Lisp Programcıları İçin Python Kılavuzu

0
anonim
İlgilenenler internetteki birçok makale ve dökümanda python ve lisp dillerinin benzer olduklarından bahseden yazılara rastlamışsınızdır. Çoğu programcıysa python'un macrolar dışında lisp'in tüm özelliklerini sağladığını iddia ediyor. Bu konuyu çok iyi aydınlatacak bir sayfaya esr'ın makalelerine yapılan yorumlarda rastladım. Konusu Lisp programcıları için python ancak yazarı Peter Norvig'in de dediğine göre birçok python programcısı bu döküman sayesinde lisp öğrenmiş.

http://www.norvig.com/python-lisp.html

Görüşler

0
darkhunter
Sonunda bütün java'cılar, python'cular, c/c++'cılar, perl'ci/cü-ler Lisp'cileri bir güzel dövecekler :) Göreceğiz o zaman günümüzü... Hatta korkum o ki uncommon yüzünden PHP'cilerden de bir sopa durumu vuku bulacak...
0
FZ
Canım memleketimde öğrendiğim kadarı ile gerek UnCommon Web, gerekse Ruby on Rails ile ticari web projelerine girişen ekipler var. Bunu bilmek sevindirici. Şimdilik daha fazla detaya girmeye gerek yok, malum rekabet ortamı, bırakalım insanlar PHP, JSP, ASP filan kullanmaya devam etsinler. ;-)
0
LeoKhan
PHP, ASP, JSP 'nin şuanda en büyük avantajı binlerce hosting firmasının bu teknolojileri desteklemesi (PHP desteklemeyen sunucu arasan bulamazsın). Fazlamesai'ciler olarak bir hosting firması ile anlaşsak, bir dedicated'a mod_python, ruby on rails, mod_lisp, UCW gibi modül/framework'ları yüklesek, sonrada firma fazlamesai.net üyelerine indirimli geliştirici paketleri sunabilse.... Böyle bir girişim vatana, millete pek bir hayırlı olmaz mı editör beyler?
0
FZ
Ne gerek var?

Yazılım geliştirme işini zaten kendi ortamınızda rahatlıkla yapabilirsiniz (ki bunu zaten her halükârda yaparsınız).

Geliştirdiğiniz yazılım gerçekten para eden bir şeyse ve müşteriniz de "sağlam çalışsın, hızlıca geliştirilsin de nasıl olursa olsun" diyorsa, e o zaman da bir sunucu makina alır bir hosting firmasına bunu yerleştirirsiniz.

Öte yandan, bazı büyük bilgisayar firmaları ile görüşüyoruz, 5.5 yıldır açık kaynak, özgür yazılım ve linux camiasına hizmet eden bu siteye donanım bağışlamak gibi ihtimaller gündemde. Doğru dürüst bir sistem bağışlanırsa belki bu dediğiniz türden bir şeyi yapmak mümkün olabilir.
0
bm
Ticari faaliyeti bagislanmis malla yapmaya gerek yok. Rakamlar tutuyorsa birisi cikar ticari olarak yapar zaten. Yarin birsey yapmak isteyenler icin arzu edilen tur bir hizmet buralarda arada sirada blog yazilarina link verilen Bill Clementson'un da calistigi tech.coop tarafindan da veriliyor, belki o derece lisp'e yatkin olmayan yuzlerce yer de var. Virtual hosting vs. hizmetler neredeyse sigara parasina alinabilecekken, oraya buraya makine tasimakla ugrasmak bana makul gelmiyor. Diger taraftan Aktiom filan gibi yerlerin kalitesinde yerli bir sirket varsa elmbette hos olur. Ama sirf iceriye degil dunyaya yonelik birsey yapacaksaniz baglanti/altyapi kalitesinden dolayi bunun fiziksel olarak burada olmasi pek mumkun degil herhalde.
0
LeoKhan
İyi de bütün geliştiriciler sipariş işe çalışmıyor ki. Ya kendi projelerimiz? Örneğin psp(python server pages) ile bir portal yada wiki sistemi geliştirdik. Öncelikle bu sistemin resmi sitesini gene bu portal programı ile kurmak istiyoruz. Bunun dışında bu sistemin yayılması için diğer insanlarında mod_python destekleyen server'a ihtiyacı olacaktır. Bir zamanlar phpnuke kullanan fazlamesai'nin php destekleyen bir server'a ihtiyacı vardı ve bulmakta zorlanmadı ama python'da durum böyle değil. Ayrıca herşeye ticari açıdan bakmamak lazım. Programcılar ruby, python veya lisp kullanarak özgür web tabanlı bedava servisler geliştirmek isteyebilirler. Verilebilecek örnekler uzar gider ama bu dillerle web tabanlı proje geliştirip yayınlayabilmek için server satın almak yerine biz yettiği kadar alan ve band genişliği versinler fiyatı da ona göre olsa daha iyi değil mi?
0
FZ
Ben de diyorum ki, bahsettiğiniz türden bir şeyi yapma ihtimalimiz var. Hatta kalp kalbe, FM üyesi FM üyesine karşıdır mı desek, siz önerinizi buraya yazmadan önce daha bu sabah bu tür bir konuşma geçmişti FM editörleri arasında (ister inanın ister inanmayın :)

Elimizdeki teknik imkanlar artar artmaz bir durum değerlendirmesi yapıp insanlara yukarıda tarif edilen türde bir servisi ne şekilde verebileceğimizi bir inceleyeceğiz.
0
LeoKhan
Başlangıçta ne gerek var demiştiniz bende gereksinim olabilecek durumları belirttim. Bu arada makale yazarken kategorilerde python'a rastlamadım. Turkpython.net'i kurarak python programcılarının sayısını arttırmayı amaçlamış biri olarak fazlamesai'ye güzel python makaleleri yollamayı düşünüyorum.

Bu arada Turkpython.net olarak ve ben şahıs olarak bu projede destek verebiliriz.
0
eof

Olur tabii ki. Rails desteğini geçtim ruby dilinin adını ilk defa benden duyan ciddi hosting firması teknik destek elemanları ile karşılaştım. Yakın gelecekte rails ile geliştirme yapmak sadece rüyalarımızı süsleyebilir. Yurtdışında bu işi hesaplı ve hakkıyla yapan Textdrive uygun bir seçenek olabilir.

Çoğu Türkiye merkezli hosting firması python desteği sunduğunu belirtiyor. Kullanan varsa buraya izlenimlerini yazabilir mi?

0
darkhunter
mod_python kullanan bir host üzerinde yaklaşık 1,5 yıldır kurumsal hizmet veren bir uygulamamız var. Ben sistemi gözerken (8 ay oldu galiba) hiç göçmedi. Zaten Apache'yi göçerken izlemek için şanslı olmanız lazım. Anlaşılan mod_python bu konuda Apache'den aşağı kalmıyor. Bildiğim kadarıyla mod_python'a, kurulum dışında, hiç müdahale edilmek durumunda kalınmadı.
0
eof
Şanslıymışsınız demek ki. mod_python'un stabillik konusunda kötü bir şöhreti var. Firma ismi verebilir misin? Biz de faydalanalım.
0
darkhunter
Olabilir tabi, bizimki kendi server'ımızdı :) Belki bundandır.
0
LeoKhan
Bu firmaların çoğunda python yüklü ama sadece cgi desteği veriyor. mod_python desteği vermiyor. ASP, PHP gibi PSP kullanabilmek için mod_python gerekiyor.
0
darkhunter
Katılmamak elde değil üstadım. Kendi adıma konuşmam gerekirse, araneida, aserve yada apache+mod_lisp hizmeti veren bir türk hosting firması (yada bir organizasyon) bulsam, hemen dökeceğim paraları :)

Zaten sourceforce'da da sadece 323 lisp projesi var, mağduruz, eziliyoruz, isyanımız java'ya :p
0
Ragnor
Aynı yazıyı bende haber olarak girmek istiyordum. Ama nasıl sunacağıma karar veremeyip vazgeçmiştim. Yazı oldukça güzel. Yolun başındaki bir yılan sever :) olarak bendeki Lisp ilgisini arttırdı. Aynı şekilde Lispçilerinde Python'a ilgisini arttırabilecek bir yazı.
0
dfix
Hazır Python, Ruby den bahsediyorken ActiveState in Komodo IDE si Perl, PHP, Python,Tcl dan sonra Ruby de destekliyor.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Enterprise Uygulamalarda Common Lisp Faktörü

FZ

cs-lisp grubunca geçen sene Eylül ayında başlatılmış olan Lisp toplantıları serisi uzunca bir aradan sonra Ekim ayında yeni bir toplantı ile devam ediyor.

31 Ekim 2006, Salı akşamı 18:00'da İstanbul Bilgi Üniversitesi Dolapdere Kampüsünde düzenlenecek olan toplantının başlığı Enterprise Uygulamalarda Common Lisp Faktörü.

Toplantının detayları şöyle:

Gelin Hep Birlikte Kodlayalım Çağrısı

FZ

Aycan İrican'ın cs-lisp e-posta listesine attığı bir e-postaya dikkat çekelim:

Selam,

Nasıl anlatabilirim bilmiyorum ama, bu listede common lisp programlama yapmak isteyen var mı acaba? Bir grup kütüphane ve buna bağlı bir web sunucu yazdık biz.

Lisp Resource Kit: Canlı Canlı Lisp ;-)

FZ

LispNYC ve ALU tarafından geliştirilmiş olan The Lisp Resource Kit boot edebilen Debian GNU/Linux tabanlı Knoppix kullanılarak hazırlanmış bir Lisp tanıtım, eğitim öğretim CDsi. Her türlü deneyimden insana Common Lisp programlama dilini ve teknolojilerini tanıtmak amacı ile hazırlanmış ve ekran görüntülerine buradan ulaşabileceğiniz bu CDdeki yazılımların birkaçına örnek vermek gerekirse:

Yeni Allegro Common Lisp Eğitim Videoları

opheus

Franz Inc. Allegro Common Lisp eğitimleri bölümü altında "Specialized Components of Lisp" başlığında yeni eğitim videolarını yayınladı. Aynı sayfada bir önceki konu ve videolara ulaşılabilmekte. Dosyaların boyutları 25 - 40 MB arasında değiştiginden dolayı kotalı ADSL kullanıcıları içinde sorun olmayacağını düşünmekteyim.

Son olarak daha önce yayınlanmış olan video dosyaları ve Allegro CL eğitim videolarını bir çalışma gurubu kurarak alt yazı ile türkçemize kazandırmak güzel olmaz mı?

Dama Oynayan LISP kodu - Altüst (Minimax) Algoritması

malkocoglu


Bilgisayarlar bir problemi yapay zeka kullanarak çözerken, kullandıkları teknikler; Karar ağacı, akıllı tahmin yeteneği ve o ana kadar geçilen yolu hatırlamaktır.
Bir rakibe karsi oyun oynayabilen bir yapay zeka algoritmasi bu tekniği bir ileri götürerek, rakibin hareketlerini de çözüm alanına almaya çalışır. Altüst (Minimax) algoritmasi, oyun zekası alanında bilinen bir algoritma; Yapay Zeka dersi için yazılmış ve altüst kulanan LISP Dama kodlarını sitemizden paylaşıyoruz.
Yapay Zeka ve Müsabaka - Altüst Algoritması