Hurd Çalışan CD

0
misafir
GNU/Hurd çalışan CD'nin son versiyonu dün çıktı. Siz de benim gibi GNU/Hurd'ü sabit diskinize kurmaya çalışıp beceremeyenlerdenseniz, hemen şu adresten indirip bu linux'tan bağımsız GNU sistemini deneyebilirsiniz. Sistemde grafik arayüz yok ama emacs ve perl gibi ilginç şeyler mevcut. Meraklılarına duyurulur.
gnu

Görüşler

0
exalted
Bu haber nasıl oluyor da kaynayıp gidiyor anlayamadım? Var mı deneyenler, yorumlarınız neler? Hiç kimsenin Linux çekirdeği olmayan gerçek GNU Sistemi arzusu yok mu?
0
FZ
Emacs çalıştırdığına göre... yani Emacs için bootloader olarak kullanılabilir, zaten Emacs başladıktan sonra alttaki işletim sistemi çok önemli değil. Ama henüz fırsatım olmadı GNU/Hurd OS LiveCD denemeye. (Yine de heyecanlanmadım, tüylerim diken diken olmadı desem yalan olur ;-)
0
misafir
Ben denedim. Hurd'ün şu aşamada pek çok kusuru var. Tuhaf kusurlarından biri şu: boot ederken klavyeye basarsanız küsüyor. Ayrıca dhcp'yi yine garip bir teknik nedenden ötürü desteklemiyor. İnternete bağlanmak için asıl işletim sisteminizi kullanarak ip numaranızı ve dns adreslerini öğrenmeniz, sonra Hurd'ü çalıştırarak buna göre ayarları yapmanız gerekiyor. Debian'ın Hurd ile ilgili sayfalarından daha ayrıntlı bilgiler edinmek mümkün. Ses kartları, printer gibi şeyleri çalıştırmak hayal gibi görünüyor. Yine de saf bir GNU sisteminde olmak heyecan verici tabii.
0
FZ
Sistem açıldıktan sonra hangi programları denediniz? Benim asıl merak ettiğim o, şimdilik dhcp, yazıcı, ses kartı filan çok bir şey ifade etmiyor bana, özellikle "sürücü" bağlantılı şeyler oldukları için...
0
misafir
Emre bey, sizin neyi merak ettiğinizi tahmin edebiliyorum. O yüzden şöyle cevap vereceğim: emacs ile bir perl betiği yazıp çalıştırabilirsiniz. Ama maalesef slime, cmucl, sbcl gibi şeyler yok CD'de. Benim ne denediğime gelince, emacs'ı denedim ama acemisi olduğum için bir el tetris oynayıp kapattım :-)
0
FZ
Süpermiş :)
0
exalted
Yalnızca kişisel merakımdan RMS'ye bir mail atmıştım zamanında neden kendisi HURD'a el atıp da şu işe bir nokta koymuyorlar artık diye, buyrun verdiği yanıt:

I appreciate your feeling that my participation would help Hurd development, but it is impossible. I don't have time to work on Hurd development myself.

Zaman bulduğum bir ara kendisinin bir konferansında ki 10 dakikalık bir bölümü metne aktarıp kendisine tekrar yanıt olarak geçmeyi ve belki biraz olsun gaz vermeyi düşünüyorum.

Ya da belki de İşletim Sistemleri dersime ağırlık verip, hoca ile kanka olup çekirdekler konusunda daha da bilgilenip Hurd'a kendim el atmalıyım.

Bilemiyorum, ancak GNU sistemi artık "ben burdayım ve tamamım" desin istiyorum.

Sevecenlikler,
exalted
0
roktas
RMS'in geliştirici olarak GNU/Hurd'e herhangi bir kayda değer katkısı yoktur. GNU/Hurd'ün baş mimarı (chief architect) Thomas Bushnell BSG'dir, fakat o da uzun yıllardır çok aktif katkıda bulunmuyor. Hurd şu an, ikinci kuşak geliştiriciler olarak tabir edilen Marcus Brinkmann ve Neal Walfield'ın denetiminde, üçüncü kuşak olarak katkı sağlayan 3-5 geliştiriciyle ilerliyor. Debian GNU/Hurd artık bu projenin neredeyse resmî sahibi sayılabilir. Bu ve diğer ayrıntılar için Micheal Banck'in 2005 FOSDEM'de yaptığı sunuyu incelemenizi öneririm.
0
exalted

Teşekkürler.

Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Eric Raymond: GPL'e İhtiyacımız Yok

tongucyumruk

Breziya'da Fórum Internacional de Software Livre adlı etkinliğe katılan açık kaynak hareketinin kurucusu ve Open Source Initiative'in başkanı Eric S. Raymond açık kod hareketini savundu ve "GPL'e ihtiyacımız yok. GPL açık kaynak programların zayıf olduğu ve kendini koruyamayacağı düşünülerek hazırlanmıştır. GPL'i kullanarak BSD lisansının ekonomik getirilerinden yararlanamıyor, kendimize zarar veriyoruz" dedi.

Open Source camiasından .NET klonu!

elrond

Beklenen oldu. Pazar günü open source fanları Microsoft .NET servislerini re-produce etmek için ilk adımı attıklarını duyurdular. Bu sayede insanlar .NET teknolojilerini Microsoft' a bağlı kalmadan kullanabilecekler. Bu girişimin önümüzdeki yıllarda .NET servislerinin önemini ve popülerliğini arttıracağı düşünülüyor. Microsoft .NET ile bir takım network ve groupware servislerini (adressbook,calender vs..) satmayı düşünüyordu. .NET klonu 2 compenent içeriyor. MONO ve DotGNU.

Ruby slaytları

m1a2

Ruby hakkında şöyle dört başı mamur bir tanıtım yazmayı çok zamandır düşünmekteyim , fakat yazının gerektirdiği fazlamesaiyi bir türlü denk düşüremedik. Son yıllarda tanıştığım en zarif açık yazılım ürünlerinden biri olan bu betik dilini madem ki teferruatıyla mercek altına alamıyoruz, şimdilik vur-kaç operasyonlarıyla yetinelim. Ruby`yi denemiş ve beğenmemiş veya denemeden beğenmemiş olabilirsiniz (sizi gidi piton`cular sizi :) fakat bir şeye eminim ki kendisini `programlama dilleri delisi` olarak tanımlayan Ruby`nin geliştiricisi Yukihiro Matsumoto`nun (a.k.a. MATZ) 2002 Ruby konferansında yaptığı şu nefis sunuları çok çok beğeneceksiniz: Sunu 1, Sunu 2. Üstadın dediği gibi `Be Minor, Be Cool`

Bu işte bir hata var! :)

sundance

Dyndns.org 18 Ocak günü, Perl Foundation`a $20,000`lık bağışta bulundu.

\r\r\r\r\r\r \r\r\r\r\r\r Tamamen gönüllülerle ve bağışlarla yürüyen bir organizasyonun, yine kendisi ile aynı statüde bulunan bir başka gönüllü organizasyonuna böyle bir bağışta bulunabilmesi, serbest piyasa koşullarında utançla ve esefle karşılanacak :) bir gelişme olarak algılandı. İsminin açıklanmasını istemeyen bir çok uluslu şirket yetkilisi `İnsanlar tüketmek ve sahip olmak yerine, üretmek ve paylaşmayı seçerlerse bütün bu sistem nasıl yürüyecek, bunu engelleyecek yasalar olmalı!` diye beyanat verdi ;)

GNU Türkçe Çeviri Projesi

exalted

Başta www.gnu.org olmak üzere ilişkili sayfaların türkçeye çevirisi için Savannah'da G-NUT Projesi'ni (GNU Türkçe) başlattım. Zamanınızın tamamını ol(a)masa da bir kısmını bu projeye ayırırsanız hareketin başladığı kaynağın büyük bölümünü türkçeye çevirmiş olabiliriz. Şu anda kendim anasayfayı çevirdim, önümüzdeki günlerde yayımlanacaktır. Sıradaki adımlarda Özgür Yazılım Tanımı ile Linux ve GNU Projesi var.