Enigma´dan sanal klavyeye(!)

0
bmg
Bu sabah ATV haber programında hacker'lara karşı geliştirilen yeni bir güvenlik önlemi duyuruldu. İlk önce 2. Dünya Savaşı'nın seyrini değiştiren, ünlü Enigma şifreleme tekniği ve etkileri bir kaç dakika boyunca anlatıldı. Sonra teknolojinin gelişmesine paralel olarak özellikle bankacılıkta ortaya çıkan risklerden ve key-logger programlarının tehlikesinden bahsedildi. Key-logger'lara önlem olarak da bankalar Enigma sisteminden esinlenerek- yanlış hatırlamıyorsam- sanal klavye diye birşey bir şey geliştirmişler. HTML butonlarına tıklayarak, javascript yardımıyla, form alanlarını doldurabiliyorsunuz. Böylece klavyeye dokunmadığınız için key-logger'lardan korunmuş oluyorsunuz. Konu bunun ne kadar güvenli olduğu değil. Ne Enigma'sı ya?!?!

Görüşler

0
anonim
YAklasik on dakika kadar cesitli Hollywood goruntuleri esliginde ikinci dunya savasi tarihi serettikten sonra (bir alman denizaltisindan ele gecirilen enigma makinesi ,matematikcilerden olusturulan sifre kirici grup vsvs) birden sanal banka subesine gecis cok garip oldu. Bir de Enigma ile bir harfin bir katrilyon degisik sekilde kodlanabilecegini soylediler. Enigmanin ciktsi da harfler olduguna gore sadece alfabe deki harf sayisi kadar degisik kodlama yapilabilmesi gerekmez mi?
Programcilarin key-logging problemini cozmek icin Enigmadan nasil esinlendikleri ise ayri bi soru?
AAAA TEEE VEEEE seyrediceksinizz!
0
FZ
Harfleri harflerle birebir eşleştiriyorsan elbette bir harf alfabendeki harf sayısı kadar farklı şekilde kodlanabilir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken mesele şu: Misal düz metinde yer alan ALMALIYIZ sözcüğünü ENIGMA'ya girdiğinizde ürettiği çıktıda, birinci ve ikinci A harflerine karşılık gelen şifrelenmiş harfler AYNI OLMAK DURUMUNDA DEĞİLDİR. Dolayısı ile akıp giden metinde aynı harf sürekli başka başka harflere tekabül eder, bunu ENIGMA makinasındaki elektromekanik çarklı sistem sağlar ve bu da şifreçözücülerin işini zorlaştırmıştır. Hatırladığım kadarı ile önce 3 çark ile kullanılan orjinal ENIGMA makinası, Almanların müttefiklerden şüphelenmeleri üzerine 4 çarklı hale getirilmiş (donanma versiyonu?) ve deşifre etme işlemi, anahtarı bilmeyen biri için iyice güçleştirilmiştir.

Programcıların klavyenin dinlenmesi problemini bundan esinlenerek çözmelerine gelince, valla söz konusu ESİN olunca pek de mantık aramam :) Ama tabi i bir de o programcılara sormak lazım, hakikaten de esin kaynakları Enigma makinesi miymiş? ;-)
0
anonim
bir karakteri birden fazla karakter temsil ediyor olabilir...
0
FZ
Hatırladığım kadarı ile durum bu değildi.
0
bmg
pardon ya yanlış yoruma cevap yazmışım...
0
FZ
Kast edilen bu olsa gerek. Benzer şeyi bir süredir Garanti Bankası da kullanıyor. O kadar da yeni bir durum değil yani.
0
anonim
Zaten hatirladigim kadariyla FM'de de yer almisti sanal klavye
0
FZ
En nihayetinde ATV seyrediyorsun yani bir belgesel kanalı falan değil :) Ben olsam o kadar şaşırmazdım.
0
bmg
evet ama koskoca ulusal TV kanalı. halen acaba ben mi aradaki ilişkiyi kavrayamadım? diye düşünüyorum!
0
FZ
Koskoca derken kast ettiğin harcanan paralar ise evet, haklısın. Ama büyüklük ile kast ettiğin, kalite ile kast ettiğin içerik, dürüstlük, habercilik vs. ise o zaman biraz durup düşünmen gerekir bence.
0
urxalit
Buradan ATV´de de fare tutmayı bilmeyen, klavyeyi sdece iki işaret parmağıyla birden kullanan ve daha vahimi word´te yazdığı yazı yazıcıda bastıktan sonra istediği yerlerin altını kalemle çizen insanların çalıştığı sonucuna varabiliriz.. :)
0
anonim
annem fircayi basti bu haberi izleyince bana:)
bak kac senedir bilgisayarla ugrasiyorsun bak neler yapmislar sen hic bisi demezmi:)
gelde aciklama yap :p
uleyn atv duduk kanal
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Türkiye'de 1000 Kişiye 54 Bilgisayar Düşüyor

FZ

Dünya Bankası'nın 2008 Küresel Ekonomik Beklentiler Raporuna göre Türkiye'de 1000 kişiye 54 bilgisayar düşüyor. Türkiye bilgisayarlaşma bakımından birçok ülkenin gerisinde kalıyor. Moğolistan'da 1000 kişiye 133 bilgisayar düşerken, ABD'de 1000 kişiye düşen bilgisayar sayısı 762 ye ulaşıyor.

Kaynak: TÜBİDER Bilişim Dünyası

Cevahir Migros'ta Küfürbaz Kiosk!

FZ

http://tannu-tuva.blogspot.com/ adresinde belgesi ile mevcut! ;-)

Uzaktan bakınca her şey sıradan görünüyor:

Üniversitedeki Radyoaktif Madde

anonim

Hayata verilen değer ve saygı kategorisinden bir haber. FM müdavimlerinden bir anonim bildiriyor:

Bugün saat 14.00-15.00 sıralarında İÜ Fen Fakültesi Fizik Bölümü girişinin yaklaşık 2-3 metre ilerisinde radyoaktif madde içeren bir sandık duruyordu.

Sandığa yaklaşık 4 metre uzaklıkta bulunan profesörler ve araştırma görevlileri dedektör ile ölçüm yaptılar.

Cumhurbaşkanı Sezer İnternete Sansürü Onayladı

FZ

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, 5651 sayılı "İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun" ile 5652 sayılı "Yaş Sebze ve Meyve Ticaretinin Düzenlenmesi ve Toptancı Halleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Bazı Maddelerinin Değiştirilerek Kabulüne İlişkin Kanun"u onayladı.

Kurunun yanında yaş da yanar mı desek, Internet'i sebze meyve gibi gören zihniyet ile daha nereye kadar mı desek, ne desek?

İkinci bir TTNET Proxy vakası mı ?

sundance

Bugün eve geldiğimde, her zaman yaptığım gibi ne var ne yok diye bir fazlamesai'ye gireyim bakayım dedim. Fakat Firefox bana "The document contains no data" dedi. Belki dnsde bir problem vardır diyip, www.fazlamesai.net ismini çözümleyip çözümlemediğine baktım çözümlüyordu, ama browser ile sayfayı görmek mümkün olmuyordu.

O an aklıma "TTNet şimdi yine proxyi aktif hale getirmiştir, hatta SAKINCALI sitelere erişime bile engel olmuştur" diye bir düşünce geldi. Google'ı açtım, sex yazdım, gelen ilk yirmi linke tıkladım ve "The document contains no data". Sonra bir proxy bulayım diye stayinvisible.com'a gireyim dedim bilin bakalım ne dedi ? "The document conta..."

İstanbul'da UltraTV'den kablonet ile bağlanıyorum. Acaba paranoyada mıyım, yoksa bu tür bir acaiplik yaşayan başka FM üyeleri de var mı ?

(Şimdi diyeceksiniz, madem FM'e giremiyorsun bu haberi nerden yazdın, veya biz nasıl okuyalım eğer giremiyorsak ? Herhangi bir site okurları için haklısınız, ama FM okurları olarak SSH tunneling dersem sanırım anlaşırız ;)