Jef Raskin (1944-2005)

0
tongucyumruk
Macintosh'un yaratıcısı, The Humane Interface'in yazarı, matematikçi, felsefeci, müzisyen, bilgisayar bilimci ve girişimci Jef Raskin'i 26 Şubat 2005 tarihinde kaybettik.

Raskin, 1978'den 1982'ye kadar Macintosh projesinde çalışmış ve projeden ayrıldıktan sonra "The Humane Environment" adlı projesiyle insan - bilgisayar etkileşimi konusunda yenilikçi fikirler öne sürmüştü. Jef Raskin'in insan - bilgisayar etkileşimi konusunda yaptığı çalışmaların kısa bir tarihçesine buradan ulaşabilirsiniz.

Editörün Notu:Yaşamını teknolojiyi daha ulaşılabilir ve kolay kullanılabilir kılmaya adamış üstadın görüşlerinin hepimize yol göstermesi dileğiyle...

Görüşler

0
simor
Devrimciler de ölüyor ne yazıkki.
Amiga nın babası Jay Miner öldüğünde de çok üzülmüştüm.
Teknolojiyi insan hayatına sokan ve yaşatan belkide teknolojinin kendisi değil, felsefeler.
İnsanları bu etkiliyor.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Steve Jobs: DRM'e ihtiyacımız yok!

tongucyumruk

Dünyanın en büyük DRM korumalı müzik satıcısı olan iTunes sistemine sahip olan Apple'ın CEO'su Steve Jobs DRM konusunda şimdiye kadar müzik dünyasındaki hiçbir büyük şirket yöneticisinin yapamadığı bir açıklama yaptı. Açıklamasında, yapılan araştırmalara göre, bir iPod'da yüklü olan müziğin %97'sinde DRM koruması bulunmadığından ve DRM'in eninde sonunda kaybetmeye mahkum olduğundan bahseden Jobs, müzik şirketlerinin ikna edilebilmesi halinde iTunes'tan DRM korumasını tamamen kaldırmaya gönüllü olduklarını belirtti.

Editörün notu: Her ne kadar bunu FairPlay'in karşı karşıya kaldığı baskılar neticesinde yapılmış ustaca bir kıvırma hamlesi olarak görsem de Apple'ın müziği serbest bırakmak adına bu yönde bir hamlede bulunmuş olmasının DRM karşıtı hareketler bakımından oldukça faydalı olduğunu düşünüyorum.

Apple MacBook Pro'yu tanıttı

Skeleton

Intel® Core™ Duo işlemciye sahip olan makinelerin PowerBook® G4'e göre 4 kat daha fazla performansa sahip olduğu iddia ediliyor. İlk defa Intel tabanlı bir işlemci kullanılan Mac notebooklar Şubat ayında piyasaya sürülecek. Şık, ince, alüminyum bir kasaya sahip olan MacBook Pro dahili bir iSight™ video kameraya da sahip.

Haberin ayrıntıları için buraya, ürünün sayfasına gitmek için ise buraya tıklayın.

iPod: Eğlence cihazı olmanın ötesine geçti!

FZ

iPod yığınla müzik ve videoyu taşıma çılgınlığını patlatmakla ve daha çok insanı Apple markası ile tanıştırmakla kalmadı. Cihazın güçlü donanım altyapısı çok farklı alanlarda kendine yer buluyor.

Tıbbi görüntüleme alanında uzman olan UCLA profesörü Dr. Osman Ratib karmaşık tıbbi verilerin görüntülenmesi için meslektaşlarının yüzbinlerce dolarlık cihazları kullanması problemine bir çare bulmak amacı ile Apple donanımı üzerinde çalışan OsiriX isimli açık kodlu bir görüntüleme yazılımı geliştirdi. Programcı ve radyolog dostu Dr. Antoine Rosset ile çalışan Osman Ratib geliştirdikleri platformun çok daha pahalı benzerleri ile hemen hemen aynı işlevselliği sunduğunu, doktorların buna erişmesinin çok daha kolay olduğunu ve açık kaynak modelini desteklediğini belirtti.

İyi güzel ancak iPod nerede devreye girdi?

Motorola PPC 8500 1GHZ Hazır

anonim

Motorola sonunda 1Ghz PowerPC işlemcisini bitirdi ve önumuzdeki 2 yıl içinde seri üretime geçileceğini ve tüm Mac`lerde olacağını duyurdu. Intel 1.4 Ghz`i çıkardı fakat halen PowerPC 800Mhz ile Intelin 1.4 GHz`inden daha büyük bir performans sergilemekte, Intel 32 bit mimaride kaldığı sürece PowerPC Intel`in hız olarak herzaman önünde olmaya devam edecek gibi görünüyor. Kimbilir Intel 64 bit`e geçiş yaptığında Motorola ve diğer RISC işlemci üreticileri de 128 bite geçiş yaparlar. Galiba Intel herzaman arkadan gelicek gibi gözüküyor.

MacOS X için Gimp yolda

butch

Linuxçuların vazgeçilmez grafik editoru Gimp'in haziran sonunda MacOS X sürümünün çıkarılacağı duyuruldu. Böylelikle yıllardır Photostop tan başka alternatifleri olamayan Mac kullananların başarılı hem de açık kaynak kodlu bir alternatifi olmuş olacak. Haydi hayırlısı...