İTÜ'de Süperbilgisayar Merkezi Kuruldu

0
FZ
İTÜ Ortadoğu'nun en büyük süper bilgisayarını geliştirmek için proje başlattı. Halen 300 işlemcili ve saniyede bir trilyon işlem yapabilen süper bilgisayara sahip olan İTÜ, Devlet Planlama Teşkilatı'ndan ayrılan ödenekle 22 milyon dolarlık bir proje yürütüyor. Bu ödeneğin 10 milyon dolarını Avrupa Yatırım Bankası karşılayacak. Yeni süper bilgisayar, 2500 merkezi işlemciden oluşacak ve Ortadoğu'nun en büyüğü olacak. Projenin 2007 yılında tamamlanması öngürülüyor.

22 Milyon Dolarlık Proje

Proje kapsamında 27-30 Haziran 2005 tarihleri arasında İTÜ'de gerçekleştirilen Uluslararası Hesaplamalı Bilim ve Mühendislik Konferansı'yla ilgili bilgi veren Bilişim Enstitüsü Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Dağ, konferansın sonunda yüksek başarımlı hesaplamanın bilimin ilerlemesi için kaçınılmaz olduğu sonucunun bir kez daha vurgulandığını söyledi. İTÜ'nün süper bilgisayar çalışmalarında DPT'nin desteğinin önemli olduğunu belirten Dağ, "Yeni bir süper bilgisayar geliştirilmesi için de 22 milyon dolarlık bir proje yürütülüyor. Bunun 10 milyon doları Avrupa Yatırım Bankası'ndan geliyor. Şu anda ihalesi yapılıyor. 2000-2500 civarında merkezi işlemciden oluşacak bir süper bilgisayar kurulacak. Şu an 300 bilgisayarlı sistemimiz de Ortadoğu'nun en büyüğü. 2007'de 2500 merkezi işlemciden oluşan süper bilgisayara ulaşılacak" diye konuştu.
İTÜ'deki süper bilgisayarlarda özel sektör için de çalışmalar yapılıyor. Bu çalışmalardan örnekler veren Prof. Dr. Osman Yaşar, beyaz eşya, otomobil tasarımı alanında bilgisayar merkezimizde yazılımlar eklendiğini belirterek, sağlık sektörü, hasta veritabanı geliştirilmesi, nükleer serpintilerin simülasyonunun gerçekleştirilmesi, ekonomideki anlık değişmelerin gerekli yerlere anında ulaştırılması ve iklim simülasyonları alanlarında bu merkezin kullanılabileceğini belirtti.

Kaynaklar: http://www.egitimportali.com
http://www.btnet.com.tr
http://www.hurriyetim.com.tr

Görüşler

0
mrtksn
sanırım itünün odtüyle rekabetini herkes biliyordur. itü ve odtü ortak proje geliştirmezler zorunlu olmadıkça. odtüde de süperbilgisayar kurulacağının haberini almıştık 10 gün önce. itünün buna cevabı sert olmuş.

itü uçak müh. ile odtü havacılık müh. arasındaki rekabetin ezeliği olduğunu biliyordum zaten. demekki bilgisayarda d çok sağlam rakipler. odtü 2023 e kadar kendi yaptığı araçla uzaya bir türkü göndermeyi planladığını açıklamıştı, bakalım itü süperbilgisayardan sonra uzaya bir türk gönderme yarışına da katılacak mı?
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Kingstondan yeni bir bellek: HyperX

polat

En büyük bağımsız bellek ürünleri üreticisi KingstonTechnology Company, Inc. oyun tutkunlarına ve PC meraklılarına yönelik yüksek performanslı yeni HyperX™ ürün grubunu tanıttı

İşlemci pazarında sıcak rekabet

larweda

Geçen hafta Intel'in ardından AMD de silikon mikroişlemci fiyatlarını düşürdüğünü açıkladı. Geçen haftasonu Intel P4, PIII, Celeron ve düşük voltajlı işlemcilerinin fiyatlarını ortalama %23 oranında düşürmüştü, iki gün sonra da AMD, Athlon ve Duron serisi işlemcilerini ortalama %31 oranında düşürdü. Keşke kriz devalüasyon vs. olmasaydı, o zaman belki sevinebilirdik.

Türkiye İşlemcisini Tasarlıyor

FZ

Türkiye, son 25 yılda bilişim sektöründeki gelişmeler karşısında genel olarak "tüketici" konumunda kalmıştır. Aslen üniversitelerimiz ve diğer teknik okullarımız, bu süreci gerektiği gibi hem bilimsel hem de sanayi anlamında takip etmiş olmakla birlikte toplum, sadece teknolojiyi kullanan, bunun eğitimini alan ve veren konumda olmuştur. Teknolojik eğitimde, bir nebze olsun daha yaratıcı olabilmek adına ve doğrudan bilgisayar tasarımının kullanıcılar, teknik elemanlar ve mühendisler tarafından daha yakın irdelenmesi amacı ile bu yarışma düzenlemiştir. Türkiye'nin işlemcisini tasarım sürecinde insanların sayısal devrelere, bilgisayar organizasyonu ve mimarisine, işlemcilere daha ilgili olabilmeleri ve daha iyi bir eğitim amaçlanmıştır.

The Ultimate Reset Button

iozeren

“Ctrl+Alt+Del” kombinasyonu ya da reset tuşunu çok kullanmanız gereken bir işletim sistemi mi kullanıyorsunuz ? Bu ürün tam size göre. The Ultimate Reset Button

PING ve ışık hızı

FZ

1983 yılının aralık ayında gözlerini hayata açan meşhur PING programı ile neler yapılmıyor neler!

Kim derdi ki fizik bölümü öğrencileri bilgisayarlarını ve ağ kablolarını ve de ping yazılımını kullanarak ışığın hızını ölçsünler?

Eğer fizikle ya da bilgisayarla veya her ikisi ile ilgili, meraklı bir şahıssanız yapmanız gereken bu makaleyi okuyup hatmettikten sonra kolları sıvamak ve ışığın hızı konusunda bugüne kadar okuduklarınızın doğru olup olmadığını kendi gözlerinizle test etmek! :) (Böyle eğlenceli yazdığıma bakmayın, söz konusu makale ve çalışma ABD'deki pek çok resmi kurumun desteğini almış bir çalışma)