E-Bergi : Odtü Bilgisayar Topluluğu Dergisi

0
anonim
ODTÜ Bilgisayar Topluluğu Elektronik Dergisi E-Bergi Nisan 2008'de bir yaşına giriyor. Peki nedir bu e-bergi?

Hakkında

e-bergi, ODTÜ Bilgisayar Topluluğu tarafından hazırlanmaktadır. Amacımız, bilgisayar bilimleri ve uygulama alanları hakkında detaylı bilgi sahibi olmayan insanlara kaliteli Türkçe içerik sağlamaktır. İlk sayımız, 1 Nisan 2007'de yayınlanmıştır. Bundan sonraki sayılarımızın da her ayın 1'inde çıkması hedeflenmektedir.

Yazarlarımız

Dergi yazılarımız, topluluk üyelerimiz tarafından yazılmaktadır. Ancak dergimiz misafir yazarların yazılarını da kabul etmektedir. Siz de bizimle bilgilerinizi paylaşmak isterseniz yazı taslaklarınızı bize gönderebilirsiniz. Elimize ulaşan yazılar yazı havuzumuza eklenir ve her ay, yazı havuzundan dergi formatına uygun görülen belli sayıda yazı seçilerek o ayın sayısı yayınlanır. Göndereceğiniz yazıların daha önce herhangi bir kaynakta yayınlanmamış olması gerekir.

e-bergi Adı Nereden Geliyor?

İngilizce'deki "compute" teriminin Türkçe'de tam bir karşılığı yoktur. Bu eksikliği gidermek amacıyla, ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği öğretim görevlileri tarafından yeni bir Türkçe kök kullanılmaya başlanmıştır. "bermek" olarak düşünülen bu sözcüğün çıkış öyküsü ilk olarak Şubat 1998'de ODTÜ Bilgisayar Topluluğu Bülteni'nde yayınlanmıştır. "e-bergi" adı da, "bermek" kökünden türetilmiştir. Dergimize bu ismi seçmemizin nedenlerinden biri de "e-dergi" sözcüğünü çağrıştırmasıdır.

Yazıların Lisansı

Dergimizin yazıları, Creative Commons Attribution-NonCommercial 3.0 lisansı ile korunmaktadır.

Bu lisansa göre, kaynak göstermek koşuluyla yazılarımızı kullanabilir ve alıntı yapabilirsiniz. Yapacağınız alıntıların altında

Yazar: Adı Soyadı - ODTÜ Bilgisayar Topluluğu
Bu yazı, e-bergi / Nisan 2007 sayısından alınmıştır.

İfadesi (gerekli kısımları düzelterek) linkleriyle beraber yer almalıdır. Gösterdiğiniz duyarlılık için teşekkür ederiz.


ODTÜ Bilgisayar Topluluğu

Görüşler

0
cnsnyldz

http://e-bergi.com/

--
Cansın YILDIZ
ODTÜ Bilgisayar Topluluğu
0
cnsnyldz

http://e-bergi.com/

--
Cansın YILDIZ
ODTÜ Bilgisayar Topluluğu
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Kısıt Koşul Programlama

FZ

Roman Barták'ın "On-line Guide to Constraint Programming" (Kısıt Koşul Programlamaya Giriş) kılavuzu farklı bir yazılım geliştirme paradigması için öenmli bir kılavuz niteliğinde.

Kısıt koşul programlama, kabaca istenen çözümün sağlaması gereken şartların (kısıt koşulların) sunulduğu ve çözümün adım adım tarif edilmediği programlama şekli olarak tanımlanabilir.

Kısıt koşul programlama gitgide popülaritesini artırmaya başladı, Mozart Programming System gibi somut uygulamalar pek çok problemin çözümünde kullanılıyor. NP-zor problemler, yapay zekâ, mantık, elektronik, bilgisayar grafikleri gibi konularda çalışan yazılımcıların kısıt koşul programlama konusunda bilgi sahibi olmalarında fayda var.

Kaynak: Computer Science Daily News

Sizin Amstrad Dergisi (Retro Bilgisayar/PDF)

Alcofribas

Sizin Amstrad Dergisi 1988(Ekim) ve 1989(Nisan) yılları arasında toplam 7 sayı olarak Memoreks Dış Ticaret ve Bilgisayar Hizmetleri tarafından yayınlanmıştır. İçerik olarak Amstrad bilgisayarlarına ait oyun-program açıklamaları, Basic, Assembler, Müzik, GEM tanıtımları ve dersleri yeralmaktadır. Hamdi Mermut derginin sahibi ve yayın yönetmenidir.

Özgür Lineer Cebir Kitabı

FZ

Bilgi Üniversitesi'nin matematik bölümü e-posta listesine, oradan da bilgisayar bilimleri e-posta listesine gelmiş keyifli bir e-posta: İnanılması güç bir olay! "An open-source linear algebra text book" Open source (açık kaynak) olayının matematiğe katkısı olacağını nereden tahmin edebilirdim. Ama böyle bir proje var. Yapılmış, yapılıyor, yapılacak.

Internette bir matematik profesörünün başlattığı projeyle tamamen ücretsiz olarak (bu ücretsiz olma durumu yasal olarak da güvence altına alınmış!) bir lineer cebir kitabı yazılıyor. Hatta versiyonları var, sürekli güncelleniyor! En son 2006 şubatında güncellenmiş. Vereceğim site sırf bu iş için hazırlanmış! Çok değişik versiyonlarda sonuna kadar ücretsiz bir lineer cebir kitabı!

EncFS ile dosya sistemi şifreleme ve kolay kullanım

FZ

FM editörlerinden sundance'in "Userspace Filesystem Encryption with EncFS" başlıklı makalesi O'Reilly Linux Devcenter'da yayınlandı.

En kısa sürede Türkçe halini de FM ortamında görmek ümidiyle... ;-)

SSH ve Public Key Doğrulaması

cbc

SSH ve Public Key Doğrulaması ile ilgili birkaç paragraf yazı yazdım. Birilerinin işine yaraması dileği ile.