LISP, Debian Sarge'da en çok kullanılan 4. dil

0
acemi_
Araştırmanın detayları (pdf)

Debian Sarge'ın boyutunu ve değerini inceleyen bir araştırma yapılmış. Bu araştırmada Debian Sarge'da yer alan yazılımların kaynak kodları ile ilgili bir bölüm var. Araştırmayı yapan kişilere ve bana ilginç gelen bir durum söz konusu... Bu dağıtımı hazırlarken en çok kullanılan dördüncü dil: LISP

Debian Sarge'da yer alan yazılımların kaynak kodları 230 milyon satır tutmaktaymış. Bunun büyük kısmı C ve C++ ile hazırlanmış. Üçüncü en çok kullanılan dil ise Shell betik dili... Dördüncü sırada ise LISP geliyor. Yani LISP bu sıralamada Perl, Python, Java gibi dillerin önünde yer alıyor.

Sayılarla duruma bakacak olursak, kaynak kodlara göre dillerin kullanım oranı:

* C %57
* C++ %16.8
* Shell %9
* LISP %3 (yaklaşık 7 milyon satır)
* Perl %2.8
* Python %1.8
* Java %1.6
* FORTRAN %1.2
* PHP %0.93
* Pascal %0.62
* Ada %0.61

LISP'in sıralamadaki yeri bana ilginç geldiği ve bu sitede LISP ile ilgilenenlerin çokluğu nedeniyle belirteyim dedim.

Görüşler

0
ttk
"Debiancı hareket engellenemezzz " diyenler demekki makinanın başında soludukları havaya bolca Lisp karıştığı için aynı zamanda da Lisp'e meylediyorlarmış anlaşılan. Bu bilimsel bulguyu emmmen ilgili yerlere ileteyim.
Bu arada söz konusu kişilerin daha üst sıradaki diller yerine Lisp'e meyletmeleri bu Lisp gribinin "bazı" bünyelere daha fazla bulaşabilirlik arzettiğini de gösteriyor deyebiliriz netekim.. :)
0
FZ
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Lisp'i Anlamak

anonim

Fazlamesai'deki Lisp hayranları bunu nasıl atladı bilmiyorum ama digg.com'da rastladığım, biz ölümlülerin kullandığı sıradan programlama dilleriyle uğraşanların da anlayacağı bir dille yazılmış The Nature of Lisp başlıklı bu yazı, Lisp hakkında şimdiye kadar okuduklarımın toplamından daha fazla şeyi anlamamı sağladı.

Common Lisp Geliştirme Ortamı Kurulumu

FZ

Güncelleme (31 Temmuz 2005): SLIME ile ilgili güzel video adresleri belgenin sonuna eklendi

Şimdiye dek fazlamesai.net sitesinde Lisp ile ilgili bazı belgeler, çeviriler, röportajlar yayınladık*. Yaklaşık 50 yıldır geliştirilen ve hala pek çok yeni dile ilham kaynağı olan Common Lisp ile ilgili çalışmalara başlamak isteyenlerin ilk ihtiyacı olan şey güçlü bir geliştirme ortamı ve sıra bunu anlatmaya geldi!

Bu belgede GNU/Linux sisteminiz üzerine tam teşekküllü, güçlü bir Common Lisp geliştirme ortamı kurmanız ve ilk Common Lisp denemenizi yapıp test etmeniz için gerekenler anlatılacaktır.

Common Lisp'e en iyi destek veren GNU/Linux dağıtımlarından biri olan Debian GNU/Linux esas alınmıştır ancak burada yazılanların hepsini herhangi bir GNU/Linux ya da UNIX uyumlu bir sisteme kurmak mümkündür.

Diyelim Ki Elimizde Nesneye Yönelimli Bir Dil Yok - Alice Nesneler Diyarında

FZ

Elinizdeki programlama dilinde nesneye yönelimli (OO - Object Oriented) programlama imkanı olmasa idi ne yapardınız? İki seçenekten biri gelirdi aklınıza herhalde:
  1. OO desteği veren bir dil kullanmaya başlamak.
  2. Elinizdeki dile OO desteği katmak için uğraşmak.
Bu kısa yazıda Peter Norvig'in PAIP (Paradigms of Artificial Intelligence Programming Case Studies in Common Lisp) kitabının 13. bölümündeki birkaç kısa örnekten yola çıkarak "eğer Common Lisp dilinde CLOS (Common Lisp Object System) gibi bir şey olmasaydı bunu nasıl gerçekleştirebilirdik?" sorusunun cevabının ilk bölümüne göz atacağız.

Kent Pitman Lisp ve ötesi ile ilgili soruları yanıtladı - Bölüm 2

FZ

Kent Pitman, 2001 yılının sonuna doğru Slashdot camiasının Lisp/Scheme, standartlar, yazılım geliştirme ve diğer konulardaki sorularını cevapladı, meraklarını giderdi. Bir hayli detaylı olan bu soru cevap seansı uzunluğundan ötürü iki bölümde yayınlandı. İkinci ve son bölümü, Bilkent Üniversitesi, Bilgisayar Müh. bölümü öğrencisi Hayrettin Gürkök'ün çevirisi ile karşınızda... (1. bölüm burada, 2. bölümün ilk kopyası ise ileriseviye.org adresinde)

Core Server Yenilikleri

aycanirican

Core Server Uygulama Sunucusu önceden duyurduğumuz Javascript derleyicisini ilgilenenlere sundu. Bunun yanında sürdürmeler ile web uygulamaları yazabileceğiniz programlama çatısı, örnek programlar ve yeni belgeler de projeye eklendi.