandığımızdan daha çok.
0
ebola
aslında bu zaten yıllardır TIP camialarında yapılan bir tartışma. Ki dünyada kimi ülkeler ilaçta patent kavramının olamayacağını söylüyorlar.
Güney Afrika Cumhuriyetinde geçen senelerde yaklaşık şöyle bir olay yaşandı. Ülkede AIDS çok yaygın olduğu için Mandela hükümeti AIDS ilaçlarındaki patenti kaldıracağını açıkladı. Ve kısa bir süre sonra firmalar ilaç fiyatlarında bariz indirimler yaptılar.
Yani bu parayada bu iş kurtarır dediler. Oysa kısa zaman önce insanlar o ilacı satın alamadığı için ölüyordu.
TIP dünyasındaki tartışma bilgisayar dünyasından daha yakıcı. Siz bir yazılımı satın alamıyor iseniz alamazsınız, belki işleriniz yavaşlar ama dünyanın sonu değildir.
Oysa bir firma sadece ve sadece karlı olmadığı için bir ilacı piyasaya sürmeyebilir ve siz ölebilirsiniz.

Bu arada Open Cola, Open Bira iyi gidiyoruz.
0
bm
Bu konuya onem vermekte haklisiniz. Tesekkurler.

Bu konuda o kadar yalan soyleniyor ki ne nedir tam anlamak mumkun degil. Ozellikle Afrika/AIDS konusu orali hukumetlerin problemi kucuk gostermek istemesi, ABD homoseksuel lobisinin AIDS arastirmasi icin devlet fonu kuyrugunda 'kaynak yapmak' istemesi, ilac sirketlerinin kanun satin alip hepimizi soymak istemelerini bir araya getirmekle kalmiyor, bir ust seviyede ilacta devlet iznine ve ruhsatlamaya karsi olanlarla (ruhsat icin burokrasiyi beklerken insanlar oluyor argumani) saglik hizmetlerini tamamen devletlestirmek isteyenler (ozel sektor kar edecek diye insanlar oluyor argumani) bunu firsat bilip corbayi daha da karistiriyorlar.

Bu iste bariz ve fikri acidan temiz bir cozum goremiyorum ben. Bir acidan para ve kar ihtimali ortadan kalkinca uretim ne derece sekteye ugrar ortada degil, diger acidan sirket+devlet isbirligi hastayi soymakla kalmayip sosyalize olmus ve/veya kanun marifetiyle maymun edilmis ama sozde serbest saglik duzenlerinde hastadan maliyeti de saklayip soygunu katlayabiliyor. Devletler dahil benim gorebildigim ust seviye oyuncularin hicbiri temiz oynamiyor.

Bu tur herkese dokunan ve gerek cikar gerek suistimal edilecek korku miktari buyuk oldugu icin yalanin kural oldugu konular, aslinda ideolojisi ne olursa olsun fikrinin namusunu korumaya biraz ozen gosteren insanlarin ilgilenmeleri gelecek icin hayati onem tasiyan konular. Bizde hem ilac/formul baglaminda fikri uretim hem bu konulara ilgi eksik oldugu icin veri imtiyazi vs. basina biraz yansimis islere de basbakanin esinin basortusu kadar bile kafa yormadik gibime geliyor.
0
sefalet
"evde bira yapımı" diye google a bir danışayım dedim.Az buz şey çıkmadı.İlk çıkan adresten öğrendiğime göre evde bira yapımı için yazılım bile üretilmiş.Şarap yapmıştım ama sıra biraya geldi sanırım.Kahrolsun ihtiyaçları parayla sattıran sistemler. :)
0
yilmaz
ne zevkli olur o dersler şimdi.
hoca derse gelir "çıkarın biraları sınav yapıcam" der.
herkes çıkarır sınavın son 1-2 dakikası hoca boş şişeleri toplamaya başlar. öğrencinin biri yetiştirememiştir sınavını "hocam son bir yudum" daha der.....
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

DVD Jon Aklandı!!

oktay

Yazıp dağıttığı Linux gibi işletim sistemleri üzerinde DVD izleyebilmeyi sağlayan DeCSS programı yüzünden hakkında Norveç mahkelemelerinde dava açılan Jon Johansen adlı genç hakkındaki bütün suçlamalardan beraat etti.

Bir programcı ve vicdanı: Jani 'sniper' Taskinen ZEND'den istifa etti

FZ

Meşhur PHP ve ZEND geliştiricilerinden Jani 'sniper' Taskinen, bir e-posta ile istifa ettiğini duyurdu.

Tartışmalara ve bazı yorumlara göre, Taskinen, İsrail'in bir süredir gerçekleştirdiği, BM binasının da bombalanması gibi vakaları içeren ve (hemen hemen) tüm dünyanın tepkisini çeken askeri operasyonlardan ötürü tepkisini ortaya koymak için istifa etmiş durumda.

Şehr-i Münih´in Linux´a geçme planları

alper

Münih şehir yönetimi Microsoft'la olan bütün sözleşmelerini iptal edip Linux'a geçmeyi düşündüklerini beyan etti.

Sueddeutsche gazetesinde yayınlanan bir araştırmada Münih'te Enformasyon teknikleri alanında Linux'a geçilmesiyle verilerin daha güvende olacağı ve milyonlar kar edeceğinin söylenmesi üzerine harekete geçen yönetim, durumu değerlendirip kararın 28 Mayıs günü verileceğini söyledi. Bu zamana kadar Microsoft'un bir teklif yapması bekleniyor.Söz konusu teklif NT'lerin XP'ye geçişini, eğitim vs. durumları kapsıyor. Bu da en az 30 Milyon Euro şehir yönetiminin kasasından çıkması demek.

Paragent Artık Açık Kaynak

zekzekus

Dana önce bu haberde adı geçen Paragent firması, geliştirdiği Bilgi İşlem Birimlerinin, sorumlulukları altında olan bilgisayarları izlemelerine ve gerektiğinde müdahele etmelerine olanak sağlayan yazılımını artık açık kaynak modeli ile dağıtacağını duyurdu.

Aklın Yolu Bir: MS, Opera'yı Satın mı Alıyor?

parsifal

M$'un içinden sızan bilgilere göre, Google ile MS arasında süregelen Opera savaşını MS önde götürüyormuş.