Sun´dan SCO´ya Destek: Linux´a Elinizi sürmeden Önce İyi Düşünün

0
acemi_
Sun Microsystems´in başkanı Scott McNealy İngiliz işadamlarının katıldığı bir toplantıda, açık kaynak kodlu yazılımları kullanmadan önce dikkatli olunması gerektiğini belirtti ve ardından `eger kullanacağınız açık kaynak kodlu yazılımların her bir noktasını incelemiş, fikri mülkiyet konusunda uzman avukatlarınız yoksa açık kaynak kodlu yazılımlara el sürmeyin´ dedi.

SCO´nun 1500 şirkete gönderdiği şantaj mektubunun ardından henüz bir hafta geçmişken Sun´dan böyle bir uyarı gelmesi, Sun`ın da açık kaynak kod ve Linux konusunda ne kadar samimi olduğunu gözler önüne serdi.

Konuyla ilgili link
gnu

Görüşler

0
murat09
Ey Sun,
Evimde ve işyerimde Linux a elimi bol bol sürüyorum, kullanıyor ve kullandırıyorum. Hatta çok yakında Lycoris LX kullanmaya bile cüret ettim, indirmesi biter bitmez kullanacak ve kullandıracağım. Buyur, beni dava et.
Ama ben seni, 4 sene önce yaptığın makinanın HDD sini upgrade edelim dediğimizde karşıma çıkardığın ~4000 USD lik fiyat için dava mı edeyim, yoksa küfür mü edeyim bilemiyorum!
0
caglar_onur
Sun'ı falan bilmem ama Lycoris LX görünce merak ettim baktım http://www.lycoris.org/ community sayfası http://www.lycoris.com/ da company. İndirmen bitip kurduktan sonra bir inceleme yaparsan çok sevinirim ( FM'de sevinir heralde ). İlk izlenim itibariyle M$ -> Linux geçişinde son kullanıcının çok işine yarar gibi duruyor yorumlarını duymak isterim ( iz )
0
murat09
Lycoris LX Desktop Edition Build 119 Cd 1 (Binary) i indiriyorum henuz %54 te. Daha onceki surumler linux34.com da var (build 65 olabilir) ama her zamanki ben, en son surum istedigim icin hep, kendim indireyim dedim. Bu hafta sonuna biter, kurar ve incelememi gonderebilirim. Fakat, Linux konusunda uzman olmadigim icin ancak son kullanici gibi bir izlenim yazabilirim, kaldI ki Lycoris de daha cok onlar icin. Saygılar...
0
roktas
Protesto ediyorum. Bundan sonra asla Java ile programlama yapmayacam. Ben artık Python kullanacam.

P.S. Fırsatı ganimet bilen provokatör bir FMci :P
0
FZ
Tim O´Reilly konu ile ilgili güzel bir yazı yazmış:

http://www.oreillynet.com/pub/wlg/3605
0
skoylu
Sun'in adaminin burada soylemek istedigi seyi biraz yanlis anliyoruz gibime geliyor. Bence burada soylenen, Linux ozelinde degil de genel olarak tum opensource yazilimlar icin gecerli. OpenSource yazilimlar icinde MS Shared Source veya Solaris'ten (ki bunlar da aslen opensource, ama free degil) asirilmis kisimlar olabilir, mesela. Bilhassa Solaris'i OpenSource yaparken bu kaygilari tasidiklarini biliyorum..

Burada biraz sozlerin medyaya tasinirken malum carpitmalardan birine ugradigi gibi bir durum var. Sun, bizzat kendisi binlerce Linux'u gerek dagitim olarak gerekse COBALT vs. olarak zaten millete satti. Simdi bunu soyledigi anda, herkes Sun'un basina ususur, bilhassa COBALT sahipleri. Bu sirin urunlerin satisida bir anda duruverir. Bence burada vurgulanmak istenen sey su:

Tipik bir Linux dagitimi, birbirlerini tanimayan, bilmeyen, gormeyen onbinlerce insanin destegi, binlerce insanin kodlariyla yazilmis yuzlerce uygulamanin onlarca insan tarafindan birlestirilmesiyle ortaya cikar. Burada, atiyorum LICQ icinde bir yerde, mesela MSDN'deki kodlardan alinmis bir bolum olmasi, bu bolumun LICQ'yu yazan 5 Kisiden biri tarafindan kendi tarafindan yazilmis gibi gosterilmesi mumkundur. Bu ise tespit edilmesi halinde tum dagitimi tehlikeye atar. Bu yuzden aslen acik kodlu urunleri gelistirenlerin cok ama cok dikkatli olmalari gerekir. Bu beklenemeyecegine gore, kullanicilarin bu konuda hazirlikli olmalari da gerekir.

Iste bu noktaya dikkat cekilip, bir seyler yapilmasinin gerekliligi one suruluyor bence. Yoksa, zaten IRIX uzerinden, Solaris Uzerinden, StarOffice uzerinden vs. bir suru kod zaten GNU urunlerin icine girmis durumda.

Ilginc bir dava, ilginc bir baslangic. BU mevzudan GNU/GPL ve Linux her durumda karli cikacaktir. SCO maalesef ipini cekmis vaziyette. Bu davanin sonlanmasiyla buyuk ihtimalle RedHat vs. gibi firmalar da SCO'yu dava edecek, donuna varincaya elinden alacaklar. Dahasi UNIX'in patent sahibi (gerci suresi doldu artik) Novell daha susuyor henuz. Buyuk ihtimalle bir curcuna da o patlatacak. Ama kar ile pislik ortmeye calismak hic bir zaman basarili olamamistir.

Boyle olmasi daha iyi. Tereddutler kalkarken bir yandan, diger yandan Linux'un bedava reklami yapiliyor aslinda..
0
murat09
Peki, ya kapalı kod içinde Open Source kullanan ve uzuuun lisans sözleşmelerinde "benim bu kimse elleyemez" "reverse engineering yasaktır" "hiç bir garanti yoktur" diyenleri ne yapmalı? Kaynar kazana mı atmalı :-) Herkes elini vicdanına koymalı derim ben. Saygılarımla.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Özgür Flash: Gnash

tongucyumruk

Macromedia Flash Player'ın GNU/Linux sürümü hakkında uzun zamandır çok çeşitli şikayetler vardı. Yavaş olması, ses sistemiyle ilgili sorunları ve olmadık zamanlarda web tarayıcının çökmesine sebep olabilmesi bu problemlerden sadece bazıları. Özgür yazılım kullanıcılarının çığlığını duyan FSF PubSoft'un da katkılarıyla GNash Projesini duyurdu.

Bilginin telifi olmaz - CC tartışılacak

ilden

Telif ilkelerini esneterek bilginin serbest paylaşımını ve insanlığın ortak malı haline gelmesini teşvik eden Creative Commons oluşumu hızla yayılıyor. Bilişim ve bilgi alanındaki en önemli sosyal sorumluluk projelerinden olan girişim, Avrupa'dan temsilcilerin de katılımıyla Bilgi Üniversitesi'nde tartışılacak.

Açık Kaynak Kodlu Projeler ve Yazılım Mühendisliği

FZ

Ludvig A. Norin adlı bir arkadaşımız Yazılım Mühendisliği ve Açık Kaynak Kodlu Yazılımlar üzerine bir yüksek lisans tezi hazırlamış.

HTML formatındaki haline de ulaşabileceğiniz bu yüksek lisans tezinde neler var neler (neler yok ki? :)

Avrupa yasa koyucuları yazılım patentlerini yasallaştırma yönünde

anonim

Avrupa yasa koyucuları yazılım patentlerini yasallaştırma yönünde. Bizim ülkemizinde yakında tamamen AB mevzuatlarına geçeceği düşünüldüğünden . Bu Linux ve diğer ücretsiz yazılımlar için büyük bir tehdit oluşturuyor. Yazılım Patentlerinde bağımsız bir Avrupa için simdi dilekçe gönderin.
Be the source with you

G-NUT Projesi İlk Meyvesini Verdi

exalted

GNU Türkçe Çeviri Projesi (G-NUT) dün itibariyle www.gnu.org'un anasayfasını türkçe olarak yayımlamış bulunmaktadır. Henüz çok etkili, hızlı ya da "harika" çalış(a)mıyoruz, ancak zamanla düzene gireceğini umuyorum.