EnderUNIX'den 11. yerli yazılım

0
honal
EnderUNIX VoIPong, bağlı olduğu ağda, bütün trafiği görebilen bir noktaya yerleştirildiğinde, o anda aktif olan bütün VoIP çağrılarını tespit edebilmekte ve G711 algoritması ile sıkıştırılmış olanları (örneğin Microsoft Netmeeting görüşmeleri) PC'lerin "de facto" ses dosyalama standardı WAVE dosya formatında (.wav) diske kaydedebilmektedir. Sonradan, bu görüşmeler standart bir ses ortam yürütücüsü (örneğin Linux play, Windows Media Player) ile açılıp dinlenebilmektedir.
Programın VoIP çağrılarını yakalayabilmesi için bir algoritma geliştirilmiştir. Bu algoritmayla, Cisco Skinny Client Protocol, SIP, H323, protokolleri ile yapılan görüşmeler yakalanabilmektedir.


Program, performans gerekçeleri göz önüne alınarak C dilinde Linux işletim Sistemi üzerinde geliştirilmiştir. Program Linux üzerinde çalıştığı gibi, aynı zamanda, libpcap kütüphanesini kullandığı ve ANSI C uyumlu yazıldığı için, FreeBSD/NetBSD/OpenBSD, AIX, Solaris, SunOs, IRIX ve HP-UX sistemleri üzerinde de çalışabilmektedir.


EnderUNIX çekirdek takımı üyelerinden Murat Balaban tarafından geliştirilen VoIPong, 45 Mbit/saniye trafik üreten gerçek bir ağda bütün VoIP çağrılarını tespit etmiştir. Uygulamanın 256 MB RAM, Celeron 1700 Mhz Linux işletim sistemi yüklü bir bilgisayarda çalışması sırasında CPU kullanımı %66 - %80 arasında kalmıştır.


VoIPong, açık kaynak kodlu projelere ve özellikle Linux'a kurumsal desteğiyle bilinen IBM'in 3. Linux Başarı Ödülleri yarışmasında birincilik ödülünü kazandı.


Proje Sayfası: http://www.enderunix.org/voipong/

E-mail listesi: voipong at lists enderunix org

Üyelik için voipong-subscribe at lists enderunix org a boş bir email atın.

Görüşler

0
FZ
Türkiye'nin en sağlam BSD UNIX ekiplerinden biri olan EnderUNIX'in böyle güzel, faydalı, sofistike ve uluslararası çapta bir projeye imza atmış olduğunu duymak heyecan verici!

Tebrik eder, başarılarının devamını dilerim.
0
reni
Kesinlikle katılıyorum. İstikrarlı ve sistematik çalışmanın meyveleri, yolları açık olsun.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

SystemImager ile Linux'unuzu kopyalayın

Soulblighter

SystemImager, Linux kurulumlarını, yazılım ve veri paylaşımlarını, ayar değişimlerini ve güncellemeleri otomatik hale getiren bir uygulama.

Özgür Dünya ve Müzik Eğitimi: GNU Solfege

FZ

Son kiii üç dört!

GNU Solfege, GNU/Linux ve MS Windows sistemler üzerinde çalışan bir solfej ve kulak eğitimi yazılımı.

Melodik ve armonik aralıklarını tanımak, aralık boylarını kıyaslamak, bilgisayarın gösterdiği aralıkları söylemek, akorları tanımak, akorları söylemek gibi konularda kullanıcıyı eğitmeyi amaçlayan program sonsuz sabırlı bir müzik eğitmeni olarak görevini yerine getirmeye çalışıyor.

Yazılımın dokümantasyonunu okuyup daha çok bilgi sahibi olabilir, ekran görüntülerine bakabilir ya da UNIX Review dergisinden Marcel Gagné'nin GNU Solfege eleştirisine göz atabilirsiniz.

istanbuLX: Yerli İşletim Sistemi

FZ

2001 yılında, işletim sistemleri konusunda yerli bilgi ve yazılım üretmek amacıyla başlattığımız 'istanbuLX İşletim Sistemi' projesi tamamen kamuya açılmaktadır. Önümüzdeki ay ekibin genişletilmesi işlemi tamamlanacaktır.

Açık kod felsefesi ile geliştirilen projenin tüm geliştirme safhaları kamuya açık hale getirilecektir. Bu aşamada, siz değerli Türk kullanıcıları/geliştiricileri de projeye katılabilir, geliştirilmesine yardımcı olabilirsiniz. Proje herkese açık olup haberleşme listemiz istanbulx@istanbulx.org adresinde hizmete girmiştir. Üye olmak için istanbulx-subscribe at istanbulx.org adresine boş bir e-posta atmanız yeterlidir.

istanbuLX, tasarım aşaması ve geliştirme aşaması belli ölçüde bitirilmiştir. İlk versiyonu 0.1.1-farabi olarak 14 Kasım 2001'de, ikinci versiyonu ise 0.1.5-sinan olarak 15 Şubat 2004'te çıkarılmıştır. Son versiyonu 15 Ağustos 2004 tarihinde 0.1.6-sinan olarak çıkarılmıştır. Bu versiyonu aşağıdaki bu adresten edinebilirsiniz.

Koç Üniversitesi ACM ve ACM-W Organizasyonuyla Programlama Yarışması

coskung

Koç Üniversitesi ACM ve ACM-W öğrenci birlikleri, 5-6-7 Temmuz 2012 tarihlerinde İstanbul Geneli Programlama Yarışması düzenliyor

Türkçe bir sunucu: ISOS

korsan

ISOS küçük kurumlar için tasarlanmış bir e-posta ve web sunucusu. Kolay kullanımlı, Linux ve Windows uyumlu. Türkçe ve İngilizce destekleyen yönetim konsolu var...ve Kamu Lisansı ile dağıtılıyor. Bir kablonet bağlantınız ve alan adınız varsa 5 dakikada internet servislerinizi çalıştırmaya başlayabilirsiniz.

Python ile yazılan bu paketin içinde SMTP, POP3 ve HTTP/CGI sunucuları ile beraber, sistemi, kullanıcıları ve e-posta gruplarını yönetmeyi sağlayan bir konsol uygulaması var.

Görmek, denemek isteyenler için: isos.acikkanal.net. Bulduğunuz hataları ya da önerilerinizi bildirirseniz çok sevinirim.