Linux´un Geleceği

0
Nightwalker
http://www.vnunet.com/News/1138984 adresinde yer alan habere göre yıllık kazançları 1 milyar doları aşan 15 büyük Amerikan firmasıyla yapılan görüşmelerde firma yetkilileri GNU/Linux'un kritik görevlerde kullanımak için hala yeterli olmadığını belirttiler. Firmaların endişeleri Linux'a verilen destek konusunun yetersizliğinden kaynaklanıyor. Diğer taraftan röportajda görüşleri alınan bilişim uzmanlarından bazıları Linux'un büyük firmaların kritik görevlerinde kullanılmamasının sebebini algı yanlışlıklarına ve alışkanlıklara bağladılar.
Sanırım MS Windows'un ev kullanıcılarında pek işe yaramayan teknik desteği büyük firmalar söz konusu olduğunda etkili oluyor. Buna kullanıcı alışkanlıklarını ve MS Windows'un "user friendly" yapısını da eklersek Linux'un alması gereken yolun daha oldukça başlarında olduğunu söyleyebiliriz sanırım.

Not: Bu yorumu yeni bir "lin win" polemiği yaratmak için eklemedim. Sadece haberin kişisel yorumudur. Lütfen ateşli ve imalı yorumlar yazmadan önce dikkate alınız. MS Windows'un var olan eksiklerinden benimde haberim var.

Görüşler

0
oktay
Yorumun icin tesekkurler. Fakat makaleyi tekrar okumani tavsiye ederim. Bahsi gecen buyuk sirketler 'mission critical' tabir edilen, bir sorun cikarsa dukkan kapattiran turden islerde hicbir zaman Windows kullanmazlar.

Microsoft'un ve Windows'un bu tip cok buyuk sirketlerde desktop ve kritik olmayan isler disinda zaten yeri yoktur.

Bu sirketler genelde ticari Unix isletim sistemlerinden birini kullanirlar. Genelde en az son 10 senedir de ayni sirketle calistiklari icin bunu degistirme riskine de girmezler. Sonucta Eger isinden olmak istemiyorsan IBM alacaksin dusuncesinin egemen oldugu bir akimdan geliyor bu sirketlerin basindakiler.

Arti.. milyon dolarlarla ifade edilen bu piyasada o sirketlerin basinda olan ve alim kararini veren adamlari da yazilim sirketi lobileri en kaba tabiriyle *goruyorlar*.

Son olarak da sunu hatirlatmak isterim. Bahsi gecen sirketlerin bir cogu zaten bir cok baska gorevde Linux'u kullaniyorlar. Bunu acik acik yapanlar oldugu gibi, gizli gizli yapanlar da var.

Basarilar.
0
Nightwalker
Söylemek hoş değil ama sanırım bir yanlış anlama söz konusu oldu makaleyi okurken. Firmaların open source ve linux karşıtlığını windows taraftarlığı olarak algıladım. Uyarın için teşekkürler.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Bir yaşam tarzı olarak Unix

sundance

Uzun süredir üzerinde düşündüğüm "Bir yaşam tarzı olarak Unix" isimli makaleyi sizlerle paylaşmak istedim, umarım beğenirsiniz.

Sanırım hepimiz belli bir film türünü biliriz. Filmin göbeğinde bir şey vardır, bir meslek (itfayeci, bankaci, polis vs.), bir spor (basketbol, futbol vs.) ya da basitçe bir hobi (satranç, muzik, resim, poker vs.) ve filmin kahramanı bu konu ile takıntılı birisidir. Hobisi, işi, aşkı, takıntısı, heyecanı hepsi neyle ilgileniyorsa odur, hayatın geri kalanı ile de çok ilgilenmez.

Öğretmene dizüstü var da Debian yok mu?

maat

MEB'nin öğretmenlere verdiği dizüstülerden almak için başvurmuştum ve gelmesini heyecanla bekliyordum. Neyse ki 28. günde kargo, makinamı bana ulaştırdı. Tabi yapacağım ilk iş belli idi Debianımı kurmak. :)

Linux Çekirdeği 2.5.1 Beta Huzurlarınızda....

anonim

Linux çekirdek serisinden 2.5.1 beta indirip kullanmamız için hazır www.kernel.org.
Ne gibi değişiklikler mi var? Bilgi için buraya.
Linux fanatiklerine kolay gelsin...

Linux Eğitimi Başladı - İstanbul Bilgi Üniversitesi

butch

İstanbul Bilgi Üniversitesi, Bilgisayar Bilimleri Bölümü koordinasyonunda Linux eğitimlerine başladı. Sektörde uzun yıllar çalışmış uzmanlar ve bölümün deneyimli eğitmenlerinden oluşan bir kadroyla yürütülecek eğitimlerin ilki 12 Nisan 2003'de başlayacak.

Tcpdump kullanarak Ağ trafiği izlemek

honal

Ağ Trafiği nedir? Trafiği izleyerek ne elde edebiliriz, ya da hangi sorunlarımıza çözüm bulabiliriz?

Sniffer olarak adlandırılan ve ağ trafiğini izlemek amacıyla yazılan birçok program vardır, bunlardan UNIX/Linux dünyası için en bilineni ve sık kullanılanı tcpdump’tır.
İlk olarak UNIX sistemler için yazılan ve sonrasında NRG (Network Research Group) tarafından Windows’a da port edilen TCPDUMP hakkında, detaylı bir yazıyı, www.huzeyfe.net adresinde bulabilirsiniz..

Not: Birçok GNU/Linux sürümünde kurulu olan TCPDUMP'ın en son versionunu www.tcpdump.org'dan, Windows sürümünü ise bu adres'den indireceğiniz Wincap sürücüsünü kurup, WINDUMP'ı indirerek kullanabilirsiniz.