Live CD'ler ve read-only mount

0
e2e
GNU/Linux'un en büyük katkılarından biri de Live CD'ler oldu. Knoppix ile başlayan Live CD serisi şimdilerde epey bir arttı. Live CD'lerin en temel kullanım alanlarından biri de "forensic", yani "kırılmış" bir sistem üzerinde iz sürme, kanıt bulma vs. Live CD'lerin makinadaki disk bölümlerini read-only mount etme özelliği sayesinde diskte herhangi bir kanıt kaybına neden olmadan bu işlem rahatlıkla yapılabiliyor, ya da en azından öyle düşünülüyordu.

Linux-Forensics.com'da yer alan bu incelemeye göre bu konuda istisnalar var. Yazar, EXT3 ve Reiserfs dosya sistemi olan disklerde read-only mount edilmesine rağmen disklerdeki hash değerlerinin değiştiğini belirtiyor. Bunun bu dosya sistemlerinin journaling özelliğinden kaynaklanıyor olabileceğini de ekleyen yazar, bunun sadece Knoppix'in değil, denediği başka Live CD GNU/Linux'larda da olduğunu söylüyor.

İlgili Yazılar

Kişisel Firewall Sisteminiz Dışarı Çıkışları Kontrol Eder Mi?

FZ

Internete uzun süreli bağlı olarak kalıp da ZoneAlarm, Tiny Personal Firewall, Sygate Personal Firewall, BlackICE gibi güvenlik yazılımı kullanmayanınız pek yoktur herhalde.

Gittikçe gelişen güvenlik metodolojileri kullanan bu yazılımlar sadece bilgisayarınıza giren (inbound) değil aynı zamanda bilgisayarınızdan çıkan verileri de (outbound) kontrol etmeye çalışıyorlar ki kişisel bilgileriniz, birtakım dosyalarınız, vs. sizin haberiniz olmadan birilerinin sistemine gönderilmesin.

Monitörünüzü Radyo Verici Olarak Kullanabilir Misiniz?

FZ

Yani hiçbir ekstra donanım kullanmadan, mevcut bilgisayar sisteminizde kullandığınız monitörünüz bir radyo verici olarak çalışabilir mi?

Bu sorunun cevabı evet. Şimdiye dek belki de casusluk ya da bilimkurgu romanlarında okuduğunuz ve TEMPEST olarak geçen olgunun ne demek olduğunu eğlenceli bir şekilde öğrenmek isterseniz yapmanız gereken tek şey Tempest for Eliza sitesinden ilgili programı çekmek, derlemek ve açıklandığı şekilde çalıştırmak.

Network Penetrasyon Testleri Eğitimi / Haziran 2009

butch

13 Haziran 2009 tarihinde İstanbul Bilgi Üniversitesi, Dolapdere kampüsünde başlayacak 20 saat süreli Network Penetrasyon Testleri Eğitimi, 3 hafta boyunca Cumartesi günleri, Bilgi ve Sistem Güvenliği konularında sertifikalı eğitmenler tarafından, birçok uygulamalı ö­rnekler eşliğinde gerçekleştirilecektir.­

Koyunun olmadığı yerde keçiye Abdurrahman Çelebi

sundance

Ya da Nasıl Hacker Olunur 101

Herbirşeyde geriden gelen bir ülkeyiz ya, bilgisayar ve Internet`in geriden gelmesi bir yana bunların bağlı olduğu alt-kültürler de geriden geliyor.
Hacking denen eylemi ele alalım, Turkiye`nin en ünlü hacker`ı T.Ş. Unix`in U`sundan anlamayan bir çocuk...

Script Kiddie ve Ötesi - Yeraltı Kültürüne Bir Bakış

FZ

AHBL güvenlik yöneticisi Andrew D. Kirch pek çok ``script kiddie´´ grubuna sızmış ve deneyimlerini Newsforge sitesi ile bir IRC röportajı şeklinde paylaşmış. Ele alınan konular arasında DDoS saldırılarını koordine etme konusunda yeni trendlerden tutun, büyük şirketlerin telekonferanslarını bloke etmeye kadar pek çok şey var.

İşte röportajdan bazı önemli alıntılar:

- Bu çocuklar sokak çetesi ile mafya karışımı bir organizasyona benzer şekilde organize oluyorlar. Yani arkadaşımın arkadaşı ilkesi.

- Bunların çoğu MyDoom´dan sonra ortaya çıktı. EMP bir süredir ortalıkta idi ancak ADP, SLiM (ki bu kişi geçenlerde NSA ve NIPC web sitelerinin yanısıra Beyaz Saray posta sunucularına da saldırdı) ve izm 10.000 bilgisayarlık ``DoSnet´´leri (açıkları bulunan sunucu listeleri, bu sunucular daha sonra DDoS saldırılarında kullanılabiliyorlar) 500$ gibi çok cüzi bir fiyata satın aldılar. DCOM bir NT açığı olduğu için -- 2000 ve XP´yi de etkiliyordu -- tüm bu makinalar IP paketlerinin tahrifatında (spoofing) kullanılabiliyor.