Eben Moglen Kimdir?

0
tongucyumruk
Özgür Yazılım ve Açık Kaynak Günleri, 2004 yılında GNU projesinin babası ve özgür yazılım hareketinin kurucusu Richard Stallman'ı konuk etmişti. Bu yıl da özgür yazılım hareketinin diğer bir büyük ismi, GPL'in hukuki detayları konusundaki en yetkili ağızlardan biri olan, Eben Moglen konuk olarak katılacak.
Bir çok insan için Eben Moglen ismi ilk önce GNU Genel Kamu Lisansı (GPL) ile birlikte akla gelen isimlerden. Moglen'in böyle bir çağrışıma sebep olması tabiiki bir rastlantı değil. Columbia Üniversitesi'nde Profesörlük yapan Moglen, aynı zamanda özgür yazılım hareketinin en aktif simalarından biri. Uzun yıllardır başta Özgür Yazılım Vakfı olmak üzere birçok özgür yazılım projesi ve geliştiricisine kamu yararına hukuki danışmanlık desteği sağlayan Moglen, 2005 yılında bu servisini daha düzenli bir biçimde yürütebilmek amacıyla Yazılım Özgürlüğü Hukuk Merkezi'ni (Software Freedom Law Center - SFLC) kurdu. Şu anda danışmanlık çalışmalarına bu merkez içerisinde devam eden Moglen, Wine gibi büyük özgür yazılım projelerinden FSF gibi kuruluşlara kadar özgür yazılım ile ilişkili birçok gruba destek vermeyi sürdürmekte.

Moglen'in adının GPL ile birlikte anılmasının bir diğer sebebi ise tabiiki GPL'in yeni hali olan GPLv3'ün geliştirilmesinde oynadığı aktif rol. Özellikle yazılım patentleri ve DRM gibi konularda getirdiği değişiklikler ile gündeme gelen GPL'in bu yeni hali üzerinde Eben Moglen'de Rİchard Stallman ile birlikte aktif olarak çalışmakta. Yeni GPL'in fazla gündeme gelmeyen bir özelliği ise artık sadece ABD yasalarına özel bir lisans olmaktan çıkıp daha genel ve diğer dillere çevrilmesi mümkün olan bir lisans haline gelmesi. Bu süreçte karşılaşılan en önemli sorunlardan biri dil farklılığından doğabilecek anlam kaymalarının en düşük düzeyde tutulmasıydı. Bu amaçla GPL'in yeni halinde birçok tanımda kullanılan dil yeniden değerlendirilerek uluslararası kullanıma ve günümüzün ihtiyaçlarına daha uygun bir hale getirildi. İşte gerek hukuk ile bilişim teknolojileri arasındaki körünün kurulması gereken bu noktada Eben Moglen'in bu görevi üstlenmesi sayesinde çalışmalar tam hızla devam edebildi.

Özgür yazılım dünyasının birbirinden genelde uzak görünse de ayrılmaz birer parçası olan hukuk ve bilişim dünyalarının arasındaki köprü niteliğindeki duruşu, fikri mülkiyet hukuku ile hukuk dilinin kullanımı alanlarındaki uzmanlığı ve özellikle bilişim dünyasının yakından takip ettiği GPLv3 sürecindeki önemli rolü ie Eben Moglen'in ziyareti birçok kesimden insanı bir araya getirecek ortak bir platform olmaya müsait bir ortam yaratacak gibi görünüyor...
gnu

İlgili Yazılar

FreeBSD 5.0

sundance

Birçoklarının sandığının aksine Linux´un yegane kayda değer rakibi (ve dostu:) Free BSD'nin yeni versionu canavar gibi özellikleri ile ortalığı ısıtmak üzere geldi.

Bayanlar baylar, huzurlarınızda uzun süredir beklenen FreeBSD 5.0

- UFS2, ikinci jenerasyon dosya sistemi; 1TB sınırı tarih oldu
- Arkaplanda dosya sistemi kontrolü ve snapshotlar
- GEOM, (genişletilebilir depolama ağı)

Özgür Yazılım Ne Kadar Özgür ?

anonim

Unix üzerinde yıllarca çalışmış bir firmanın gözünü para hırsı köreltmiş bir biçimde Linux´a saldırdığı şu günlerde rastladığım bir makale beni bir hayli tedirgin etti. Makale özetle bugün çok yaygın kullanılan Qt, MySql gibi yazılımların ileride bir anda ücretli olabileceğini savunuyor ve bunun ilk belirtilerine ait kanıtları sunuyor. Örneğin MySql´in ticari kullanımlar için ücretli olduğunu duymak beni epey şaşırttı. Bugün bu konuda herhangi bir yaptırım uygulanmıyor (aynı MS Windows´un ilk zamanları gibi) ama yarın ne olacağını kim bilebilir ki ? Makaleyi burada bulabilirsiniz. Ayrıca yine aynı konuda yazılmış bir başka makaleyi de bu adreste okuyabilirsiniz.

Sun´dan SCO´ya Destek: Linux´a Elinizi sürmeden Önce İyi Düşünün

acemi_

Sun Microsystems´in başkanı Scott McNealy İngiliz işadamlarının katıldığı bir toplantıda, açık kaynak kodlu yazılımları kullanmadan önce dikkatli olunması gerektiğini belirtti ve ardından `eger kullanacağınız açık kaynak kodlu yazılımların her bir noktasını incelemiş, fikri mülkiyet konusunda uzman avukatlarınız yoksa açık kaynak kodlu yazılımlara el sürmeyin´ dedi.

SCO´nun 1500 şirkete gönderdiği şantaj mektubunun ardından henüz bir hafta geçmişken Sun´dan böyle bir uyarı gelmesi, Sun`ın da açık kaynak kod ve Linux konusunda ne kadar samimi olduğunu gözler önüne serdi.

Konuyla ilgili link

Açık Kaynak Atölyesi Başladı

sundance

Istanbul Bilgi Üniversitesi 1. Açık Kaynak Atölyesi başladı ve Fazlamesai.net olarak standımızı açtık.

Güzel canlı bir ortam biz burdayız, siz neredesiniz!

Not: İşim var, yurt dışındayım ve arkadaşımı okula yazdıracam gibi bahaneler kabul edilmemek bir yana en şiddetli şekilde de yaptırım uygulanacaktır biline :)

PCI Aygıt listesinin sonu!

raistlinthewiz

Uzun yıllar boyunca Free PCI Listi oluşturan Jim Boemler listenin yer aldığı sitesini kapatmak zorunda kaldı!
Bu liste open source işletim sistemi yazanlar için önemli bir kaynak teşkil etmekteydi.
Fakat PCI-SIG, avukatları vasıtasıyla sitenin kapatılması sağladı. Nedeni ise:
Sitede kullanılan "P","C" ve "I" harfleri ve PCI logosu! Komik bir durum!