Linux for Playstation 2!!!

0
larweda
Sony, oyun konsolu Playstation 2`nin için uzun süredir beklenen Linux işletim sistemli paketini ilk sürümününü duyurdu.

Maalesef sadece Japon pazarı için...
Playstation 2 Linux paketinde standart Playstation 2 donanımına ek olarak 40 Gig hard disk, hard disk'i bağlamak için bir PC Card adaptör, bir VGA adaptör'ü, USB klavye ve fare var. Linux sürümü RedHat 2.2.1 kernel'i temel alınarak hazırlanmış ve XFree86 3.3.6, gcc 2.95.2 ve glibc 2.2.2'yi de içeriyor. Bunlar sayesinde Linux'lu Playstation 2 aynı zamanda bir geliştirme ortamı da olabilecek. Linux dağıtımının GPL vs. tarzı lisanslı olan bölümleri kaynak kodu da "PS2 Linux Beta Release 1 Install Kit" paketiyle beraber gelen DVD içerisinde verilecek, ancak Sony'nin geliştirdiği özel bölümlerin (mesela PS2 Runtime Environment) kodu açık olarak sunulmayacak.

Sony'nin söylediğine göre paketin ticari olarak Haziran`da 1000 adetlik ilk parti olarak yaklaşık 25.000 Japon Yen`ine Japonyada satışa çıkması umuluyor. Bu fiyat yaklaşık 220 dolar yapıyor. (TL için bugünkü ortamda ne söylesem yalan olur) Tabi bu Japonya içi satış fiyatı.

Linux PS2, normal PS2'den farklı olarak evlerdeki televizyon`a bağlanarak çalışamayacak. Sadece VGA adaptörü ile normal bir VGA monitör`e bağlanabiliyor olacak.

Sony, PS2 Linux ile bence piyasada kalıcı olmak ve daha fazla insana ulaşabilmek için başarılı bir adım atmış oluyor. Düşük bir ihtimal ama, Türkiye`de de bu güzelliği mantıklı bir fiyatla elde edebilme şansımız olursa işte o zaman tam delikanlı bir hareket olur. Ne de güzel olur.

PS2`nin Japonya web sitesinde bir resmi var ama daha güzeli PS2 Linux'un dmesg açılış kaydı var, ki bu dosya bana kalırsa yüzlerce resimden daha çok şey ifade edebiliyor.

PS2 Linux Görüntüsü:www.jp.playstation.com/linux/image/main.jpg
PS2 Linux dmesg açılış kaydı:www.jp.playstation.com/linux/dmesg.html
PS2 Linux web sitesi(Japonca):www.jp.playstation.com/linux/

İlgili Yazılar

10 Milyona Suse 7.1-batan geminin malları

sundance

PC Net bu ay, bilişim sektörümüzden bazı firmaların da desteği ile özel bir sayı çıkardı. Büyük gazete bayilerinde halen bulabileceğiniz bu sayı SUSE Professional 7.1 sürümünü ve Türkçe bir installasyon ekini içeriyor.

\r\r\r \r\r\r Hem böyle bir harekete destek vermek hem de sizlere kılavuzluk etmek için alıp inceledik...

Gazi Üniversitesi´nde olup da İTÜ ve Boğaziçi´nde olmayan!

sundance

Deniz ? Kesinlikle hayır. Güzel bir kampüs ? Boğaziçi daha iyi :)
Peki nedir Gazi Üniversitesinde olup da ITU ve Boğaziçinde olmayan ?

Internetten rahat rahat, adam gibi kaydolabilmek! Ne o şaşırdınız mı ? O zaman, siz son zamanlarda ITU ve Boğaziçinin muhteşem kayıt sayfalarına girip, web serverın boş bir anını bulamadığınızdan dolayı saçınızı başınızı yolmadınız.

Her yıl üç dört günlük süreye sıkıştırılan bu kayıt eziyeti, Internet üzerinde tamamen işkenceye dönmüş durumda. Geçe dörtte uyanıp kaydolmaya çalışanlar mı dersiniz, okulun laboratuvarlarına gidip ordan sisteme girmeye çalışanlar mı ?

Peki Sun'dı Oracle'dı hiçbir masraftan kaçınmayan bu üniversitelerin yapamadığı da Gazi'nin yapabildiği nedir ? Tabi ki GNU/Linux çözümü ;) geçici bir cluster...

Haftalık Linux Haber Bülteni E-postanızda...

anonim

Yenilenen LinuxMerkezi sitesi Haftalık Bülten adında yeni bir hizmet başlatmış. Bu hizmet her hafta Türkçe Linux Haberlerinin e-postanıza gelmesini sağlıyor.

Ayrıntılı Bilgi

Linus Torvalds'dan Yeni Bir Fikir: DCO

malkocoglu

Linus Torvalds, ticari ürünlerden gelebilecek kodların Linux kaynak koduna girmemesi için Geliştiriciyi Tanimlayan Sertifika (Developer's Certificate of Origin - DCO) adlı bir sistem önerdi. Bu sistem kaynak kod dosyalarının kim, ne zaman yazıldığını kayıtlara geçirerek, kişinin ve kişilerin Linux içine koydukları kodlardan sorumlu olmalarını sağlayacak. Bu sayede SCO gibi sorun çıkartan tiplerden korunmak amaçlanıyor.

http://www.linuxworld.com/story/44996.htm

Novell Suse'nin Kaynaklarını Açıyor

vst

Newsforge'da yer alan bir habere göre; Novell Suse Professional'ın kaynak kodlarını OpenSUSE adıyla açacak.

Bu hareketin Redhat'in Fedora'da uyguladığı bir politikaya mı yoksa YaST'da izlenen politikaya mı yakın olduğu daha bilinmiyor.

Kaynak: http://slashdot.org