Labrotuarda Kara Delik Yaratıldı

0
anonim
Parçacık hızlandırıcı çalışmalar yürüten bilim insanları, kara delik özellikleri gösteren bir ateş topu yarattılar.

Laboratuvardaki yapay ortamda yaratılan ateş topu, minik bir kara delik olarak işlev görüyor. Bilim insanları, kara deliğin ömrünün 10E-23 saniye gibi kısa bir zaman için sürdüğünü, kara deliğin bu süre zarfında da çarpıştırmayla ortaya çıkan etrafındaki tüm partikülleri yuttuğunu ifade etti.
ABD'nin Upton kentindeki Brookhaven Relativistic Heavy Ion Collider Laboratuvarı'nda yapılan çalışmada ışık hızına yakın bir sürate ulaşan altın çekirdekleri birbirleriyle çarpıştırıldı. Çarpıştırmanın sonucunda açığa çıkan ısı, çekidekleri kuark ve glüonlara ayırıyor. Bu parçacıklar kendi içlerinde birleşerek, 10-23 saniye gibi kısa bir süre zarfında Güneş'ten 300 milyon daha sıcak bir ateş topu meydana getiriyor. Bu ateş topu da, yaşadığı boyunca bir kara delik gibi çarpıştırmanın açığa çıkardığı partikülleri yutuyor.

Kaynak NTVMSNBC

Görüşler

0
Hsn
10 uzeri 23 saniye. Sanirim yanlis gecirilmis.

Ayrica belirtmekte fayda var;

This imaginary, mathematical black hole that Horatiu compares to the RHIC fireball is completely different from a black hole in the real universe; in particular, it cannot grow by gobbling up matter. In other words, and because the amount of matter created at RHIC is so tiny, RHIC does not, and cannot possibly, produce a true, star-swallowing black hole.

http://www.bnl.gov/RHIC/black_holes.htm
0
bio
10 uzeri EKSI 23 saniye...
0
FZ
Göz açıp kapayıncaya dek (adeta)... :-P
0
abakana
Gözü kapatmaya karar verişinizle eyleme geçişiniz bile bundan büyük değil mi? :-)
0
FZ
Büyük, çok büyük. Hatta uzun! Bir ömür adeta! En az 10E-03 saniye filan...
0
FZ
Tabii karar verip yapmak var bir de böyle kıpır kıpır, background process olarak göz kırpıştırmak var adeta istemdışı, adeta mekanik... (processed by Turkish Nihilator v.0.1 BETA)
0
bm
100 zeptosaniye. 0.1 yoctosaniye filan.

http://en.wikipedia.org/wiki/Category:SI_prefixes

0
Hsn
:) bu daha guzel
0
revolte
Acaba laboratuarda oluşturulacak bir karadeliğin dünyayı yutma ihtimali ne :)
0
FZ
10E-23
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Profesörün Son Dersi

vst

Arkasında hüzün verici bir hikaye, ama o kadar etkileyici ki...

Uzatmadan; Atlatamadığı kanser hastalığının son aşamasına giren Carnegie Mellon Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Bölümü profesörlerinden sanal gerçeklik uzmanı Randy Pausch'un son dersi Çocukluk Rüyalarına Gerçekten Ulaşmak...

Neşeli, çarpıcı, düşündürücü olduğu kadar, uzun bir video olsa da insan "Hiç bitmese!" diyor. Herkesin izlemesi için ne yapsak?

Slashdot haberi: http://slashdot.org/articles/07/09/21/1448229.shtml

Beyin Bilgisayar Arayüzleri Üstüne

FZ

1978 yılında Craig Thomas'ın yazdığı "Firefox" romanı Ruslar tarafından tasarlanmış ve silah sistemleri düşünce gücü ile kontrol edilebilen bir savaş uçağını anlatmaktadır. Pilotun giydiği kaskın içinde elektrodlar vardır ve pilotun beyin dalgaları yorumlanıp çeşitli silahları kontrol etmek için kullanılmaktadır.

Bilgi Universitesi Turing Günü 2006

coskung

İstanbul Bilgi Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Bölümü, ünlü Bilgisayar Bilimcisi Alan M. Turing'in adına ithafen Turing Günleri adında bilimsel bir konferans düzenlemekte.

Kendini Kopyalayan Robot

anonim

Yahoo coglist'e az önce düşen habere göre kendini kopyalayan robot yapıldı. Cornell üniversitesi araştırma laboratuvarlarında geliştirilen robot hakkında daha detaylı bilgiye buradan ve kopyalama olayının mpeg formatındaki görüntülerine de buradan ulaşabilirsiniz.

Bilkent'te Nanoteknoloji Merkezi

melitical

Bir saç telinden 100 bin kat ince malzemelerin kullanılacağı Ulusal Nanoteknoloji Merkezi, Bilkent'te bir yılda faaliyete geçecek. Yüksek kar getirmesi beklenen projenin toplam 30 milyon YTL 'ye mal olması planlanıyor. Maliyetin 11 milyon YTL'si Devlet Planlama Teşkilatı tarafından karşılanacak.

Kaynak:Radikal