GUI Tarihçesi

0
FZ
Windows 1.0 neye benziyordu? Peki ya Apple II'yi gören oldu mu? OS/2 V 1.1 ? Hmm peki ya Perq diye bir iş istasyonu duydunuz mu, grafik arabirimini gördünüz mü? 1968'de ilk demosu yapılan 'mouse' ne menem bir aletti? Bugün kullandıklarımıza ne kadar benziyordu? Acaba Xerox Alto sistemini ve Elixir Masaüstünü kullanmak (en azından görsel olarak) nasıl bir duyguydu?
Peki ya geleceğin Grafik Kullanıcı Arabirimleri neye benzeyecek? 3 boyutlu pencere yöneticileri, Windows 2001 ve daha pek çok sistem...

Bu soruların cevaplarını merak ediyorsanız ya da en azından nostaljik birkaç dakika geçirmek (ya da ne kadar yaşlı bir bilgisayarcı olduğunuzu ölçmek istiyorsanız) o zaman GUI Gallery tam size göre! :)

Görüşler

0
conan
Ben ben ben Windows 2.0 gorduuum! :)
0
FZ
Saygılar üstad! ;-)
0
conan
Aman abi... yapani ustad olmuo da goreni mi olacak :PPP
0
FZ
Yav şimdi şöyle bişi var, ben eğer bizim okulun karanlık koridorlarında, izbe bir köşede çalışan bir MS Windows 3.1 gördüğümde (sene 2001 !)kendimi dinozor gibi hissediyorsam, yani Windows 2.0'ı çalışır halde görmüş bir insana (sana ;-) izin ver de üstad diyeyim ;-)
0
anonim
Ne günlerdi bee..

Apple Lisa..
PC, orijinal, 64K RAM, Teyp vs...
Amstrad .. CPC464'e gelinceye kadar olanlar.
Commodore'lar, C64 ve VIC 20 daha dünkü çocuk, ondan önce program yazıp kullandırdığımız adını unuttuğum enteresan modelleri vardı.
ZX81.. 1K için oyun yazardık. Deliymişiz yaa..
286 ile Win 2.0'ı çalıştırmak için iyi boğuşmuştuk. En sonunda bir EGA Ekran kartı bulduk. Çalıştırdık. O zamandan belliydi bu meretin b..ktan olduğu.. Win 1 kusur RC versiyonu (öngörüm için, Beta bile değil) elime geçti ama asla çalıştıramadım.
Modelini hiçbir zaman öğrenemediğim için hiç hatırlayamadığım, UNISYS'in UNIX türevi bir aleti. Sene ki 1979. Bunun nasıl çalıştığını bulmak için az efor sarfetmemiştik. Ama Uzay yolundaki gibi konuşarak anlaşamayacağımızı öğrenmemiz çok sürmedi. Fakat Mr. Spock'umuz da yoktu soracak. ls, pd (unuttum) gibi bir sey yazınca başka bir cevap gördüğümde sevinçten ağlamıştım..
Karayolları genel müdürlüğündeydi sanırım. Tarihin ilk bilgisayarlarından biri (TR'nin ilki) mevcuttu. Çalışmıyordu ama dokunmayı becermiştim..

Ya ben çok yaşlıyım, yoksa hakikaten bu meret çok hızlı mı gelişiyor ?

0
anonim
Woha, conan bunu yazan sensen eger, sen gercekten de tam bir dinozormussun be abi (amca ?). Saygilar ustat, onunuzde egiliyorum :)
0
anonim
Ya.. Conan olmadigini biliyorum, cunku ben yazdim. Tembel Fazlamesai'ci Serdar KOYLU..

Fakat, (AMCA) denilecek kadar yaslandikmi sahiden yaa.. Kafa kagidi bir hayli eskidi ama, bizim oglanin hismiyla..

Yaww.. 33 seneye bu kadar sey nasil sigdi, aklim almiyor hala...

0
anonim
Serdar Hocam size de saygilar. Ttanismiyoruz ama, Turkiye'de Linux denilince ilk akla gelen isimlerden birisiniz. :)
0
anonim
Çok yaşlısın... Aynı zamanda da çok genç ;-)
0
anonim
Apple II icin simulator var. Cok merak ediyorsaniz bulun deneyin.
0
conan
Cok merak etmiyorum ama o sayfanin sonuna kadar scroll edince karsina cikiyor zaten bahsettigin simulator.
0
FZ
Lisedeyiz, bizim arkadaş dedi ki bende bi makine var bi bakabilir misin. Nasıl bir bilgisayar dedim, dedi Apple mı ne öyle bişi. Evine gittik, evde annesi, yaşlı dedesi, yaramaz kardeşi, tam bir Türk aile profili, baba gelmemiş henüz işte. Tozlu bir dolabın üstünden bir kutu indirdik. İçinden bir makine çıkardık. Kocaman bir alet, klavye arkaya doğru genişliyor, yükseliyor falan. Yanında başka kocaman bir kutu, disket sürücüydü galiba. Monitör yok mu dedim, yok dedik televizyona bağlanıyormuş, kafam karıştı tabii. Uğaştık ama televizyondan görüntü elde edemedik. Gene de evdekiler bizi huşu ile seyrediyorlardı, özellikle de işten gelen ve benim ter içinde makine ile boğuştuğumu gören baba. Bir nevi Vizontele'deki Yılmaz Erdoğan profili çizmiştik ailenin gözünde. (Those Were The Days of Our Lives - Queen)
0
FZ
Simülator, emülator neyin istemiyorum ben! Makinanın kendisini istiyorum! Bilgisayar müzesi istiyorum! Gidecem, cüzi bir para karşılığında kurulacam koltuğa mesela Apple-II'ye dokuncam, programlayacam falan, oradan Amstrad'a geçecem, canım sıkılınca biraz Spectrum 48K ile oynayacam, sonra Amiga Workbench'i kurcalayacam, 10 MB harddiski olan bir IBM PC'ye DOS 1.0 yükleyecem veya Atari 800 XL üzerinde müzik yazılımlarını deneyecem.

Çocukluk hayallerimde biri Istanbul'da bu tip bir etkileşimli müzenin olması. Her şey sanal olmamalı, insan bazı şeylerin kendisini, gerçeğini görüp dokunmak, kokusunu almak, tuşlarını ellemek istiyor!

Not: Bu aslında bir tür davet, bir tür öneridir, bu tip bir müze fikrine kim ne kadar sıcak bakıyor şeklide bir kamuoyu yoklaması olarak da yorumlanabilir.
0
urxalit
Bir tane Sinclair Spectrum +3 hibe edebilirim. :) Yanında da birkaç tane 3 (yanlış yazmadım) disket... :)

Bir de saniyede 1 satır yazabilen, pille çalışabilen brother nokta vuruşlu yazıcı var. Bunu alana o eşantiyon.. :)
0
urxalit
disket 3 inç olacaktı tırnaklar güme gitmiş :)
0
anonim
Urxalit, bende bir Sinclair olması lazım. ZX81 olabilir. Z80'i filan sökmüştüm. En son RF modülatörü hurdaları karıştırırken elie geçti. Böyle bir faaliyet olursa, toparlayıp yollamak isterim..
0
FZ
Hmm, sana benzer 20-30 kişi bulabilirsek geriye bir tek mekan ve sponsor bulmak kalır ;-)
0
retro
size ulaşmaya çalıştım ama başarılı olamadım.. Spectrum +3 arıyorum. yardımcı olursanız çok memnun olurum..
0
anonim
Bende hala çalışan bir Atari 800 xl, 1050 disket sürücü ve 1029 yazıcısı var.Böyle bir etkileşimli müze fikri için hibe edebilirim.
0
FZ
İlgilendiğin için çok teşekkür ederim. Böyle bir müze konusu kafamda hala aktif. Commodore, Spectrum, Atari, Amiga, Amstrad ve daha pek çok bilgisayar... E-mail adresini yazarsan seninle temas kurabilirim.
0
conan
FZ bende istanbulda bir commodore 64 var, 1541 disk driverli, Hatta bir iki de arkaya takilan kartlardan olacak. oyun kirmak icin filan hehe :) Sanirim 100`e yakin da disketim var. Ama sound chip bozuk galiba. Hatirlamiom su an. C64 kasam da en eski kasalardan (Belki en eskinin bir yenisidir) Bagislama konusuna da annem kesinlikle katilacaktir. At artik sunu burdaaaan diyip duruyordu ;)
0
FZ
Hmm, gördüğüm kadarı ile bu konu FM camiasının ilgisini çekecek gibi.

Aslında planladığım bir tür müze/sergi, biri ya da her ikisi tam bilemiyorum.

Birinci olarak yapılması gereken 80'li yıllardan günümüze dek bilgisayar modellerinin çalışan birer kopyasını temin etmek, aklınıza ne gelirse, Sinclair Spectrum, Commodore, Amiga, Atari, Amstrad, vs. Daha sonra bunları test etmek ve ardından bunlarla ilgili basılı dokümantasyon (eski yerli ve yabancı dergiler, bu modellerle ilgili programlama kitapları, vs.) toplamak ve tabii ki bu bilgisayarlar üzerinde çalışan program koleksiyonunu bir araya getirmek (eski disketler, kasetler falan).

Daha sonra yapılması gereken bunları sergilemek ve bugün bilgisayar almaya kalktığında 256 MB ana hafızalı 1 Ghz'den daha yüksek frekansa sahip işlemcili bilgisayarlarla muhatap olan gençlere teknolojinin nasıl bir gelişim çizgisi içinde olduğunu göstermek ve dar alanda yapılan kısa paslaşmalarla ne kadar fantastik programlar yaratılabileceğini göstermek (4 Mhz'lik ve 32 KB'lık bir makina üzerinde çalışan sağlam bir satranç programı pek çok kişiyi etkiler diye düşünüyorum mesela ;-) Bir tür dijital nostalji de diyebiliriz buna.

Var mısınız böyle bir etkinliğe, bağışlarınızla katkıda bulunmaya (bağışta bulunanların ismi bilgisayarın sergilendiği, kullanıldığı masada bir plaket üzerine yazılabilir ve birkaç hoşluk da yapılabilir diye düşünüyorum)?

Tüm FM camiasının yoğun desteğini bekliyorum, her türlü öneriye açığım.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Mono ve .NET

raistlinthewiz

Bugün osnews.com da görmüş olduğum bir makalenin giriş yazısı hayli ilgimi çekti. Makaleyi okudum ve beğendim. Giriş yazısını aynen paste ediyorum:

"In the Brazilian martial art capoeira, it can be hard to tell if the participants are fighting or dancing. Players cooperate and compete, and spend as much energy trying to impress the crowd and one-up each other as they do in combat"

Makalenin tamamı için: http://techupdate.zdnet.com/techupdate/stories/main/0,14179,2907356,00.html

Xynth'i GP32X'e Taşıdık

anhanguera

Selam,

Dün şu çok ses getiren GP32X'den bir tane de ben aldım. Evet güzel bir oyuncak, ama Sony PSP ile kıyaslanamayacak kadar da amatör ;)

Türk programcıların yeni dosya paylaşım ağı projesi

anonim

Bir grup Türk programcı, Türkçe arabirimli, napster/gnutella benzeri bir dosya paylaşım projesi üzerine çalışmaya başladılar. Grup istemci / sunucu programlarını ve programların kullandığı protokolu hazırlama aşamasında. Grup webmaster, grafiker, programcı ve beta testerlar aramakta. Daha fazla bilgi için http://www24.brinkster.com/sandik adresini ziyaret edebilirsiniz..

Interbench: Linux Etkileşim Testi

Soulblighter

Daha önce bu haberde Linux çekirdeğindeki performans farklarından ve Intel işlemcilerin Linux çekirdeğinin performansına etkisini ölçen bir projeden bahsetmiştim.

Eğer siz de yeni bir çekirdeğe geçecekseniz veya sisteminizdeki donanımları güncelleyecekseniz ve oluşacak performans farkını merak ediyorsanız Interbench tam size göre...

Siz İngilizce Sorun, PRECISE SQL´e Dönüştürsün

FZ

Bir sürü tablo, en ufak bir sorguda bile bir sürü `JOIN´ işlemi. Kullanıcıların talep ettiği raporlar için her seferinde sıfırdan tasarlanan SQL sorguları ya da parametrik arabirimler vs. Oysa kullanıcılar kendi doğal ve alışık oldukları dillerinde veritabanını sorgulayabilseler işimiz kolaylaşmaz mı? Washington Üniversitesi araştırmacıları da bu problem üzerinde uzunca bir süredir çalışıyorlar ve bunun sonucunda ortaya şunu koymuşlar: `The PRECISE Natural Language Interface to Databases´