MacOS X ya da Darwin, farklı bir BSD temelli Unix

0
anonim
MacOS X hakkında daha önceleri burada bir çok yazı çıktı. O yüzden ne olduğunu sanırım herkes biliyor. MacOSX, "ufs file system" yani sıra "hfs+ file sistem" de kullandığını sanırım hepimiz biliyoruz.
Evimiz de PC'mize Linux, FreeBSD veya başka bir Intel Based Unix sistem kuracağımızda, kesinlikle kurulacak partition'u ayırırız. Çünkü herkesin muhakkak (sevmesem de starcraft oynamak harici kullanmadığım) bir adet MS Windows'u vardır. Mac'de bu işlem çok farklı oluyor. Bir Mac'imiz var ise ve MacOS 8.x veya 9.x kurulu ise, ki bunlar hfs+ file sistemini kullanır, MacOS X kurarken ufs file sistem ayırmamıza gerek olmuyor. MacOS X kurulumu başladığında, hangi HDD'ye kuracağımızı seçiyoruz. Yeterli yerimiz de var ise MacOS X ufs file sistem için gerekli alanı kendisi ayırıyor. Siz kesinlikle dokunmuyorsunuz ve kurulum başlıyor. Kurulum bittiğinde ise MacOS 9'dan MacOS X'e, yani ufs' ye ulaşıyorsunuz.

Ufs'den de hfs+'ya da ulaşabiliyorsunuz. Ama burdaki güzellik, MacOS X HDD'de bir partition ayırmanıza gerek duymadan kendisi kuruluyor. Ufs'yi ayarlıyor ve bu file sistemi iki taraftan da kullanımına açıyor. Çünkü çoğumuz yeni partition ayırırken eskini uçurmuşuzdur. :))))

İlgili Yazılar

iPod: Eğlence cihazı olmanın ötesine geçti!

FZ

iPod yığınla müzik ve videoyu taşıma çılgınlığını patlatmakla ve daha çok insanı Apple markası ile tanıştırmakla kalmadı. Cihazın güçlü donanım altyapısı çok farklı alanlarda kendine yer buluyor.

Tıbbi görüntüleme alanında uzman olan UCLA profesörü Dr. Osman Ratib karmaşık tıbbi verilerin görüntülenmesi için meslektaşlarının yüzbinlerce dolarlık cihazları kullanması problemine bir çare bulmak amacı ile Apple donanımı üzerinde çalışan OsiriX isimli açık kodlu bir görüntüleme yazılımı geliştirdi. Programcı ve radyolog dostu Dr. Antoine Rosset ile çalışan Osman Ratib geliştirdikleri platformun çok daha pahalı benzerleri ile hemen hemen aynı işlevselliği sunduğunu, doktorların buna erişmesinin çok daha kolay olduğunu ve açık kaynak modelini desteklediğini belirtti.

İyi güzel ancak iPod nerede devreye girdi?

Apple'ın Sunucu Pazarına Girişi

anonim

Apple firması Mac OSX ile süper şık dizüstü bilgisayarlarıyla son kullanıcı pazarında emin adımlarla ilerliyor. Ancak görünen o ki, çaktırmadan sunucu pazarına da ciddi bir giriş yapıyorlar.

Apple OSX 10.2 Jaguar´la piyasada...

Evil_Empire

OSX'i ben de birçok kişi gibi merakla bekliyordum. Final CD'lerini bulmuştum bir yerden bir hevesle yükledim. Arayüzü falan çok hoşuma gitmedi önce.. Sonra kullandıkça akıllıca ayrıntılar falan gördüm, gerçekten de çok az kilitleniyordu ama bazı eksileri de yok değildi. Mesela geriye doğru uyumluluk dedikleri klasik ortam(OS9) sadece emülasyondan ibaretti ve klasik programlar oldukça yavaş çalışıyordu. Arayüz cicili bicili ve oldukça süslüydü ama oldukça akıcı ve hızlıydı. Şu Quartz bayağı hoşuma gitti. Ben sistemi ilk denediğimin üstünden bir yıldan fazla zaman geçti sanırım. Bilkom 10.1 i neredeyse bir sene sonra Türkçeye çevirebildi. Programların portlanması falan derken, şu anda adam gibi OSX kullanan bir arkadaşım yok. Sanırım bu OSX Turkiye'ye pek yaramadı. Şimdi Apple 10.2 versiyonunu çıkardığını duyuruyor ve 150 yeni özellikten bahsediyor ilgilenenlerin http://www.apple.com/macosx/ adresine bir göz atmasını öneririm. Umarım Jaguar Türkçe öğrenir...

iMac şaşırtmaya devam ediyor

anonim

15" Aktif Matrix LCD ekran, 800 Mhz G4 işlemci, SuperDrive (CD-RW/DVD-R)GForce 2 MX Graphics.... ve başka birçok özellikler. Yani Apple'ın yeni iMac'i ama bu kadar da değil olay yeni dizaynda başlıkta dediğim gibi adamlar aşmış.....bakınız www.apple.com/imac/
Not: Bu haberi girmem de elrond`un yorumunun desteği olmuştur.

Sonunda Max OSX huzurlarınızda

sundance

Mac`çilerden çok (birçoğu nasıl bir şey olduğunu bile anlamamıştır) eski toprak Unix`çilerin merakla beklediği Mac OSX bugün dünya çapında etkinliklerle çıkıyor...

Temeli BSD üzerine kurulu olan, gerçek multitaskinge sahip, geliştirme araçlarıyla birlikte (GCC ve diğerleri) bütün Unix özelliklerini barındıran bu işletim sistemi kulağa oldukça hoş geliyor.

Tabi bunun yanında Mac programlarının da çalıştığını belirtmekte yarar var :) Düşünsenize Photoshop ve Freehand çalışan bir Unix kapıda ;)