Go'yu da mı bilgisayarlara kaybediyoruz?

0
sundance
Bilgisayarlarla yarışırken önce dama Dünya Şampiyonluğu'nu kaybettik, satrançta bilgisayarlar en büyük ustaları bile yenebiliyor, Dünya Şampiyonluğu'na tahminen birkaç yıl kaldı ama romantik olanlarımız, gizliden gizliye "Go var en azından" diye teselli buluyordu.

Zira bu güne kadar mevcut programlar(neredeyse CPU gücünden bağımsız olarak) ortalama bir amatör oyuncudan daha iyi Go oynayamayor, dahası hangi hamlenin diğerlerinden daha iyi olduğunu bile tam olarak anlayamıyordu.

Görünen o ki Go programları, yeni bir algoritma sayesinde, doğru hamleyi yanlıştan ayırmaya başlıyorlar.
Romantik oyuncuların son sığınağı da elden gidiyor galiba.

Go üzerine yapay zeka çalışmaları hakkında bilgi almak için şuraya bakabilirsiniz.

Go hakkında bilgi almak ve/veya Türkiye'de Go öğrenecek/oynayacak birilerini bulmak içinse Türkiye Go Oyuncuları Derneği'nin sitesine bakabilirsiniz.

Görüşler

0
FZ
Derim ki önce bir 9x9'luk tahtada profesyonellere karşı ne yapabileceğini görelim bu algoritmadan faydalanacak programların. Sonra da bu tür yazılımların 19x19'a ölçeklenebilir olup olmadığını. Gerçek tahtada, 9. dan seviyesindeki deneyimli bir usta ile başabaş gelebilecek bir programa halen epey vakit var diye düşünüyorum.
0
sundance
İddia edilen 19x19 tahtada başarılı olduğu yönünde.

Zaten hedeflenen de oymuş. Ama "Beş handikapla Tanrı'yı bile yenerim" diyenlere karşı ne kadar etkin olur bilemem :)
0
ecder
Bundan sonra artık "en azından futbol'u kaptırmadık" diye avunuruz... Yani bir süreliğine :-p

Yine de tüm varyasyonları deneseler çıkarsalar "benim büyülü oyunum" olarak kalacak ki... Bilgisayar sonuçta en iyi hamleyi hesaplıyor desek hiçbir oyun bundan ibaret değil: karşıdakinin psikolojisi, algısı, kişiliği vs. var ki tek kişilik olmayan oyunlar asıl bunun için var bence: insanların birbiriyle etkileşmesi için eğlenceli bir ortam sunmak.
0
darkhunter
Yaşamım boyunca "bir algoritma" daha nelere kadir olacak bakalım...
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Online Hacking Game ;)

raistlinthewiz

Evet başlıktan da anlayabileceğiniz gibi bir oyun. Konusu hacking & güvenlik vs. Ben oynamaya başladım bile ve beğendim.
İlgilenenler hemen http://www.lost.no adresine!

Pusu Oyunu Çıkıyor

deniza

Yıllardır beklediğimiz, ülkemizin oyun yapımı alanında yegane övünç kaynağı olmaya aday yerli malı oyun "Pusu: Uyanış" 13 Mayısta raflardaki yerini alıyor. 20 milyon gibi oldukça makul bir fiyattan satışa çıkacak olan oyunu çeşitli kitapçı ve kırtasiyelerden veya internet üzerinden weblebi ve Ideefixe sitelerinden satın alabileceksiniz.

Tebrikler 3tegames.. Demek gerçekten istenirse olabiliyormuş.

http://www.pusuoyunu.com
http://www.3tegames.com

Oyun programlamayı öğrenin

binner

Oyun programlamayı öğreten çok güzel bir site : www.gametutorials.com

Sitenin benim en çok hoşuma giden özelliği programlamayı doğrudan kaynak kod üzerinde öğretiyor olması.

Yani en basit koddan başlayarak doğrudan kod üzerinden C, C++, Win32, directX, OpenGL, ağ programlamayı öğrenebilirsiniz..
http://www.gametutorials.com/Tutorials/tutorials.htm

Dijital Oyun Rehberi - Oyun Tasarımı, Türler ve Oyuncu

FZ

Mutlu Binark, Günseli Bayraktutan Sütcü ve Işık Barış Fidaner tarafından derlenen, bir çok araştırmacının katkıda bulunduğu derleme okurlarıyla buluştu. Derlemede yer alan yazılar Türkiye'de yakın zamanlarda tartışılmakta olan bilgisayar oyunları ve oyuncular konusuna farklı ve önemli açılımlar getirmekte. Gelenekselden sanal uzama oyun kültürünü, bilgisayar oyunlarının tasarımınını açıklamakta, oyun türlerinin ve oyuncuların da ne kadar farklılaştığını göstermekte ve dijital oyun terminolojisini Türkçeleştirmekte ve açıklamakta...

http://dijitaloyun.wordpress.com/

ideefixe

Sony PlayStation Emulatörünü satın aldı

larweda

Sony, 2 yıl once mahkemeye verdiği yazılım geliştiricisi Connectix`in Macintosh tabanlı PlayStation emulatörü Virtual Game Station`u (VGS) en sonunda satın almanın mahkeme peşinde koşmaktan daha karlı olduğuna karar verdi.