MacOS X ve Güvenlik

0
anonim
Geçtiğimiz günlerde Ankara'da yapılan Serbest Yazılımcılar Konferansına katılan arkadaşım Sundance bana güvenlikle ilgili seminerde konuşmacı arkadaşın örnek verdiği işletim sistemlerinin arasında MacOS X ve MacOS X Server'ın bulunmadığını anlattı.

Aslında şaşıracak bir durum yoktu genel olarak ama Unix dünyasını yakından takip edenlerin bence bu iki işletim sistemini de her ne kadar kullanmaya imkan bulamasalar da yakından takip etmeleri gerektiğini düşünerek bir kaç önemli güvenlik özelliğinden bahsetmek istedim.
MacOS X işletim sistemlerinde Apple ufs (unix file system) ve hfs+ (macos extended fıle system) karışımı bir sistem kullanmış, bir kere sisteme telnetle login olduğunuz da user açamıyorsunuz (default kurulumda) user açmak için makina başına geçmeniz lazım, makina başından açtığınız userlar /etc/passwd dosyasında görünmüyor. İsterseniz root user i silin ve tekrar yaratın ve wheel grubu yerine staff grubundan yaratın, basit bir sifre koyun ve bunu /etc/passwd e elinizle ekleyin bir hacker etc altındaki passwd dosyasini aldığında ve root şifresini kırıp sisteme login olunca sadece bir şok geçiriyor ve bir daha MacOS X çalışan sistemlere yaklaşmıyor. Umarım Apple MacOS X'in bu güvenlikk açısından sağlamlığını bozmaz.

Görüşler

0
anonim
O soktan sonra crackerligi bile birakir belki. :)))
Saka bir yana ozellik hos tabi ama sok yasatacam diye gereksiz account acmak ne kadar mantikli bilemiyorum.
0
anonim
MAcOsX in PC lere kurulacagi soyleniyordu.
Bu konuda bir gelisme varmi?
0
Max
PC lerde MacOSX calismicak su an icin ama Darwin denilen kismi GUI si olmadan calisir durumda, www.apple.com
0
conan
/etc/passwd ve /etc/shadow u kendi elinle de duzeltemiyor musun?

$ whoami
root

$ echo patates:x:0:0::/root:/vin/bash >> /etc/passwd
$ echo patates:MD5pass:11666:0:99999:7::: >> /etc/shadow

Bunu mu engellemisler? Yoksa adduser script''''''''leri filan mi calismio?

Role based access filan mi kullanmislar yani? Annamadim pek...
0
anonim
Patates ? Debian kullanmıyoruz Mac OSX ;) bu satırlar çalışmaz :))

Bildiğim kadarıyla (MacOSX konusunda üstat Maxdir ben atıp tutuyom onun anlatmış olduklarından) asıl /etc/shadow ve /etc/password dosyaları Mac partisyonunda tutuluyor ve bu partisyona consoldan login olan bir kullanıcının erişim hakkı yok. Konsoldan user yaratabiliyorsun fakat bu root haklarına sahip bir user hiçbir zaman olamıyor. Hatta bir arkadaşa yanlışlıkla root paswordu masasında unuttuk numarasıyla şaka bile yapmıştık, deli olmuştu /etc/passwd ve shadow da birşey yapamayınca :))
Güzel Gantek günleri....
0
Rorqual
bir yerlerde Calva Kokusu alıyorum sanki ..:)
0
Max
etc/passwd var sadece :))
ondada hic bir user yokki :)
elle eklesen de calismaz zaten o rasi bir aldatmaca, adduser script i yok zaten macos x icin aslinda yok demeyelim vardir kesinlikle birilerinde ama benim bulduklarim genelde BSD icindi ve calismiyordu
0
Max
evet yok belki cikar derken bugun bir tane buldum adduser scripti denicem ve sonucu size bildirecegim
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Steganografi ve Steganaliz: Bulamadığın şeyi çözemezsin

FZ

ACM Queue dergisinin son sayısında Huaiqing Wang ve Shuozhong Wang isimli iki Çinli araştırmacının steganografi ile ilgili ilginç bir makaleleri var.

Steganografi, bir verinin başka bir veri içine yerleştirilmesi için kullanılan yöntemlere verilen genel isim. Bir resmin içine bir başka resmi, bir resmin içine şifreli mesajı, bir MP3 dosyasının içine bir resmi ya da yine şifreli ya da şifresiz bir mesajı gömmeniz ve bilmeyen birinin içine gömülü görüntü ya da ses dosyasını grafik göstericiler ve müzik çalıcılarla normal bir dosya gibi görümesi, dinlemesi mümkün. Konu ile ilgili çok güzel bir ansiklopedi maddesini okumak faydalı olacaktır.

Not: Acaba vakti olan biri ilgili Wikipedia maddesini Türkçe vikipediye aktarabilir mi? En azından bir kısmını?

Gmail Kırıldı

sonereker

Buradan orjinal dökümana ulaşılabilir.

Google bu durumun muhtemel saldırgana bilgi veren kullanıcılar için geçerli olduğunu savundu. Açık kapatıldı, Google bu durum üzerine resmi bir açıklama yapmadı ve Full-disclosure'da da aynı sitede yakında yayınlanacak olan --tüm online banka sistemlerinin barındırdığı- benzer türde bir açığın duyurusu yapıldı :)

Güvenlik uzmanlarına göre kullanılan sistemlerin %98'inde benzer türde rapor edilmemiş açıklar mevcut.

SecurityFocus Internet Tarayıcı Uyarısı

Soulblighter

Daha önce "BugTraq Tarayıcı Testi" ile ilgili bir yazı yollamıştım. Bu yazıdan sonra SecurityFocus internet tarayıcılarla ilgili uyarıları yayınladı. BugTraq testinde IE'nin kodunun diğerlerinden daha iyi olduğu ve hatalı HTML kodlarını düzgün sorunsuz yorumladığına dair bilgi verilmişti. Fakat SecurityFocus aynı uyarıyı IE için de yapmış. Kısacası IE dahil tüm tarayıcılar bu soruna sahip. Ben de size SecurityFocus sonuçlarını çeviriyorum.

Live CD'ler ve read-only mount

e2e

GNU/Linux'un en büyük katkılarından biri de Live CD'ler oldu. Knoppix ile başlayan Live CD serisi şimdilerde epey bir arttı. Live CD'lerin en temel kullanım alanlarından biri de "forensic", yani "kırılmış" bir sistem üzerinde iz sürme, kanıt bulma vs. Live CD'lerin makinadaki disk bölümlerini read-only mount etme özelliği sayesinde diskte herhangi bir kanıt kaybına neden olmadan bu işlem rahatlıkla yapılabiliyor, ya da en azından öyle düşünülüyordu.

Linux-Forensics.com'da yer alan bu incelemeye göre bu konuda istisnalar var. Yazar, EXT3 ve Reiserfs dosya sistemi olan disklerde read-only mount edilmesine rağmen disklerdeki hash değerlerinin değiştiğini belirtiyor. Bunun bu dosya sistemlerinin journaling özelliğinden kaynaklanıyor olabileceğini de ekleyen yazar, bunun sadece Knoppix'in değil, denediği başka Live CD GNU/Linux'larda da olduğunu söylüyor.

Windows XP kullanıcılarına hodri meydan!

sundance

Geçtiğimiz günlerde FZ`nin yorumlarından birinde inanılmaz irkildiğimiz bir yazıya:` Windows XP Microsoft`un Nereye Gittiğinin İşareti!` rastladık. Yorumlarda kaybolup gitmesine gönlümüzün razı olmadığı bu yazının büyük bir bölümünü Türkçe`ye çevirip yayınlama ihtiyacı duyduk. Bu yazıda

-Windows XP`nin Internet`e birçok sebeple kullanıcının kontrolü dışında bağlandığı
-Eğer bu bağlantılara izin verilmezse fonksionların bir kısmının kapandığını
-Lisans anlaşması gereği herhangibir MS patchi install eden kullanıcıların makinalarının yönetim haklarını yasal olarak MS`a devrettiği
gibi saçmasapan iddialar var. FM`i takip eden Microsoft Profesyonelleri`nden bu yazıyı okuyup bizleri aydınlatmalarını rica ediyoruz. İnanıyoruz ki bu kadar yoğun kullanılan, başarılı bir işletim sistemi hakkında böyle asılsız ithamlar yapılıyorsa gerektiği şekilde cevap verilmeli ;)