Gerçek Tesadüfi (!) Sayıların Peşinde.

0
FZ
Tayvan merkezli chipset, anakart, vs. üreticisi VIA Technologies firması tesadüfi (random) sayı üretilmesini donanımsal olarak sağlayan bir mekanızmayı son geliştirdiği C3 isimli mikroişlemcisine eklediğini açıkladı.
Daha önce benzer girişimleri anakart bazında Intel de yapmıştı ancak şifreleme bağlamında önemli olan bu özelliği doğrudan popüler bir PC mikroişlemcisine gömen ilk firma VIA oldu.

Peki bu haber neden önemli?

Çünkü bilgisayarlar deterministik aletler. Kendilerine yapılacak iş adım adım söylenmek durumunda ve bu da tanım itibariyle gelişigüzel (tesadüfi, random) sayı üretilmesini zorlaştırıyor. Bu tür sayıların üretilmesi ise pek çok güncel şifreleme algoritmasının güvenli şekilde çalışması için hayati önem taşıyor.

Tesadüfi sayı üretmek için özel cihazlar barındırmayan standar bilgisayarlarda bu iş yazılım aracılığı ile yapılmaya çalışılıyor ve kimi zaman kullanıcıdan ortamı biraz karıştırması isteniyor (fareyi gelişigüzel hareket ettirmek ya da klavye tuşlarına gelişigüzel basmak gibi). Ancak bu her zaman mümkün değil. Söz gelimi Java yazılım ortamında da pekçok "thread" başlatılıyor ve bunların arasındaki hassas zamanlama mekanizmasından elde edilen ve gelişigüzel olduğu varsayılan, öncede tahmin edilemeyeceği düşünülen bilgiler kullanılıyor. Her halükârda yazılım ile gelişigüzel sayı üretmek yavaş ve çok güvenli olmayan bir süreç.

Bu işi yazılım yerine özel bir donanıma yaptırmak hem daha hızlı hem de daha güvenli.

Ancak ilginç olan nokta şu ki, gerçekleştirilen iş gayet iyi belirlenmiş olduğu halde VIA bu gelişigüzel sayı üretecine "encryption engine" yani "şifreleme motoru" adını takmış durumda. Bu biraz "pazarlama" kokuyor çünkü bu çip üzerinde şifreleme yapan herhangi bir sistem yok. Zaten buna gerek de yok çünkü şifreleme günümüzdeki algoritmalar kullanılarak da yazılımla bile çok hızlı yapılabilen bir şey (burada kast edilen açık anahtar değil AES ya da Blowfish gibi gizli anahtar başka bir deyişle simetrik şifrelemedir).

Çok masum ve programcıların işini kolaylaştırmak, ekstra güvenliğe erişmeyi sağlamak için geliştirilen bu teknolojinin bu kadar masum olduğunu düşünmek doğru olmaz. Bilindiği üzere donanım tabanlı kopya koruma algoritmaları için bu tür donanımların PC'ye iyice gömülmesi kârlarını korumaya çalışan büyük şirketlerin özel ilgi alanına giriyor.

Kaynak: The Search for Truly Random Numbers

Görüşler

0
malkocoglu
Cok guzel. Alakali bilgi olarak, www.random.org adresinden istediginiz kadar rasgele sayi uretebilirsiniz.

http://www.random.org/nform.html

Geri gelen sayilari Matlab''a koydugumuzda, histogram''in gayet e$it bir sekilde dagilmis oldugunu gorduk. Random.org radyo dalgalarindan atmosfer gurultusu okuyarak rasgele sayi uretiyormus.


0
junkie
Bir ara okudugum "Applied Cryptography" isimLi kitaptan akLImda kaLanLar $oyle

encryption terminoLojisinde random sayILar icin istatistikseL oLarak rastgeLeLik sadece sagLanmasI gereken 3 $arttan biridir.

ikinci $art aynI ko$uLLarda iki hesapLayIcInIn caLI$masI durumunda - ki burada her$eyi iLe birebir aynI : sistem saati hatta kristalleri biLe beraber titreyen iki makina ;)- bir random sayI ureteci oLarak kuLLanILdIkLarInda, farkLI sonucLar sagLamaLILar..

bu $arta uyan herhangi bir random generator mumkun goruLmuyor.

ve son ko$uL da bunun sonucu ortaya cIkmI$ zaten.. ve diyor ki :

"her random generator kendi icinde tekrarLIdIr. yani beLirLi bir peryoda sahiptir. Ve teknik oLarak bunun oLmasI kacInILmazdIr."

ve devam ediyor :

"Magdem bu pseudo-random sayILarI kuLLanacaksInIz, bari en az 2^256 dan buyuk peryodLu generatorLer kuLLanIn ki, sonucun hesapLanmasI fizibiL oLmasIn".

$imdi bunLarIn I$IgInda, VIA'nIn verdigi isme bakIyorum da, mantIkLI geLiyor. Cunku uretiLen sayILar ne kadar rastgeLe acaba?
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

PING ve ışık hızı

FZ

1983 yılının aralık ayında gözlerini hayata açan meşhur PING programı ile neler yapılmıyor neler!

Kim derdi ki fizik bölümü öğrencileri bilgisayarlarını ve ağ kablolarını ve de ping yazılımını kullanarak ışığın hızını ölçsünler?

Eğer fizikle ya da bilgisayarla veya her ikisi ile ilgili, meraklı bir şahıssanız yapmanız gereken bu makaleyi okuyup hatmettikten sonra kolları sıvamak ve ışığın hızı konusunda bugüne kadar okuduklarınızın doğru olup olmadığını kendi gözlerinizle test etmek! :) (Böyle eğlenceli yazdığıma bakmayın, söz konusu makale ve çalışma ABD'deki pek çok resmi kurumun desteğini almış bir çalışma)

1 Tbyte File Server < $5000

sundance

Siz de mi NetApp ve Compaq disk kutularının maliyetinden rahatsızsınız ? İnsaf be bu kadar binlerce dolar verilir mi diyorsunuz ?

Gözünüz aydın Terabyte File Server Under $5000 Project başarıya ulaştı.

Bu makalede adım adım bu işin nasıl yapılacağı anlatılıyor.

Alet Çantası Şeklinde PC

anonim

Alet çantası ama içinde ingiliz anahtarı, tornavida falan yok, tıkır tıkır çalışan bir PC var. Gerektiğinde kapat alet kutusunu, al taşı, istediğin yere götür orada çalıştır. Şirin mi şirin ;-) Ne kadar işe yarar bilemem ama hoşluklar evreninde hak ettiği yere alacağa benzer.

The Ultimate Reset Button

iozeren

“Ctrl+Alt+Del” kombinasyonu ya da reset tuşunu çok kullanmanız gereken bir işletim sistemi mi kullanıyorsunuz ? Bu ürün tam size göre. The Ultimate Reset Button

Devler karşı karşıya: Dual Opteron vs Dual G5

sundance

Bu araştırmada şu anda masaüstündeki yegane 64 bitlik platform olan Opteron ve G5 bilgisayarlar çeşitli testlere tabi tutulmuşlar.

Benchmark testlerinin sentetikliği her zaman tartışılan konu olmakla birlikte hiçbir bilgilendirici yanları olmadığını iddia etmek de yanlış olur diye düşünüyorum.

Test sonuçları ilginç: Dual G5 her konumda Opteron´dan hızlı çıkmış, bir alan hariç : Photoshop 7 :)