Hibernate Üzerine Bir Sunum

0
malkocoglu_2
Tüm zamanların en başarılı kalıcılık (persistence) aracı Hibernate hakkında şirket bünyesinde yaptığımız bir sunumu paylaşıyoruz. Sunum, Hibernate'in en temel özelliklerinden başlayarak sorgulama, önbellekleme, veri tabanı bağlantı havuzları gibi kavramları kapsamaktadır. Hibernate hakkında ek bir haber de, JBoss gurubunun, Hibernate projesine sponsor olmaya karar vermiş olmasıdır ve Hibernate kurucu elemanları artık JBoss şirketinde çalışmakta, açık yazılım ürünlerine verdikleri servis üzerinden para kazanmaktadırlar. İşte bir diğer açık yazılım başarı hikayesi!

Not: Bu sunum da Gnu Emacs ve LateX ile hazırlanmıştır. :) Latex kodlarından derlenmiş slaylatların animasyon ile birbirinden geçiş yapabilmesi hoşunuza gidebilir.

Powerpoint?

O da ne?

Görüşler

0
FZ
Benim ilgimi Hibernate'ten ziyade LaTeX ile böyle cıvıl cıvıl bir sunum yapılmış olması çekti! :) Debian Linux ortamında gv ve kpdf ile baktım, gayet güzel görünüyor ancak animasyon şeklinde geçişler göremedim. Bunun için Adobe Acrobat Reader ile mi bakmam gerekiyor?
0
malkocoglu_2
Evet korkarim oyle...:( Sunumu kpdf ile daha denememistim, belki onunla da calisan bir ek bulabilirim.
0
FZ
Vesile oldu, gidip Adobe'nin sitesinden GNU/Linux için Acrobat Reader çektim, evet böyle daha güzel, tabii her zaman gönlümüz özgür yazılımlardan yana ama Acrobat Reader bu Hibernate sunumunu tam anlamı ile bir sunum olarak gösteriyor, aradaki geçişler, animasyonlar falan da gayet güzel :)

LaTeX ile böyle güzel belgeler üretmeye devam.
0
y0rk
Süperdi. Linkler calismiyordu sunumun sonundaki. Hibernate hakkında kafamda bir model olustu. Sanirim hemen denemelere başlayacagım.

Ellerinize emeginize saglık...
0
malkocoglu_2
Latex kodlarinin baglantisi bozuk, onu aksam duzeltecegim. Diger ikisi baglanti calisiyordu, tabii bunlar Acrobat icinden yapilan denemeler.

Bir de Acrobat baglantilara tiklayinca direk Internet Exploder basliyor, bu tanimi degistirmenin bir yolunu da simdiye kadar bulamadim. Belki bir takim registry degisiklikleri vardir...

Eksikleri haber verdiginiz icin tesekkurler.
0
y0rk
Süperdi. Linkler calismiyordu sunumun sonundaki. Hibernate hakkında kafamda bir model olustu. Sanirim hemen denemelere başlayacagım.

Ellerinize emeginize saglık...
0
lifesdkver0_1
hibernate dışında, pur nesne veritabanları ahkkındaki düşüncelerinizi nedir? mesela açık kaynak kodlu db4o [www.db4o.com]'a göz attınız mı? "beklenen" olabilir mi?
0
malkocoglu_2
Hiyerarsik tabanlar (pur nesnesel veri tabanlari aslinda hiyerarsik veri tabanlarinin maske takmis hali) ve iliskisel tabanlar arasinda 70'lerde sIkI bir kavga/secim zamani yasandi. Ve ibre iliskisel tabanlari gosterdi. Iliskisel tabanlarin altinda ciddi bir teori var (relational calculus), bu teoriyi kullanarak mesela bir SQL sorgusunun "dogru" olup olmadiginin ispati yapilabiliyor. Bizi ilgilendiren daha pratik taraflari tabii.

Simdi, nesnesel tabanlari da kullanan var. Smalltalk altinda Gemstone uzun zamandir kullanilyor. Sizin sorunuzu aslnda iki bolume ayirmak gerekiyor: "Ileride N.T. cok kullanim bulur mu?". Ve "nesnesel tabanlarla is gorebilir miyim". Bu sorunun 1.sine cevap "buyuk bir ihtimalle hayir", 2.sine "evet".

Fakat "is gorebilir miyim" sorusu,
takimim/musterilerim is gorebilir mi olunca cevap degisir. Cogunluk SQL biliyor, onu anliyor, destekleyen raporlama araclari var. Bu yuzden insanlarin o andaki bilgisini kullanbilme ve ileriye dogru kariyer seceneklerinin arttirilmasi baglaminda pur nesnesel tabanlar fark getirmez herhalde. Nesnesel programlar, nesnesel tabanlar ile daha hizli calisir argumani da artik destek bulmuyor, cunku iliskisel tabanlar bircok optimizasyonu urunlerine koydular, ve 4-5 birlestirim (5 way joins) yapsaniz bile alet banamisiniz demiyor (indisleri iyi kullanmak sartiyla).

Bu yuzden nesnesel tabanlara uzak duruyorum, tabii acik bir zihinle yaklasmak lazim, radarda bir sinyal gorursem isler degisebilir, ama simdilk o tarafa zaman ve ilgi pek harcamiyorum.

Bu konuda Hibernate lideri Gavin King de birseyler soylemisti. Asagidaki mulakatta bulabilirsiniz.

http://www.bilgidata.com/yazi.jsp?dosya=a_gavin_king_mulakat.xml

Saygilar,

Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Dergi Eleştirisi: CYBER Elektronik

FZ

Türkçe kaynak bulamamaktan şikayet edenleri ferahlatacak bir haber: Türkiye'deki bir elektronik şirketinin sponsorluğu ile Türkçe elektronik dergisi, CYBER Elektronik yayınlanmaya başladı. Dergide yerli ve yabancı yazarların teknik makaleleri mevcut.

Aralık ayında 3. sayısını bayilerde bulabileceğiniz bu önemli yayın, önemli bir boşluğu dolduruyor. Özellikle kendi çapında, amatör olarak bu konulara hevesli olan insanların ve hatta belki de yeni yeni bu konuda ders almaya başlayan ama somut projeleri merak eden öğrencilerin başvurabileceği bir kaynak. Derginin Aralık sayısındaki konular ve bunlara dair eleştirileri şöyle sıralayabiliriz:

Bedava Linux34 El Kitabı

anonim

18 Sayfadan oluşan Linux34 El Kitabi isteyen Herkese Bedava olarak gönderilir.Konsol Komutları, mount işlemleri, kurtarma, kernel, network kartı tanımlaması konusunda bilgi içermektedir. Kargo ücreti alıcıya aittir.

rsync ile Windows makinelerin Debian/GNU Linux'a yedeklenmesi

ctengiz

Uzunca bir süredir ağ içerisinde yer alan kullanıcılara ait MS Windows makinelerinin yedeklenmesi için bir çözüm arayışı içerisindeydim. Sistemin sahip olması gereken özellikleri şu şekilde sıralayabilirim :
  1. Yedek makinesinin yönetimi kolay olmalı.
  2. Sistem ağ üzerinden çalışmalı.
  3. Yalnızca değişen dosyaları yedekleyecek kadar akıllı olmalı.
  4. Çok fazla ağ trafiğine sebep olmamalı.
  5. GNU/GPL yazılımlar ile minumum maliyete sahip olmalı.
  6. Son kullanıcı için kullanımı kolay olmalı.
  7. Kendi başına zamanlanmış yedekler alabilmeli.
Bu yazıda bu hedeflere nasıl ulaşılabilineceği anlatılyor.

Yeni Başlayanlar için Özgün Debian GNU/Linux Rehberi

FZ

Yeni başlayan ya da bilgilerini gözden geçirip tazelemek isteyenler için hazırlanmış, Türkçe Gayriresmî Debian Başlangıç Rehberi.

Emeği geçenlerin eline sağlık diyoruz.

Veri Yapıları ve Algoritmalar

polat

Veri Yapıları ve Algoritmalar (Program Tasarımı ve Yazılım Mühendisliğinde) program geliştiren, matematik ve mühendislik problemlerini bilgisayar ortamında çözmek isteyen, iş dünyasına yönelik yazılım tasarımları yapan her düzeyden programcı veya yazılımcılar için ciddi bir başvuru kitabıdır. Kitap, aynı zamanda, üniversitelerin bilişimle ilgili bölümlerinde okutulan Veri Yapıları ve Algoritmalar dersleri için bir ders kitabı özelliğindedir. Program ve yazılım tasarımında, ciddi bir bakış açısı yakalamak isteyenlere önerilir...