M$ ve yeni güvenlik arayışları

0
SHiBuMi
Microsoft, 25 Ekim'de yeni Windows XP'sini çıkarmaya hazırlanıyor. Her ne kadar bizim bilgisayar dergileri XP'nin tanıtımını yapmaktan çok Microsoft'un basın reklam bültenine yer ayırmışsa da (Dergilerden biri şöyle demiş: Windows XP, yeni görünümüyle ve yöntemleriyle kullanıcılara yaratıcılık, bağlantı ve iletişim özgürlüğü veren heyecanlı deneyimler sunuyor.), üzerinde durulmaya değer birkaç konu var. Onlardan birisi de Microsoft'un uygulamayı planladığı yeni kullanıcı kontrol sistemi.
Önceki paragrafta okuduğunuz "özgürlük" lafı sizi şaşırtmış ve hatta "acaba Microsoft'da mi özgür yazılıma dönüyor" dedirtmiş olabilir. Ama öyle değil. Bu yanlış anlamanın kaynağı da Microsoft'un "özgürlük" anlayışıyla bizim - en azından benim - "özgürlük" anlayışlarımız arasında epey bir fark olması heralde. Çünkü Microsoft, yeni XP ile donanım bazlı kullanıcı kontrol mekanizmasını devreye sokmaya hazırlanıyor.

"Donanım bazlı kullanıcı kontrolü de ne demek" den önce, işlerin artık nasıl yürüyeceğini en başından anlatalım. Öncelikle en sevdiğiniz bilgisayarcınızdan yeni WinXP'nizi alıyorsunuz, sonra bilgisayarınızın karşısına oturup kuruluma başlıyorsunuz. Her şey güzel güzel giderken, birden karşınıza "Activation Key'iniz beyim" şeklinde bir soru çıkıyor. Siz de hemen telefona sarılıp size en yakındaki Microsoft yetkili satıcısını arayarak keyinizi alıyorsunuz, ya da bilgisayarınız sizin için Microsoft'un çok gizli bir sunucusuna bağlanıp bu key'i sizin için alıyor. Aman sakın yanlış düşünmeyin, Microsoft sadece bu key'i gönderiyor size, yoksa hakkınızda bilgi toplamak falan akıllarının ucundan bile geçmemiş, bunu bilin. Peki internet bağlantım yoksa ne olacak mı dediniz? Bu zamanda internet bağlantısı olmayan var mı arkadaşlar? Çok ayıp. Sizde yoksa komşudan istersiniz.

XP'mizi kurduk, çalışıyor. Canınız bir de yeni aldığınız 3D kartını takıp denemek istedi. Üzgünüm, Microsoft izin vermiyor. Öncelikle Microsoft'a gidip ben yeni grafik kartı aldim, kullanabilir miyim izin verir misiniz? diye sormanız gerekiyor. Onlardan izin çıkarsa, size yeni bir key gönderiyorlar, böyle gül gibi geçinip gidiyorsunuz. Özgürlük bu olsa gerek.

Bu arada tabii ki Microsoft'un sisteminizdeki hangi donanıma göre bu mantığı yürüttüğü belli değil. Bu anakartınız olabilir, RAM'iniz olabilir, olabilir de olabilir. Mazallah siz de benim gibi bilgisayarının kasası sürekli açıklardansanız, şimdiden Microsoft'un yetkili servisindeki hatunlardan biriyle tanışma fırsatı kollamaya bakın, yoksa sizi bol activation key'li günler bekliyor :)

Görüşler

0
anonim
kopya meselesine hiç değinmemişsiniz doğal olarak... bence o da evlere şenlik.

birde bu özgürlük olayı ile birlikte kopyayıda ekledikmi, ben derimki en fazla 3 sene içinde tüm evlerde linux göreceğiz...
0
anonim
hani yani nerde o üzgürlük hep yanlı olmıyor
nreeeden aktive olucaz biz????:))
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

C#, CLI ve Standardizasyon!

FZ

Microsoft firması, C# programlama dili ve CLI (Common Language Infrastructure) teknolojisi ile ilgili spesifikasyonlarını ECMA (European Computer Manufacturers Association) standardizasyon kurumuna sunmuş durumda. Bu kurum neyin nesi derseniz, JavaScript adı ile meşhur olmuş dilin bu kurum tarafından standardize edilip artık ECMAScript diye nitelendirildiğini söylemem sanırım yeterli olacaktır.

fazlamesai.net'e soralım: Windows XP Nasıl İade Edilir?

anonim

Herkese merhaba,

Yeni bir TOSHIBA dizüstü bilgisayar aldım ve yanında MS Windows XP Home Edition verdiler. Fakat ben makinemde windows kullanmıyorum ve bu verilen paketi hiç açmadım. Amerikada, eğer paket hiç açılmamışsa ve kullanılmamışsa Microsoft'a iade edilebiliyor diye duymuştum. Acaba bu yasal hak Türkiye'de de geçerli mi?

Herkese iyi çalışmalar.

Microsoft Antitröst Savaşında Taraflar Belirlendi

Soulblighter

Avrupa Komisyonu'nun geçen yıl mart ayında Microsoft aleyhine verdiği antitröst kararına karşı firmanın başvurduğu temyiz sürecinde taraf olacak 5'i Microsoft yandaşı, 4'ü karşıt toplam 9 firma belirlendi.

EMO vs. M$ (İlk round EMO'nun)

anonim

Elektrik Mühendisleri Odası bir süredir sonunda mühendislik ünvanı olan sertifikalara karşı savaş veriyordu. EMO kendi sitesinde yanımlanan bu habere göre ilk roundu aldı.

Not: Arada RHCE de var ama bence GNU/Linux a da torpil yapılmamalı.

Microsoft, Windows Kaynak Kodunu Türk Silahlı Kuvvetleri´ne Açtı

anonim

Kısa bir süre önce Microsoft'un Windows kaynak kodunu bazı devletlere açacağını belirtmesinin ardından 15'i NATO üyesi olmak üzere 23 devlete kaynak kodu açıldı. Microsoft, her ülkede seçtiği bir devlet kurumu ile çalışmalarını yürütüyor. Türkiye'de bu işbirliği için Türk Silahlı Kuvvetleri seçildi.

Windows kaynak kodunun yanı sıra Amerikan Hükümeti'nin mülkü sayılan şifreleme algoritmaları da Türk Silahlı Kuvvetleri'ne açıldı. Bulunduğumuz bölgede bu ayrıcalık sadece Türkiye ve İsrail'e verildi.

Kaynak: BTNet Aslı Evren