İnteraktif Dokunmatik Teknoloji

0
yellowelephant
İnternette yeni bir bilişim teknolojisi bu aralar görenleri şaşırtıyor. İsmi: Multi-Touch Interaction Technology

Bu teknoloji özetle 36'' x 27'' boyutlarında dokunmaya duyarlı bir ekranın üzerine herhangi bir araç kullanmadan parmaklarınızla yönlerdirdiğiniz bir donanımın ve yazılımın ürünlerinden oluşuyor.
Parmaklarınızla resim çizebiliyor, animasyon yapabiliyor, sanal plaklarla dj lik yeteneğinizi konuşturabiliyor, video dosyalarını editleyebiliyor, son tatilinizde çektiğiniz resimleri düzenleyebiyor, son derece yüksek çözünürlükte işleyebiliyor, sanal klavyesiyle isimlendirebiliyor ve yine parmaklarınızla video oyunları oynayabiliyorsunuz.

Başka herhangi bir araca gerek yok ekran ve parmaklarınız.Bu program Newyork Üniversitesi Laboratuarlarında Jefferson Y. Han isimli araştırmacının yönetiminde sürdürülüyor ve henüz gelişim aşamasını tamamlamış değil.

Projenin yazılım desteği ise tahmin edebiliceğiniz gibi bu teknolojinin patent hakkını elinde bulunduran Apple tarafından sağlanıyor.

http://loop.worldofapple.com/archives/2006/02/08/multi-touch-interaction-video/

İleride olası kullanım alanları ise saymakla bitmeyecek gibi: Gaming - İnteraktif Oyun sistemleri, Harita ve plan gibi materyallerin dijitalize edilmesi ve son derece rahat tasarlanarak üzerinde değişiklikler yapılması, sanat eğitimi, müzik ve eğlence dünyası tıp, özellikle doku ve ameliyatlar sırasında insan vücudunun yansıtılacak görüntü üzerinde ayrıntılı incelenmesi, okullarda yazı tahtalarının yerini alması. Evinizde bulunduracağınız bir ekran ile online gazeteniz internetten adresinize geldiğinde onu okuyabileceğiz dijital ortam...vs.

Aşağıdaki linke tıklayarak Multi-Touch Interaction Technology deneylerinde kaydedilmiş videoları izleyebilirsiniz: http://cs.nyu.edu/~jhan/ftirtouch/

Görüşler

0
tolgacakiroglu
Bu habere ait vidyo'yu 1.5 2 yil once izlemistim. Simdi tekrar izliyorum. Ozellikle harita uzerinde dunyayi dolasmasi cok guzel.

Adam bir parmagiyla dunyayi izliyor ve savasta olduklari ulke icin soyle diyorlar "Acaba nereyi vursak. Aaa bak surada cok insan var. Oraya bir bomba atalim." ve yine bir parmagiyla gonderir bombayi, evinin bir odasinda kahvesini yudumlarken.

Neyse gercekten super olacak bir teknoloji. Bunu urettiklerinden 10 15 yil sonra Turkiye'de goruruz. Olmezsek ins. :)
0
Thiras
Minorty Report'taki ekrana benzettim. Çok hoş olmuş.
0
yellowelephant
Evet hem Minority Report hemde The Island filmlerinde bu teknoloji vardı.
0
kobe08
şekil olur counter 1.6 da bizim klana lazım böle bişey :-))
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Uykucular için çalar saat

ercumend

MIT'nin Media Laboratuvarı'nda geliştirilen bir çalar saat en iddialı uykucuyu bile yatağından kaldıracak yetenekte. Clocky adı verilen çalar saat, yepyeni bir yöntemden yararlanıyor. Saat belirli bir saatte çaldıktan sonra susturma düğmesine basılsa dahi, içindeki mekanizma, saati yatağın yanında durduğu yerden oynatarak yere düşürüyor ve üzerindeki tekerlekler yardımıyla her seferinde farklı bir yerde saklanmasını sağlıyor. Saat yeniden çaldığı zaman, saati aramak için yatağından kalkan kişi, garantili bir şekilde uyanıyor.

Kaynak : 09.04.2005 Cumhuriyet Bilim Teknik Sayfa 9

Bilgisayarlar ve Ses Tanımada Gelinen Son Nokta

FZ

SRI International'dan Kemal Sönmez 20 Aralık 2006'da yani öbür gün Boğaziçi Elektrik Elektronik Mühendisliği binasındaki "EE Lounge"da saat 15:00 - 16:30 arasında konuşma ve konuşmacı tanıma konusunda bir seminer verecek. Konuşmanın İngilizce özeti haberin devamındadır...

4. Turing Günleri Etkinliği: DNA Hesaplama

FZ

İstanbul Bilgi Üniversitesi, Bilgisayar Bilimleri bölümü, bu sene Turing Günlerinin 4.'sünü düzenliyor. Bu yılki başlık DNA Hesaplama.

Konferansa katılanların konu ile ilgili çok değerli bilim adamlarını dinleme şansı olacak. Mesela, bu alanda en önemli çalışmaları sürdüren araştırma merkezinden gelecek olan Prof Dr. Ehud Shapiro ve diğer iki çalışma arkadaşı davetli konuşmacı olarak son gelişmeleri aktaracaklar.

Shapiro'yu belki bir çoğumuz The Art of Prolog kitabından biliyoruz.

Etkinlik tarihleri: 13-14 Mayıs 2005

Türkçe Bilişsel Bilim Sitesi

FZ

Bilişsel Bilim ülkemizde çok az sayıda kişinin farkında olduğu ve üzerinde çalıştığı bir bilim dalı. Tamamen bu konuya adanmış bu sitenin amacı hem bilişsel bilim konusunda çalışanları ve bu konuya ilgi duyanları bir araya getirerek birikimlerini paylaşacakları bir ortam oluşturmak hem de kamuoyuna bu yeni bilim dalını ve önemini anlatmak.

Dr. Güzeldere ile robotlar, yapay zekâ, bilişsel bilimler üstüne bir sohbet

FZ

Milliyet'ten Derya Sazak, Dr. Güven Güzeldere ile bir röportaj gerçekleştirmiş. Röportajda ele alınan konular arasında yapay zekâ, bilişsel bilimler, beyin ve zihin araştırmaları, Türkiye'deki akademik durumun dünyadaki yeri gibi konular var. Röportajdan birkaç çarpıcı kısmı alıntılamak gerekirse:

"Felsefi meseleleri ya da bilimle teknolojiyle ilgili şeyleri toplumdan, siyasetten bağımsız düşünmek imkânsız. Ama birinden ötekine giden yol uzun ve karmaşık olabiliyor. Duke Üniversitesi ile Boğaziçi Üniversitesi'ndeki değişim programı çerçevesinde bu yaz İstanbul'a gelerek bilişsel bilimler üstüne ders verdim. Dersimizin adı 'Tanrı üzerine düşünmek'ti. ABD'li ve Türk öğrencilerle zor ve karmaşık bir alanı, 'inanç dünyası konusunda nasıl düşünülebilir' sorusunu tartışmaya açtık. Eğer yolumuzu bulacaksak bazı varsayımlardan başlayıp sonuçlara ulaşacaksak, doğru düşünebilmeyi öğrenmemiz lazım. Bu bilimsel düşünmenin yöntemidir ama inanç dünyasına da uygulanabilir."