Özgür Lineer Cebir Kitabı

0
FZ
Bilgi Üniversitesi'nin matematik bölümü e-posta listesine, oradan da bilgisayar bilimleri e-posta listesine gelmiş keyifli bir e-posta: İnanılması güç bir olay! "An open-source linear algebra text book" Open source (açık kaynak) olayının matematiğe katkısı olacağını nereden tahmin edebilirdim. Ama böyle bir proje var. Yapılmış, yapılıyor, yapılacak.

Internette bir matematik profesörünün başlattığı projeyle tamamen ücretsiz olarak (bu ücretsiz olma durumu yasal olarak da güvence altına alınmış!) bir lineer cebir kitabı yazılıyor. Hatta versiyonları var, sürekli güncelleniyor! En son 2006 şubatında güncellenmiş. Vereceğim site sırf bu iş için hazırlanmış! Çok değişik versiyonlarda sonuna kadar ücretsiz bir lineer cebir kitabı!
Bir ders kitabını mükemmelleştirmeye çalışmışlar... Gilbert Strang'ın Gram Schmidt Process'den sonra "If Gram thought of it first, what was left for Schmidt?" gibi son derece keyifli ve okuyucuyu gaza getiren yorumlarını içeren efsanevi kitabı "Introduction to Linear Algebra"yla kıyaslamak değil maksadım bu yorumu yaparken. Fakat sınırları oldukça zorlamışlar ve oldukça zengin bir kitap olmuş, oluyor. Eklenen yazılar, açıklamalar işin ehli kişiler tarafından kontrol ediliyor.

Bedava kitap olmalı mı? Kitap yazarları da para kazanmalı tartışmasına girmeden, böyle bir olayı haber vermek, paylaşmak istedim. Kitabı indirip (700 küsur sayfa son versiyonu yakında 1000 sayfalık bi textbook olabilir. "1000 sayfalık bi textbook olur mu? sayfa sayısı çok fazla" düşüncesi benim de kafamı kurcalıyor. Textbook olmasa da kaynak kitap olur..:))

Ayrıca sitede başka "Open Source Textbook" projelerine linkler de var. Buyrunuz doya doya okuyunuz! Master ya da doktorada cebiri seçersem, yutacağım kitaplardan biri bu olur diye düşünüyorum.

Şimdilik 10 bin liradan fotokopi çeken bir yerde 10 ytlden az fiyata bastıracağım. :) Sitede "bu kitap beleş, çoğaltabildiğiniz kadar çoğaltın! diye not düşmüşler! Pes..." Buyrun efendim çok uzattım:

http://linear.ups.edu/index.html

Görüşler

0
nehuse
Bir matematikçi olarak bu konuyu çok sevinerek okudum keşke benzer örnekleri türkçede olsa ilk etapta üniversite sonrada ortaöğretim düzeyinde yapılabilecek bu tip çalışmalarla meraklı öğrenciler güzel bir bilgi hazinesine ücretsiz ulaşırlar.Meb gözünü açar ve microsoft temelli yazılımları satın almayı bırakırsa ve bu tip bir sistem oluşturursa eğitimimizde yeni bir dönem başlar bence..
0
Zebani
bence herşeyi devletten, hükümetten yöneticilerden beklemektense böyle şeyler bir sivil toplum hareketi şeklinde olmalı. Bu ise insanın bir konuya duyacağı istek ve aşkla ilgili birşey. Bilime ilgi duyuyorsanız, bilimin gelişmesi için gerekli milli kaynakları oluşturmak için de çaba sarfetmelisiniz veya böyle çabalar varsa destek vermelisiniz. Cumhuriyetin başlangıcında milli bir literatür oluşturulmaya başlasaydı sanırım şimdi çok iyi Türkçe kaynaklara sahip olabilirdik. Böyle de bir gelenek oluşmuş olurdu. Bizden öncekiler böyle bir veri bankası oluşturmadıysa biz bunun böyle devam etmesine izin veremeyiz bence...
0
sefalet

Cumhuriyetin başında milli çeviri hareketi olmuştur pek çok kılasik eser çevrilmiştir.Ama sonradan eğitim politikalarının bakkal hesabı yapılması ve yazarların otellerde yakılmasına kadar varan süreçler yaşandığından devamının geldiğini söylemek zor.
0
Zebani
Çeviriden bahseden kim? Kaç tane bilim adamımız kendi ülkesi için gerçekten kaynak olacak bir bilim eseri yazıyor? Özellikle Fen alanında.
0
sefalet
Türkçe literatürün gelişmesinden bahsediyorsanız yabancı kaynakların çevirisinin ne kadar önemli olduğunu bilirsiniz diye düşündüm.
0
Tarık
sanıyorum yakın türk tarihiyle olan ilişkiniz pek zayıf. Cumhuriyetin kuruluş yıllarındaki gelişim sürecimiz, bugün dünyada bazı ülkelerde şablon sistem olarak kullanılmaktadır. Ve sonuçları dünyada eşi görülmemiş neticeler vermektedir. Ama işin kötü tarafı bu sistemleri artık biz kullanmıyoruz. Çünkü biraz AB kapılarında sürtmemiz gerekiyor. Aklımız başımıza gelmeye başlarsa belki birgün işimize yararlar. Söyleminizdeki amacınız, " yok arkadaş Cumhuriyet kurulurken bunlar düşünülmemiş " gibi birşey değildiyse üzerinize alınmayın lütfen.

Ve lütfen Cumhuriyetin kuruluşunu , ülkenin o dönemdeki durumunu ve yapılanları göz önüne alınız.

0
Zebani
Cumhuriyetin kurluşundan kastımız bir milat (C.Ö:Cumhuriyetten Önce, C.S:Cumhuriyetten Sonra gibi) belirtmektir ötesi değil. Düşünmeye gelince ben de düşünüyorum ama uygulamaya sokmayınca kimseye bir faydası yok ve bir ürün çıkmıyor ortaya. Literatürün çevrilmesi zaten elzem bişey onu söylememe gerek yok. Tübitak 'ın veya birilerinin bir çeviri kurumu oluşturması şart. Belki var da verimli çalışmıyor onu da ben bilemiyorum. Oktay Sinanoğlu 'nun kavgasını verdiği Türkçe düşünelim, Türkçe üretelim, Türkçe yaşayalım kaygısındayım ben ötesi değil. "Türk Dünyası" şu an bu açıdan çok zayıf bir durumda malesef.
0
newman
Bir matematik kitabi veya makalesini okur ve anlarsaniz, daha sonra referans gostermek kaydiyla ozgurce ozumsediginiz *bilgiyi* herkesle paylasabilirsiniz; gelistireceginiz ve ileri gotureceginiz birsey cikarsa bunu rahatlikla yapabilirsiniz. En azindan bu konuda tamamen ozgursunuz ;-). Kelimeleri kopyalayip internete koyamamak bir engel olusturmamali. tabii o da olsa fena olmaz, ama insan hayatta her istegine eremiyor :). Lineer cebir oldukca eski ve herkese faydali bir alan oldugu icin herturlu katki takdire deger. icinizde ilgilenen olursa, biraz siradisi bir lineer cebir kitabi var: Linear Algebra Done Right, by Sheldon Axler Ilginc bir kitap. Bazi universitelerde onur siniflarinda okutuluyordu. Biraz teorem - ispat tarzi, fakat gercekten ilginc. Ingilizce bilen matematikci arkadaslar bir baksin derim. Nispeten modern lineer cebir kitaplarindan bu kitabi ve Lax'in kitabini (Linear algebra, by Peter Lax)oldukca begendim ben sahsen. fakat lax'in kitabi oldukca ileri duzey, bunu lisans 3. sinif veya 4. sinif ogrencileri rahatlikla okuyabilir. Fakat kucuk bir uyari: bu kitaplar ilk lineer cebir dersi icin (matris carpamayanlar, vs. ) biraz agir kacar. Kitabi alip sonra hakkimda guzel guzel saydirmamaniz icin pesin pesin soyleyeyim ;-). Herkese iyi calismalar.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Temel C kültürü

gencbeyin

Steve Maguire'in Hatasız Kodlama isimli kitabını elime aldığımdan itibaren ön kapağında Microsoft Press yazıyor olması hiç rahatımı bozmadı. Bana harika bir kitap gibi gözüküyordu ve gerçekten öyle çıktı. C programlamayı çat pat biliyor, bilgilerimi derinleştirmek için bir kaynak arıyordum, ve tam istediğimi bulmuşum. Burda yazılanların çoğunun open source projelerde uygulandığı da gözümden kaçmadı. Kısacası ANSI C hakkında temel kültür kazandıran bir kitap arıyorsanız, Arkadaş Yayınları'ndan Hatasız Kodlama'yı şiddetle tavsiye ederim.

Türkçe Lego Mindstorms Dökümanları

vst

Lego Mindstorms, isminden de anlaşılacağı gibi, zamanında belki de istisnasız hepimizin oynadığı LEGO firmasının oyuncak setinin Java programlama dili ile programlanabilir ve hareket kazandırılabilir bir versiyonudur.

Open Source Development with CVS, 3rd Edition

anonim

CVs konusundaki bir soruma yanıt ararken rastladım bu kitaba. Benim gibi CVS ye yeni başlayanlar için herşeyi sıfırdan alarak hayat kurtaran bir kitap. Karl Fogel ve Moshe Bar ın yazdığı bu kitabı CVS kurması yönetmesi veya kullanması gereken herkese tavsiye ederim.

Ah.. En iyi kısmı yazmayı neredeyse unutuyordum. Kitabı bu adresten ücretsiz olarak indirebilirsiniz.

Dergi Eleştirisi: CYBER Elektronik

FZ

Türkçe kaynak bulamamaktan şikayet edenleri ferahlatacak bir haber: Türkiye'deki bir elektronik şirketinin sponsorluğu ile Türkçe elektronik dergisi, CYBER Elektronik yayınlanmaya başladı. Dergide yerli ve yabancı yazarların teknik makaleleri mevcut.

Aralık ayında 3. sayısını bayilerde bulabileceğiniz bu önemli yayın, önemli bir boşluğu dolduruyor. Özellikle kendi çapında, amatör olarak bu konulara hevesli olan insanların ve hatta belki de yeni yeni bu konuda ders almaya başlayan ama somut projeleri merak eden öğrencilerin başvurabileceği bir kaynak. Derginin Aralık sayısındaki konular ve bunlara dair eleştirileri şöyle sıralayabiliriz:

Computer Programming Using GNU Smalltalk

FZ

Smalltalk, ilk nesne yönelimli dillerden biri olarak pek çok başka platforma da esin kaynağı olmuştur. Bu önemli programlama dili için Canol Gökel tarafından yayınlanan "Computer Programming Using GNU Smalltalk" başlıklı bedelsiz kitabı buradan indirip okuyabilirsiniz.