GPL Uygulamaları Windows'da paralı mı olsun?

0
sundance
Linux üstünde en sevilen IRC istemcilerinden biri X-Chat Windows için derlenmiş halini $20'a satmaya başladı.

Uzun süredir tartışmak istediğim bir konu.X-Chat bunun tek örneği de değil, bir çok yazılımcı "GNU/Linux üstünde ürünü geliştirirken, Linux camiasına da bir şeyler geri veriyor gibi hissediyoruz ve bu bize yetiyor. Fakat eğer bunu Windows altında kullanmak istiyorsanız para ödemek zorundasınız, ya da oturun kendiniz derleyin" diyor.

Merak ediyorum acaba FM okurları bu konuda ne düşünüyor?

Görüşler

0
cayfer
"Roma'dayken Romalılar gibi davranmak gerekir" derler. Açık kaynak kodunun tehlikeli olduğu, üstelik arkasında destek olacak bir firma bulunmayan yazılımların ne denli kötü olduğu çeşitli platformlarda defalarca anlatıldı. Hatta çeşitli bağımsız araştırma şirketleri tarafından raporlara döküldü, kamu oyuna sunuldu. Daha hala, para ödemeden yazılım kullanmak istiyorsanız sonuçlarına da katlanırsınız...

Bence X-Chat iyi yapmış. Windows ortamında kullanıcılara yazılımı kendilerinin derleme olanağı verilmiş olduğuna göre kimsenin diyebileceği birşey kalmıyor.
0
acemi_
GNU/Linux'a geciste, kullanilacak yazilimlarin Windows surumlerinin de var olmasi, sureci kolaylastiriyor. Kullanicinin, kullanacagi yazilimlari oncelikle Windows ortaminda test etmesi/kullanmasi/alismasi ve artik kendini hazir hissettiginde gecis yapmasinin bircok avantajlari var.

Bu nedenle asil ortami GNU/Linux olan GPL lisansli yazilimlarin, Windows ortaminda calisan surumlerinin de kolay temin edilebiliyor/yuklenebiliyor/kullanilabiliyor olmasi GNU/Linux'un ve toplulugun lehine...

Taktik acidan GPL lisansli yazilimlari Windows ortaminda kullanmak isteyenlere kolaylik saglamak lazim bence.
0
yuxel
Yeni bir slogan buldum, free software != free binary
0
malkocoglu_2
Emacs'te bazi tus kombinasyonlari THE-GNU-PROJECT diye bir dosya getiriyor; Bu belgeye gore Aziz Stallman vakti zamaninda Emacs teypleri satarak para kazanmis. Kod her zaman acikmis tabii.

Yani: Bahsi gecen arkadaslar, eger Windows uzerinde derleyebilmek icin soz edilen kodu degistirmisler ve bu yeni degisimleri paylasmiyorlar ise, GPL lisansina karsi geliyorlar. Ama tum kod hala acik, fakat derleme ve dagitim servisi sagliyorlar ise, bence bunda birsey yok. Dgier bir acidan, ego'lari Linux camiasi icinde tatmin oluyorsa, tum guc onlara derim. Bazilari her camiaya hitap etmek istiyor, bu da onlarin secenegi. Sonucta kod bedava, ve kimse birsey yapmaya mecbur degil.
0
sundance
Bu dediğin hikayeyi bizzat Stallman'ın ağzından dinlemiş olduğumdan dolayı gurur duydum şimdi :) Bunu mümkün kılan Butch'a burdan bir kez daha teşekkür etmek lazım.

Bence de programların derlenmiş halleri Windows üzerinde para ile satılsın. Fakat Acemi arkadaşımızın belirttiği nokta da gözardı edilemeyecek kadar önemli.

Bir başka önemli soru da, acaba Windows üstünde özgür yazılımlarla insanları özgür yazılım dünyasına daha mı yakınlaştırıyoruz, yoksa beleş yazılım kavramı mı güç kazanıyor ?
0
malkocoglu_2
Aslinda ben direk para ile satilsin demiyorum, eger satarlarsa bu GPL'in ihlali olmaz diyorum. "Para ile satilmasi ozgur yazilimin yayilmasina yardim eder mi etmez mi" o baska bir soru.

Ama ilginc bir soru. Bunu biraz irdeleyelim:

Senaryolar:

- Windows'dan kazandigi para ile gecimini saglayan programci daha cok ozgur yazilimla ugrasir, bilahere Linux'ta olan donanim suruculerin, programlarin sayisi fazlalasir (iyi).

- Windows'da parali olan programlarin bedava halini kullanmak isteyen kullanici Linux'a gecer (iyi).

- Ilk kez ozgur yazilimi deneyecek olan kisi parali olan bu programi gorunce kacar. Ozgur yazilima kuser. Aynen idolu B. Gates gibi Harvard universitesini birakir, ve ikinci bir B. Gates olur. (kotu - ama pek olur gozukmuyor).

- Sirket politikasi yuzunden Windows'a mahkum olan gonlunde ozgur yazilim kullanmak gecen programcilar, bu parali programi gorunce kullanamazlar. Uzulurler, verimlilikleri duser. (kotu).

(Ben ikinci sikka uyabilirim, ama bu programi kullanmam gerekmedi. Fakat Emacs Windows'da parali olsa, Stallman'in ensesinde bitecegime emin olabilirsiniz. Tabii bu hic olmayacak).

0
librid
Bazı uygulamalar, söyle ki kilit önem taşıyanlar, mümkün olan her platforma yayılmaları standartları lehimize çevirme açısından önemli olanlar ve linux'a geçişte kolaylık sağlayacak olanlar kesinkile beleş ve kolay kurulabilir olmalı. Örneiğin mozilla-*, openoffice.org, gnucash...
Ancak windows'da taban kazanması genel strateji açıından çok önemli olmayanlar paralı olabilir hatta olmalı. Mesela xchat: herhangi bir windows kullanıcısnın xchat kullanması linux'u seçmiş tabana ne gibi bir fayda sağlar? Peki bunlar neden paralı olsun derseniz, böylece windows kullanıcıları beleş ile özgür arasaındaki farkı daha iyi kavrayabililerr.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Öğrenmenin Psikolojisi

FZ

comp.lang.lisp'i takip ederken Robert Strandh'in bir mesajına rastladım. Strandh mesajında kısa süre önce yazdığı bir makalenin adresini veriyordu. Öğrenmenin psikolojisi üstüne yazılmış bu kısacık makale kendime, etrafımdaki insanlara ve günlük hayatıma dair çok güzel ipuçları barındırıyor, pek çok şeyi aydınlatıyordu; bu yüzden makaleyi Türk diline kazandırıp FM camiası ile paylaşmak ve bu önemli konuyu masaya yatırmak istedim.

Robert Strandh Bordeaux Üniversitesi'nde (Fransa) çalışan bir bilgisayar bilimleri profesörüdür. 1988 yılından beri üniversitede araştırmalarını sürdüren Strandh genel olarak programlama ile, özel olarak da dinamik dillerle, ağırlıklı olarak Common Lisp ile ilgilenmektedir. Robert Strandh 7 yıldır kendi yazılım projeleri için de Common Lisp programlama dilini kullanmaktadır.

Patentler İnsanlığın Sonu mu Olacak ?

sundance

Amerika`da oldukça yaygın olan, Slasdot`dan okuyup güldüğümüz yazılım ve Internet patentleri Avrupaya`da geliyor
Yakında "Bir Internet formundaki hatalı yeri göstermek için kırmızı renkle renklendirilmesi" patenti veya "Programların yavaşlatılması için XOR (bir assembler komutu) kullanılması patenti" gibi saçma sapan patentler görebiliriz.
Eğer buna karşı durmak istiyorsanız http://petition.eurolinux.org/index.html

Bir Tabak Aşure ( Akademik Bilişim 2003 )

anonim

Akademik Bilişim 2003 Şubat ayında Çukurova Üniversitesi´nde yapıldı. Konferansın ardından biz katılamayanlar için geride konferansta sunulan bildiriler kalmış. Hemen her konuda referans olabilecek bildiriler için, bu adrese bir göz atmak bilgi meraklılarının yararına olacaktır.

İş Değiştirmek, Yeni Bir İş, Yıldızlarla Çalışmak

FZ

SQL Server Central sitesinde bugün karşılaştığım The Danger of Hiring Stars başlıklı enteresan bir makaleyi FM camiası ile paylaşmak istedim.

Hayır, makale SQL, T-SQL ya da veritabanı optimizasyonu ile ilgili teknik bir makale değil. BT dünyasında çalışan bilgisayar uzmanlarına, sosyolojiye, psikolojiye dair bir makale.

Başarılı bir veritabanı yöneticisisiniz ve başka bir şirkete geçmeyi düşünüyorsunuz, gayet güzel maaş önerileri geliyor. Ancak bir kurumda çok başarılı olan bir bilgisayarcı başka bir kurumda da en az o kadar başarılı olur mu? Önceki şirketindeki performansı ile güzel teklifler alan biri yeni gittiği şirkette neden kötü bir performans sergiler? Bir bilgisayarcının, bir programcının ya da veritabanı uzmanının başarısı sadece kendi yeteneği ile mi ilgilidir?

Makaleden dikkatimi çeken bir kaç alıntıyı çevirdim:

FM International: Hello World!

FZ

Yaklaşık 5 yıl önce bugünlerde mütevazı bir şekilde yayın hayatına başlamıştık. Pek çok haber, yorum, görüntü değişikliğinin ardından içeriği televizyona taşıdık, altyapımızı yeniledik, galaksimizi ziyaret etmeye başladık ancak eksik olan bir şey vardı: Dünyadan geribesleme almak!