E-Posta, HTML ve Gereksizlik Üzerine

0
sundance
E-posta, Internet'in belki de en çok kullanılan araçlarından biri. Taa ARPANET zamanlarından itibaren insanların haberleşmesi için kullanılan, daha sonra 70'lerin sonundan itibarense USENET vasıtasıyla çok daha geniş kitlelere ulaşan e-posta, hemen hepimiz için normal postadan daha önemli bir araç halini aldı.

Önceden tamamen text olan e-posta'lar, zamanla dosya naklini mümkün kılmak için attachment kabul eder bir hale geldiler. Uzun süre böyle devam ettikten sonra (bildiğim kadarıyla Microsoft'un bir hareketiyle) HTML e-posta kavramı geldi. Artık e-postamızda, süper html formatında yazılar, resimler, kimden geldiğini bile bilmediğimiz reklam bombardımanları ve katastrofik virüsler başgösterdi.

İyi de Laz'ın söylediği gibi "Şart midur ?"*
Günümüzde öyle bir yönelim var ki, fonksion çok uzun süre önce unutulmuş. Herşey estetik, herşey düşünce, ama bu düşüncelerin %90'ı da estetiğe, imaja yönelik düşünceler. Artık tuvalet kağıtları bile bazı estetik kaygılarla üretiliyor.

Bütün bunların bir uzanımını Internet'de görebiliyoruz. Mesela, ana amacı haberleşmek olan Internet %85 trafiğin MP3 olduğu bir dev müzik dolabına dönmüş vaziyette. Hanginiz hotmail posta kutunuzdan günde onlarca reklam, diploma teklifi vs. silmiyorsunuz ?

Multipart/alternative mail diye geçen bu format doğrultusunda e-postaların içine HTML sayfalar (ve dolayısıyla Java, javascript, ActiveX, vs. vs.) koyabiliyorsunuz. Temelde (bence) bir e-postanın HTML olması hiç de gerekli bir şey değil. Çünkü göndereceğiniz genelde on-yirmi satırı aşmayan bir bilgi, bunun için en az bir o kadarlık daha HTML format verisine ne gerek var ki ?

Diyelim ki sizin yollayacağınız bilgi şemalar vs şeklinde bir görsellik içeriyor. O zaman, gerekli grafikleri attach edip yollayabilirsiniz. Yine yerden kaybınız ve gereksiz trafik yaratmanız minimum düzeyde olur.

İşin bu kısmını geçince (bütün eski topraklar Internet üzerindeki aşırı trafikten yakınırken, nispeten daha yeniler de 'amaaan ne olacak ki, beş dakika daha fazla online kalırım veya 'bende DSL var' diye yaklaşmaktadır :) bir başka ciddi problem, son zamanlarda özellikle MS platformunda karşılaştığımız korkunç virüsler. Aslına bakarsanız e-postanın HTML olması demek (HTML'in uzanımları sayesinde artık uygulamalara evsahipliği yapan bir ortam olduğunu ve web tarayıcılarının da başlıbaşına platform sayıldığı günümüzde) makinanıza her e-posta ile bir uygulama yüklüyorsunuz anlamını taşıyor. Tanımadığınız kişilerden gelen e-postalardaki programları çalıştırmamak konusundaki hassasiyetinizi düşünün, html posta alırken aynı hassasiyeti gösteriyor musunuz bir de bunu düşünün ?

Hatta şimdi hemen hemen bütün e-posta sunucuları "html e-postaları text haline getirme ve bütün script dillerinden arındırma " filtreleri kullanmakta, ya da Trend Micro gibi firmalardan bu tür ürünler satınalma yoluna gitmektedirler. Sonuç olarak israf kötü bir şey ve bir işi, o işin hakkettiği zaman ve eforun üstünde bir zaman ve efor harcayarak (abartarak) yapmak, çok nadir olarak işe yarar, genellikle de insanın başına bela açar.

*Ekonomik durumun korkunç olduğu bir ülkede Laz'ın teki tutturmuş "Başbakan olacam" diye. Böyle dediğini duyan arkadaşları çekmişler kenara "Yahu Temel deli misin ?", Temel saf saf sormuş "Şart midur ?"

Görüşler

0
conan
Evek estetik kaygisiyla baslayan html mailler bugun bu amacindan tamamen sapmis durumda. Ve aslinda bu kadar populer olmasinin asil nedenlerinden birisi de bir suredir bahsetmek istedigim webbuglar. (Konuyu actigin icin saol sundance) :)

Bugun bir html email aldiniz diyelim. Gidin ve bu html mailin kaynak kodunu inceleyin. Iste mutlaka karsilasabileceginiz bir webbug ornegi (Ornegimiz adidas`in newsletter`indan aynen copy paste`dir...)
<img src=http://news.adidasus.com/kc1235385.856.0.-3.http%3A%2F%2Fus.yimg.com%2Fi%2Fmy%2Ftop7.gif WIDTH=1 HEIGHT=1>

Yani kisaca bu minik resim kodu (1 pixel ve muhtemelen de transparent) aslinda bir minik counter/tracker. Yani siz emailinizi aldiginizda ve okudugunuzda bu minik kod adidas`in serverinda bu kullanici bu emaili aldi, sekline bir ibare birakiyor. Yani bir cesit izleme modulu.

OK bunda ne var diyebilirsiniz ama acikcasi, ben bilmeden benim email okuyucumun gidip dunyanin bilmemneresindeki bir server`la iliskiye girmesini istemiyorum! :) Bence bu ciddi bir privacy ihlali.

Kaldi ki email okuyucusu adi ustunde olarak email okumaya yarar ama birgun gel buna otomatiklestirme adina program calistirma icgudusu yukleyelim dersen kullanicilarinin basina da belalar acmaya mahkumsundur. (ah M$ ah!) :)
0
conan
Bu arada soylemeyi unutmusum :) Cok güsel bir yazi hazirlamissin, ellerine saglik :)
0
sundance
Bu arada söylemeyi unuttum, bu konudaki rahatsızlığım, PERL çalışırken okuduğum bir makale de ortaya çıktı. Amca benim söylemeyi unuttuğum bir çok şeyi bile orada çok güzel dile getirmiş, hatta şahane çözüm bile sunmuş :)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Google artık akademisyenlere de hizmet ediyor

loker

Google "'Şimdiye kada akademik dünyadan çok faydalandık şimdi sıra biraz da bizim bir karşılık vermemize geld"' dedi ve Akademik Araştırma Motorunu duyurdu... Beta olan hizmet açıklamaya göre reklamsız ve ücretsiz olarak devam edecek ve akademik referanslar, kütüphaneler ve benzeri kaynaklarda arama yapılmasına olanak sağlayacak.

rainbow9 - web tabanlı web geliştirme laboratuvarı

anonim

Rainbow9, Javascript,CSS ve HTML dilleriyle web arayüzü geliştirenler için yapılmış, açık kaynaklı bir laboratuvar uygulamasıdır. Rainbow9 ile geliştiriciler pratik biçimde deney/derleme işlerini arşivleyebiliyor, isterlerse çalışma grubu oluşturarak projeyi eş zamanlı yönetebiliyorlar. Rainbow9, aynı zamanda kod tamamlama ve javascript tabanlı eklenti desteği gibi özelliklere de sahip, kullanmaya başlamadan önce tanıtım videosunu izlemekte fayda var.

Google´dan çıkmak istiyorum ;)

sundance

Google´ın spider programcıkları Internet´i aralıksız tarayarak yeni sayfaları, eski sayfalardaki en son değişiklikleri Google´ın devasa depolama alanlarına atıyorlar. Bu sayede Internet´ten kalkan bir içerik, geçici bile olsa uzun süre Google´dan erişilebilir kalıyor.

Hal böyleyken Yok kardeşim benim sitemi Google indexlemesin ya da Sağolsun şimdiye kadar indexlediniz ama bundan sonra istemiyorum, beni cache dışına alabilir misiniz ? gibi ihtiyaçlar hasıl olduğunda ;) başvurulabilecek güzel bir makale

Daha hızlı ''download''

cbc

"California Institute of Technology", mevcut TCP protokolünü biraz değiştirip, normal paketlerin 266 mbiti aşmadığı yerlerde 925 mbite ulaşmayı başarmışlar. Okuduğum kadarı ile basite indirgeyecek olursam TCP protokolünün hata bulma ve düzeltme kısmı ile oynamışlar.

Yüzeysel bir yazı için buraya, detaylı bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.

Türk Dikey Arama Motoru

anonim

Türk dikey arama motoru Karnıyarık kullanıcılardan ilk geri bildirimleri almak amacıyla beta olarak açıldı. Kullanıma açıldıktan bir kaç gün sonra da KillerStartups'da bir inceleme yazısı yayınlandı.