GNU/Linux Üzerinde Cinelerra Profesyonel Video Düzenleme

0
FZ
Mac ustaları Final Cut Pro, Windows çılgınları Adobe Premiere kullanırken elbet GNU/Linux´a gönül veren videocuların da eli boş durmadı. 1996 yılında ilk kez kamuoyuna sunulan Cinerella halen geliştirilmeye olanca hızı ile devam ediyor. Yazılımın profesyonel özelliklerinin arasında gerçek zamanlı görsel etkiler, FireWire G/Ç, render-farm, HDTV, OggVorbis desteği, vs. bulunuyor.

GNU/Linux´un ortaya çıkışından önceki karanlık çağlarda bu tür bir yazılım ve donanım sistemi için 100.000$ civarı bir parayı gözden çıkarmanız gerekirdi. Oysa projenin anonim programcılarından Jack Crossfire takma isimli yazılımcıya göre artık bu kadar harcama yapmanıza gerek yok.

Bu usta programcı ile yapılan bir röportajın da yer aldığı O´Reilly makalesinde belki de en ilginç kısım yazının başında Jack Crossfire´ın kimlikleri saklamak konusunda söylediği sözler: "Bizimki gibi küçülen bir sektörde, yöneticiler şimdilik yetenekli mühendislerin günlük işleri haricinde harika uygulamalar geliştirmelerine hazır değiller. Bu tür yöneticiler sistemi görmezden gelen mühendislerden kurtulmak konusunda bir an bile tereddüt etmezler, sizi kapının önüne koyarlar. Bu ve benzeri sebeplerden ötürü yazılımınızı kendi isminiz altında insanlara sunamazsınız dolayısı ile `Heroine Virtual Ltd.´ tüm geliştirdiğimiz araçları bünyesinde barındıran kuruluşun ismi oldu. Bu özgür yazılım kurumunun arkasında kaç kişinin ne ölçüde emeği olduğunu ise hayalgücünüze bırakıyoruz."

Görüşler

0
murat09
Hiyaa! Dün O'Reilly'yi okurken gördüm, a ne güzel programdır, paylaşmak lazımdır, haberini yapiyim FM e dedim ama "Inek" haberini yazarken (http://www.fazlamesai.net/modules.php?name=News&file=article&sid=1977) bunu çevirmeyi unutmuşum! Netekim sevgili FZ de boş durmamış yazmış. Böylelikle "önce ben görsem" dahi haberi gönderme şansım kaçtı ama, sevincim (bu kadar nitelikli bir programın GNU/Linux ortamında sunuluyor olması) haberi gönderememe üzüntümü bastırıyor :-)
Bir ay kadar önce XP için ücretsiz sunulan MovieMaker2 yi inceleme fırsatım oldu, MovieMaker2 sadece amatör kullanıcıların işini görecek nitelikte. Daha önce Premier vs. denemiştim MS Windoze'larda. Acaba Linux için böyle bir "movie edit" (nitelikli donanımlarla çalışan) programı varmı diye düşünürken -SGI nın benzer çalışmaları vardı- dün bu Cinelerra'ya rastlayınca çok ilgimi çekti. Halen bir birimimizde bir capture cihazımız var (Snazzi USB), ilk fırsatta Fedora üzerinde bunu deneyeceğim.
İlginç bir nokta, sitede bu program amatör video edit işlemleri için önerilmiyor, daha basit programları (MainActor vs!) kullanın diyor coder'ları.. Bakalım, zoru başarmayı hedef alalım biz, kolayları nasılsa hallederiz...
Sevgi ve saygılarımla.
0
FZ
Önce ben gördüm bi kerem :-P En az 3-4 gün oluyor (dünden önce gördüğüm kesin ;-) Ama işte ancak bugün haberini geçtim, tembellik, sınavlar, yoğunluk, iş güç, vs. :)

Hadi bir film çekelim, düzenleyelim, kendimizi bir yere video-monte edelim falan :-P

Tabii önce cluster kurmak lazım o ayrı :-P
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Yeni Wiksis 1.1, Wiki İçeriği Oluşturma Yazılımı

anonim

CyrocomGPL'd tarafından GPL lisansı ile sunulan Türkçe Wiki yazılımının yeni sürümü çıktı.Yeni özellikleri:tablo desteği, yönetim alanı, şifre koruması olarak sıralayabiliriz. Şifre koruması desteğiyle artık içerik değiştirme işlemini wiki modunda (şifre girmeden) ve kişisel mod'da (şifre girerek) yapabileceksiniz. Şifre sistemi ile wiksis, artık kişisel sitelerin yapımında dahi kullanılabilecek!

Vim 7 çıktı!

sundance

Unix camiasının en eski editörlerinden vi'ın steroidli hali, VİM'in 7.0 sürümü Bram Moolenar tarafından anons edildi.

Yeni özelliklerini görmek ve kullanmak istiyorsanız buradan indirebilirsiniz. Daha Amiga sürümü çıkmadı, Amiga'cılar bir zahmet Subversion'a.

Tabi bir de unutmadan; cat flames.txt > /dev/null

30 Saniyede AJAX Öğrenin

Soulblighter

Hayır hayır! O ne bir futbol takımı ne de temizlik maddesi. AJAX'ın ne olduğunu bilmiyorsanız üzülmeyin. Daha önce tabi ki FM'de yayınlanan bu habere bakabilir ve AJAX hakkında bilgi alabilirsiniz.

AJAX'ın ne olduğunu bilenler zaten bildiğine, bilmeyenler de artık öğrendiğine göre; şimdi Rasmus'un 30 saniyede AJAX dersi ile bu güzel dili hemen öğrenme zamanı. İyi eğlenceler...

xynth-0.8.00 Çıktı!

anhanguera

Selam,

Aslında yeni versiyonda çok fazla bir değişiklik yok, bir iki küçük bug-fix o kadar. Yeni versiyon çıkartmamızdaki en büyük etken xynth'i mingw'ye ve GDI'a portlamamiz oldu. Yani xynth artık Windows'ta da calisabiliyor. (Ekran görüntüsü)

Windows üzerinde çalışmasının aslında hiç bir çekici yanı yok, ancak xynth'in herhangi bir platforma ne kadar kolay portlanabildiğini göstermek açısindan güzel bir örnek. ve pek tabiki biz de portlanabilirliğini test etmiş oluyoruz.

EnderUNIX'den 11. yerli yazılım

honal

EnderUNIX VoIPong, bağlı olduğu ağda, bütün trafiği görebilen bir noktaya yerleştirildiğinde, o anda aktif olan bütün VoIP çağrılarını tespit edebilmekte ve G711 algoritması ile sıkıştırılmış olanları (örneğin Microsoft Netmeeting görüşmeleri) PC'lerin "de facto" ses dosyalama standardı WAVE dosya formatında (.wav) diske kaydedebilmektedir. Sonradan, bu görüşmeler standart bir ses ortam yürütücüsü (örneğin Linux play, Windows Media Player) ile açılıp dinlenebilmektedir.