E-devlet hayal mi?

0
nehuse
Bu sene öğretmenlerin yer değiştirme atamalarının tamamen Internet üzerinden yapılacağını duyduğumda ne güzel bu sene kırtasiye derdi kalmayacak kolaylıkla işlemleri halledeceğiz diye düşündüm .
Ama hevesim kursağımda kaldı. MS tabanlı sunucu sürekli maksimum kullanıcı limitinin aşıldığını ve ulaşılamaz durumda olduğunu ısrarla belirtiyordu. Sisteme evden girme çabalarım da sonuç vermedi saat 00.00 a kadar denedim sisteme bir türlü giremedim, son olarak haftasonu yaptığım bir denemede başarılı oldum çıktıyı aldım. Neyse ki başvuru süresi 1 gün uzatılmıştı da son gün işlemi bitirebilecektim fakat elimdeki çıktının yanına hizmet cetveli denilen ve okul idaresinin ekleyeceği bir belge daha lazım olduğunu öğrendim ne garip ki bu belge de internetten aynı sistemden alınmak zorundaydı. Veri tabanında tüm bu bilgiler zaten kayıtlıydı. Başvuru yaptığım sistemde varken bir de kağıda basılıp yollanmasına akıl erdiremedim. Bu belgeyi almak için de defalarca sisteme girmeye çalışmamıza rağmen bu seferde "internal server error" lardan kurtulmak mümkün olmadı bugun itibariyle eğer süre uzatılmazsa başvurumu yapamamış durumdayım.

E-devlete geçeceksek en iyi çözümlerin açık kaynak sistemler olduğuna inanıyorum bu tip yoğun durumlarda masaüstü sistemleri sunucuya yardımcı olarak bir live cd ile boot edip bağlayan bir cluster oluşturup yoğunluğu çözen arkadaşların varlığını bildiğim için hala MS sistemlerine bir sürü para yatırıp vergilerimizi çarçur eden zihniyeti kınıyorum.

Görüşler

0
jai
Kanımca, birilerinin bilerek kurduğu bir sistemdir "bürokrasi" denilen. Küçücük yaşta "merak etme" güdümüzü törpüler gaddarca. Bizi "illallah" sürümüne upgrade eder. Sonrasında biz, "ne verilirse onu yiyen" insanlar olur çıkarız.
0
bm
Mesele MS meselesi degil, mesele devlete is yapan bilisim muteahhitleri, teslim/tesellum isinin (anlattiginizdan bellki ki) ehil insanlar tarafindan yapilmamasi ve (yine belli ki) capi bu isleri yapmaya/yaptirmaya yetmeyenlerin bu islerden sorumlu halde olmasi. Bu saydiklarima kisaca 'duzgun is yapmak' da diyebiliriz. Acik kaynak bunun parcasi da olabilir (olmalidir da belki) ama problem acik kaynak olmamasi problemi degil, yarin bu eziyetin devlet ve ozel sektordeki musebbiblerinin ayni mevki/gorev/sorumluluklarda hicbirsey olmamis gibi 'is'lerine devam edecek olmalari bence.
0
roots
kötümser bir yaklaşım bir kenara bence olumlu bir durum sözkonusu. herşeyi planlı herşeyi programlı yapmak için sütten bir miktar ağzımızın yanmış bazı yaralar almış olmamız gerekiyor malum buda onlardan biri olsa gerek...

0
robertosmix
E-Devlet bir hayal değil.. E-Devlet bir saçmalık, özellikle Türkiye için. Dikkat edin, E-Devlet projelerine en çok iştirak eden yabancı sermaye, E-Devlet kavramını yurdum insanına enjekte etmeye çalışan da yabancı sermaye..

Halen kara kaplı defterlere evrak bilgisi yazan devletimin kurumlarına e-Devlet'ten bahsetmek için kesinlikle kötü niyetli olmak gerekir.. Çünkü e-Devlet'e geçmeden önce bilgisayara geçmek gerekir.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

22 Yıllık En Büyük E-Devlet Projesi Çöktü mü?

FZ

Türkiye’nin en büyük e-devlet projesi olan 22 yılın emeği MERNİS (Merkezi Nüfus İşletim Sistemi) adeta çöktü. 130 milyon kaydın yer aldığı ve yaklaşık 30 milyon dolara mal olan sistemde bulunan kayıtların yüzde 25’ten fazlası hata veriyor.

Skandal, Mersin’de meydana gelen sahtekarlık olayı ile ortaya çıktı. Emniyet Genel Müdürlüğü kayıtlarına da giren skandala konu olan ilde nüfus müdürlüğünde görevli bir personelin, hazırladığı nüfus kağıdına rahatlıkla TC Kimlik Numarası girebildiği ve bunu resmileştirebildiği fark edildi.

Cumhurbaşkanı Sezer İnternete Sansürü Onayladı

FZ

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, 5651 sayılı "İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun" ile 5652 sayılı "Yaş Sebze ve Meyve Ticaretinin Düzenlenmesi ve Toptancı Halleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Bazı Maddelerinin Değiştirilerek Kabulüne İlişkin Kanun"u onayladı.

Kurunun yanında yaş da yanar mı desek, Internet'i sebze meyve gibi gören zihniyet ile daha nereye kadar mı desek, ne desek?

Becer Şu İşi!

FZ

Vahşi BT (Bilişim Teknolojileri) sektöründe iş arayanların karşılaşabileceği abuk sabuk durumları gözler önüne sermek isteyen güzide bir arkadaşımızın yaptığı Becer Şu İşi! isimli web sitesi bir yandan güldürürken bir yandan da düşündürüyor :-P

Usta bir felsefeci ile hayat,bilgelik, anti-depresanlar ve akademisyenlik üstüne

FZ

Ülkemizin tanınmış felsefecilerinden ve bilim felsefesi, bilgi teorisi, felsefe tarihi, ahlak felsefesi üzerinde uzmanlaşmış araştırmacılarından, ODTÜ Felsefe Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet İnam kendisiyle yapılmış son röportajlardan birinde pek çok konudan, her zamanki sıradışı ve çarpıcı üslubuyla bahsediyor.

İnam'ın değindiği konular arasında bilge bir adamın neden fırlama olması gerektiği, akademisyenliğin hiç bilgece bir iş olmadığı, şeytanla konuşmanın nasıl bir şey olduğu, ODTÜ gençliğinin büyük bir kısmının neden bunalıp anti-depresan kullanmaya başladığı, Platon'dan bugüne memleketinin halinin ne olacacağının neden bir türlü karara bağlanamadığı gibi şeyler var.

Zaman zaman FM'de girdiğimiz tartışmalar bağlamında da pek çok şey çağrıştırabilecek, güzel ve eğlenceli bir yazı.

SuperOnline`ın yeni teknoloji uygulaması!!!

sundance

Yıllardır ciddi bir problem olan aynı dialup hesabını birden fazla kişinin kullanması sorununa, SuperOnline fıkra gibi bir çözüm getirmiş!!!

Eğer SOL`dan bir dialup hesabınız varsa ve diyelim ki siz işyerinden bu hesapla Internet`e bağlanmışken, kardeşiniz de evden aynı hesaba login olmaya çalışırsa, bir gün içinde Superonline`dan bir uyarı mailı alıyorsunuz. Eğer birden fazla kişi login olmaya bir daha çalışırsa hesabınız kesilecektir vs. gibi tehditler içeren saçma sapan bir mail. Tebrikler SuperOnline, aynen devam...