Dijital Oyun Rehberi - Oyun Tasarımı, Türler ve Oyuncu

0
FZ
Mutlu Binark, Günseli Bayraktutan Sütcü ve Işık Barış Fidaner tarafından derlenen, bir çok araştırmacının katkıda bulunduğu derleme okurlarıyla buluştu. Derlemede yer alan yazılar Türkiye'de yakın zamanlarda tartışılmakta olan bilgisayar oyunları ve oyuncular konusuna farklı ve önemli açılımlar getirmekte. Gelenekselden sanal uzama oyun kültürünü, bilgisayar oyunlarının tasarımınını açıklamakta, oyun türlerinin ve oyuncuların da ne kadar farklılaştığını göstermekte ve dijital oyun terminolojisini Türkçeleştirmekte ve açıklamakta...

http://dijitaloyun.wordpress.com/

ideefixe

Görüşler

0
yelbuke
İlk kitapla ( kültür endüstrisi ürünü olarak Dijital Oyun ) beraber oyun ve oyuncu kavramları hakkında klasikleşmiş bi'çok yargıyı çöpe attırıyor veya en azından üzerine bir kez daha düşünmeye zorluyor.

Dijital oyun endüstrinin önemli bir ürünü haline geldi (aslında yalnızca dijital oyun değil, hasbronun çıkardığı risk, tabu gibi oyunlar da çok popüler). Gençler oyun oynamaya oldukça istekli. Ebeveynler ise doğu ülkelerinden gelen "gençler bilgisayar başında ölüyor", "silah kullanmayı oyunla öğrendi, sonra okulu bastı", "11 eylül failleri flight simulator oynuyordu" benzeri haberler nedeniyle korkuyor. Peki oyun oynamak eylemi insanın içindeki şeytani arzuları serbest bırakan bir ayin mi? Ebeveynlerin ve oyun kavramına "bu yaşta oyun mu oynanır" gibi önyargılarla bakanların bu iki kitabı "bi de şöyle bi'şey var" gibisinden okumaları gerekir. Derdim oyunları kutsamak değil, fakat "oyun"un ne olduğuyla alakalı yanlış bilinen fazlaca şey olduğunu düşünüyorum.

Hem Türkiye'de oyun sektörü hakkında da bilgi edinilmiş olur:-)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Seri katil mi? Yoksa bilgisayar programcısı mı?

darkhunter

Burada eğlenceli bir flash var. Resmini gördüğünüz kişinin bir seri katil mi, yoksa bir programcı mı olduğunu tahmin etmeye çalışıyorsunuz. İnanın kişileri tanımayanlar için zor bir tahmin :) Kaynak : FM Forum

Prince of Persia ve Flash oyunlar

sundance

Bir zamanların efsane oyunu Prince of Persia, yaratıcısı UbiSoft tarafından flash olarak tekrar karşınızda

Eğer kesmediyse, onlarca oyun daha sizi bekliyor. Google sağolsun. (Benim favorim eskiv'da 150'i geçen haber versin ;)

FRP & RPG Dünyasının Acı Kaybı

anonim

Arka arkaya vefat haberi olmasin diye bekledim. Daha fazla bekletmemek lazim sanirim. FRP nin babasi Zindanlar ve Ejderler (Dungeons & Dragons)'in yaraticisi Gary Gygax 69 yasinda hayata veda etti. Masaustu FRP ve RPG oynayanlarin doğrudan, Baldurs Gate, Icewind dale, Torment, yada eskilerden Eye Of the Beholder (TSR inc) gibi oyunlarla ilgilenenlerin de oyun mekaniğinin yaraticisi olarak dolayli olarak bilebilecegi Gary, 4 mart'ta hayata veda etti:

Wired Order of the stick

Direct X-10'un Vista'ya has olması...

sundance

Micros~1 Haziran ayı içinde, uzun süredir devam eden tartışmalara son verip Direct X 10'u sadece Vista için yayınlayacağını açıklamıştı.

Vista'nın mevcut durumu ve halihazırda birçok donanım üreticisinin Vista yerine XP'i tercih etmesi, Windows'un platform olarak konsollardan bile güçlü olduğu oyun piyasasındaki yerini, Vista'ya geçise zorlamak için kullanma çabası, sanırız Valve'ı da endişelendirmiş olacak ki "Bu karar bir hataydı" açıklaması yapmışlar.

'Battle for Wesnoth 1.0' çıktı

anonim

Battle for Wesnoth (Wesnoth için Savaş) modern strateji oyunları arasında az rastlanan türden bir sıra tabanlı fantazi strateji oyunudur. 3 yıllık bir çalışma sonunda geçtiğimiz günlerde 1.0 sürümü yayımlanan oyunda elfler, cüceler, ejderhalar gibi ırklardan birini seçip ordunuzu kurmanız ve rakiplerinizi en kısa zamanda yenmeniz gerekli. Oyunun MP desteği mevcut ve şimdiden büyük bir oyuncu kitlesi oluşmuş durumda. 1.0 sürüm notları Türkçe çevirisini haberin devamında bulabilirsiniz.