HP, Debian GNU/Linux'a Verdiği Desteğin Karşılığını Aldı

0
FZ
Kim demiş tamamen özgür ve büyük bir camia tarafından geliştirilen GNU/Linux dağıtımlarından birini destekleyerek para kazanamazsınız diye?

Hewlett Packard, Debian GNU/Linux'a verdiği resmi destek sayesinde 25 milyon $ kazandı. Bu gidişle bu durum Novell, RedHat gibi ticari kurumlara karşı bir meydan okumaya dönüşebilir.
HP, 2005 yılının Ağustos ayında dünya çapında bir camia tarafından geliştirilen en popüler ve yaygın GNU/Linux dağıtımlarından biri olan Debian için resmi teknik destek vereceğini açıklamıştı.

2006 mali yılında EMEA (Avrupa, Orta Doğu ve Afrika) bölgesinde, 25 milyon $ ederindeki donanım satışları doğrudan HP'nin Debian desteği ile bağlantılı idi.

HP'deki açık kaynak pazarlama yöneticisi Jeffrey Wade, "bu sonuçlar beni gerçekten şaşırttı," dedi.

Wade, satış rakamlarının beklentilerinin çok üstünde çıktığını belirtti. Ağustos ayında duyuruyu yapan HP ancak Aralık ayında tam anlamı ile Debian desteği vermeye başlamıştı.

4 aşamalı donanım testine göre ProLiant ve Blade System sunucuları için tam kapsamlı Debian desteği de kısa sürede verilecek.

HP şu anda Debian Sarge için destek veriyor ve 2007'de çıkacak olan Debian Etch için donanım sertifikasyonlarına hazırlanıyor.

Her ne kadar HP Debian'a resmi destek verse de şirketin listeye yeni bir dağıtım eklemekte acele etmeyeceği biliniyor.

"Destek verdiğimiz her dağıtım test ve teknik destek anlamında ciddi bir sorumluluk ve işlem yükü demek," diyen Wade sözlerini "Debian kararını verdiğimizde ne tür bir fırsat olduğunu ve satışlara ne kadar katkıda bulunacağını hesaplayıp yaptık bunu," diye sürdürdü. "Sonuçlar gerçekten beklentimizin üstünde çıktı."

Kaynak: internetnews.com

Görüşler

0
Betelgeuse
Acaba HP'nin Türkiye ofisindekilerin bu konudan ne kadar haberleri var? IBM Türkiye en azından kendi ofisini açık özgür yazılımlarla ilgili seminerlerde kullandırıyor, HP ne yapıyor? Sırf bu nedenle bile server alacakları zaman bana akıl danışan müşterilerime IBM alın diyorum. Windows 2003 kuracaklarını bilsem bile yine de verdikleri paraların minik bir kısmı IBM binasındaki linux seminerlerine katkı olarak dönecek. HP Türkiye'nin Linux konusunda herhangi bir etkinliğini duymadım. Olsaydı en azından bu sitede haber olurdu biz de aferin derdik.
0
majesty
O zaman HP Türkiye'nin üstlerine istekte bulunalım, diyelim HP Türkiye özgür yazılım adına bir şeyler yapsın, ayıp oluyor diye... :)
0
Betelgeuse
En azından IBM'in yaptığı kadarını bile yapsa birşeydir yine. Ne de olsa rakip firmalar, özgür yazılımları desteklemek konusunda da rekabet içinde birbirleriyle yarışsalar fena mı olur?
0
koraypeksayar
IBM'in desteğine diyecek birşey yok.

Bildiğim kadarıyla HP Türkiye M$'un Türkiye'deki özellikle sunucular alanında en büyük bundlecısı. Yanlış değil sanırım...

İyi fikir. HP Türkiye titre ve kendine gel :)

Bence mükemmel bir fırsattır majestic'in fikri...
0
koraypeksayar
Majestic değil majesty olacaktı, pardon :)
0
Tristan
Merhabalar

Uzun zamaaaaan önce HP Linux gunu duzenlemisti, Maddog gelmişti, konuşma yapmıştı.

http://www.gelecek.com.tr/index.php?m0=4&m1=20&m2=&h=32

Ama açıkçası IBM'in Linux konusunda adı daha çok duyuluyor.

HP ise anladıgım kadarı ile Proliantlari nasıl olsa satıyorum diye düşünüyor.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Debian Çaylakları İçin

FZ

Evet, ben de bir Debian GNU/Linux çaylağıyım ve benim gibi çaylakların yazdıkları belgelere bir göz atmak istiyorum diyorsanız NewbieDOC projesi tam size göre.

Benim gibi çekirdek derlemek konusu ile kafayı yiyenler bu proje bağlamındaki şu belgeye bakabilirler.

Editörün Notu: YATP (Yet Another Translation Project)

Debian geliştiricisi olmak

e2e

"Bir Debian geliştiricisi olmak mı istiyorsunuz? Bunu isteyen yalnız siz değilsiniz. Yazılım paketlerini bir dağıtım için hazırlamak, döküman yazmak, bir sürümü test etmek... Hepsi de sonsuz ve nankör görevlerdir. Şu ana kadar, herhangi bir zamanda bu işleri yapmak için başvuran yüzlerce insan var. Bununla birlikte, adaylar bu görevler için kabul edilmeden önce, yalnızca programcılık yeteneklerini değil, aynı zamanda Debian süreci ve felsefesini kavrayışlarını da sunmak zorundalar. Bu süreç aylar alabilir, tabii bazı istisnalar da var."

Debian GNU/Linux Türkçeleştirme Çalışmasında Yeni Soluk

FZ

Türkiye´deki Debian camiasının önemli isimlerinden Recai Oktaş hocamızın Debian Türkçe yerelleştirme listesine gönderdiği son e-posta mesajını sizinle paylaşmak istiyorum:

``Herkese merhaba,
`d-i´ çevirilerindeki aciliyetten ve birtakım gecikmelerden dolayı bu duyuruyu zamanından önce yapmak durumundayım.

Debian Türkçe yerelleştirme faaliyetlerini koordine etmek amacıyla bir hafta kadar önce resmi Debian sunucularından Alioth üzerinde bir proje talebinde bulundum. Bu talep kısa sürede kabul edildi. Projenin hayli taslak düzeyde olan Web sayfalarına:

http://l10n-turkish.alioth.debian.org

bağından ulaşabilirsiniz. Şu an birçok hata içermekle birlikte özellikle "Ceviri-NASIL" sayfasını okumanızı öneririm; zira bu belge proje koordinasyonu ile ilgili -en azindan önerinize sunulmus- detaylı bilgiler sunuyor:

http://l10n-turkish.alioth.debian.org/howto.html

Alioth'da bir proje sayfasına sahip olmak güzel. Fakat o sayfalarda yazılıp çizilenler uygulamaya konulmaksızın sadece okunmakla kalacaksa vay halimize!

Extremadura da Debian GNU/Linux Dedi

FZ

Altyapı ve Teknolojik Gelişmeden Sorumlu Meclis Üyesi Luis Millán Vázquez de Miguel, Extremadura'daki tüm bilgisayarların 1 sene içinde özgür yazılım tabanlı sistemler kullanacağını, Debian GNU/Linux tabanlı gnuLinEx'in devreye sokulacağını belirtti.

Birkaç tıklama ile size özel Debian!

zekeriya_akyildiz

http://euronode.com adresine kayıt olduktan sonra istediğiniz özellikleri ve ayarlarınızı belirtiyorsunuz size birkaç dakika içinde size özel bir Debian ISO imajı yaratıyorlar.