e-bergi Temmuz Sayısı Çıktı!

0
anonim
ODTÜ Bilgisayar Topluluğu olarak, bilgisayar bilimi alanındaki Türkçe kaynak sıkıntısını gidermek amacıyla yayınlamakta olduğumuz elektronik dergi e-bergi , Temmuz 2008 sayısıyla bu ay da sizlerle...
Bergimizin Temmuz sayısında şu yazıları bulabilirsiniz :

  • Bilgisayar Bilimi Tarihçesi
  • Çok Kanallılık
  • Ekran kartları
  • Java ile Soket Programlamaya Giriş
  • Firefox 3.0
  • Pardus 2008
  • Ağ Protokolleri
  • Türkçe Wikipedia, Vikipedi'ye Katkı Sağlamak
  • SSH Dosya Sistemi
  • Linux'ta Oyunlar

Bergimiz hakkında her türlü görüş, öneri, eleştiri ve desteğiniz memnuniyetle karşılanacaktır. Bize ulaşmak veya katılmak icin hot-line@cclub.metu.edu.tr adresini kullanabilirsiniz.

İlgili Yazılar

Özgür Yazılım Yansısı

cbc

Yakında Bilgi Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Bölümü bazı özgür yazılımların yansılarını tutmaya başlayacak. Kararlı sürüme geçtikten sonra bahsi geçen projelerin yasal yansısı olması beklenen sunucu artık beta yayını yapmaya başladı ve önerileri bekliyor. Yansı coğrafik olarak İstanbul/Dolapdere'de bulunuyor.

http://godel.cs.bilgi.edu.tr/ adresinde bulunan sunucuda şu an için apache, kernel.org ve debian'ın günlük güncellenen yansılarının sunulmasının yanısıra, mysql'in de yansılama çalışması sürmekte. Daha açıklayıcı bir liste için http://godel.cs.bilgi.edu.tr/yansilar.php adresine, yansı dizinine ulaşmak için ise http://godel.cs.bilgi.edu.tr/mirror/ adresine bakabilirsiniz.

Unutmadan, ftp erişimi de ftp://godel.cs.bilgi.edu.tr/pub/mirror/ adresinden münkün.

Debiancıların apt kaynaklarını güncellemelerini öneriyoruz!

Oracle Berkeley DB'yi Satın Aldı

FZ

Oracle, özellikle açık kodlu yazılım dünyasında çok popüler olan ve Berkeley DB olarak da bilinen yazılımı geliştirmiş olan Sleepycat'i satın aldığını duyurdu.

7d6 Demoparty

Tarık

7dx'in 5'nci ayağı ve Türkiye'nin 7. scene partisi olan 7D6 kendi sitesinde duyuruldu. Parti 2-3 Aralık 2006 tarihleri arasında gerçekleşecek. Giriş bedelsiz. Partiye katılmak için formu doldurmanız gerekiyor.

Sony kötü yakalandı!

conan

Sony müşterilerinin bilgisayarlarına rootkit koyarken yakalandı! Olay sadece rootkit koymakla da bitmiyor. Bilgisayara yüklenen rootkit Sony'den satın alınan müzik CDlerinin kopyalanmasını engellemesi için kullanılan bir programı saklamak için kullanılıyor! Durun daha da bitmedi... Bu rootkit bilgisayardan normal yollardan uninstall edilememekle birlikte, eğer bir şekilde anti-kopyalama programını silmeye kalkarsanız bilgisayarınızın bir daha müzik CDsi çalamıyor! Evet yanlış duymadınız... Kişilik haklarına saygı filan hiç önemli değil. Önemli olan $$$

GIF Artık Özgür(?)

conan

Bugün GIFte kullanılan sıkıştırma formatı LZW'nin patentinin son kullanma tarihi! :) Artık GIF kullanırken Unisys arkamızda mı diye dönüp bakmamıza gerek yok :) Zira patentin süresinin dolmasıyla birlikte sahibi Unisys sirketinin de bu sıkıştırmanın kullanılması üzerinde hiçbir hakkı kalmıyor. Slashdot'da belirtildiği gibi Adobe gibi şirketlerin Unisys'e ödedikleri patent ücretleri kalkacağından belki resim işleyici programlarda da bir fiyat düşmesi beklemeliyiz (mi?) Neyse artık gönül rahatlığı ile gif kullanabileceğiz :)