Mashup

0
esrefatak
Müzik ve eğlence dünyasından ilham alan Web sektörü, baş döndürücü bir kullanıcı deneyimine hazırlanıyor: Mashup Web Applications

"Mash" (karışım) kelimesinden türemiş olan "mashup" kelimesi, farklı müziklerin bir araya gelmesiyle oluşan müziği tanımlamak için kullanılıyor. Aynı terim daha sonraları videolar için de kullanılmaya başlandı. Terim son zamanlarda Web dünyasında da kullanılıyor: Mashup Web Applications. Bu yeni akımda farklı web uygulamalarının sunduğu imkanlar bir araya geliyor. Mashup uygulamaların sayısı o kadar arttı ki artık mashup yapmak için editörler bile var: Mashup Editors. Web dünyasının büyüklerinden biri olan Yahoo!, Mashup Editor'lerden en iyisini sunuyor: Yahoo! Pipes. Bu editörü kullanarak, farklı sitelerden derleyeceğiniz içerikleri istediğiniz kriterlere göre sınıflandırabilir ve anlık olarak kendi sitenizde yayınlayabilirsiniz. Google da mashup editör hazırladı ama hem Yahoo! Pipes kadar eğlenceli değil hem de bir araya getirme özellikleri yetersiz. Microsoft'un mashup editörünü kullanmak için bilgisayarınıza özel bir yazılım kurmanız gerekiyor ve hiç de keyifli bir kullanımı yok (UI).

Web dünyasının bu en yeni akımında aktörler sektörün en son teknolojilerini kullanmak için birbirleriyle yarışıyorlar: AJAX, Drap&Drop, RSS, UI... Bu akım aktörlerin adeta gövde gösterisine dönüşmüş durumda. Arkanıza yaslanın ve büyüklerin bu kıran kırana müsabakasından nemalanmaya çalışın.

Her yeni akım, Web dünyasını daha iyi ve daha verimli hale getirirken, yeni iş fırsatlarını da beraberinde getiriyor.

Kaynak: blog.vukuf.com

İlgili Yazılar

Facebook'u Türkçe yapan Firefox eklentisi

anonim

Keşke Türkçe olsa da rahat rahat kullansak dediğimiz Facebook'u Türkçe yapan Firefox eklentisi çıktı. Tek yapmanız gereken eklentiyi kurmak ve Firefox'u yeniden başlatmak. Bundan sonra Türkçe Facebook kullanabilirsiniz.

Hollywood - Bittorrent el ele!

larweda

Sürekli tüm P2P kullanıcılarını korsan olarak etiketleyen ve internet paylaşımına savaş açan hollywood, Warner Bros ile bittorrent dünyası ile barış yapmaya hazırlanıyor.
Önümüzdeki yaz sunulacak yeni servisi ile Warner Home Video, DVD olarak piyasaya sürdüğü filmleri aynı zamanda da bittorrent üzerinden yaklaşık olarak DVD fiyatına satışa sunacağı duyuruldu.
Büyük medya devleri fikrini değiştirip akıntıya karşı yüzmekten vazgeçiyor olabilirler mi? Kaynaklar: Forbes news.com news.com slyck.com techdirt

Bant genişliğini çalana, yaratıcı bir ceza!

sundance

ZDNet'in yazarlarından biri, makalesinde bahsettiği X-Box'ın resmini sayfaya koymak yerine, Internet'ten bulduğu bir sayfadan linklemiş.

ZDNet'in trafiği malum, sözkonusu sitenin sahibi de bir anda bu kadar yoğun bir trafikle karşılaşınca durumu araştırma gereği duymuş ve bir bantgenişliği hırsızlığı ile karşı karşıya olduğunu anlamış. Genelde yapıldığı gibi şikayet etmek yerine, sözkonusu yazarın fotoğrafını uygunsuz bir fotoğrafa montajlayıp, linklenmiş olan X-Box resmi ile değiştirmiş.

Captcha Mucizesi

anonim

Dünyada insanoğlu tarafından hergün 60 milyona yakın CAPTCHA çözümlemesi yapılıyor. Her bir CAPTCHA çözümlemesi yaklaşık 10 saniye sürüyor. Tek başına bakıldığında çok kısa gözüken bu süre 60 milyon işlemle çarpıldığında 1 günlük iş saati kaybı 150.000 saati buluyor. Peki harcanan bu eforu faydalı bir ürüne dönüştürmek mümkün mü? Yakın zamanda birçok sitede görmeye başlayacağınızı tahmin ettiğim Recaptcha isimli küçük ve çok yaratıcı bir web uygulaması, bu kayıp saatleri insanlığın bilgi arşivinin sayısallaştırılıp çok daha geniş kitlelere ulaştırılmasını sağlayarak bizlere tekrar kazandırıyor.

Amerika`da merak ettiklerinizden haber alın!

larweda

New-York, Washington veya Pittsburgh'da haber alamadığınız ve merak ettiğiniz yakınlarınız varsa onları internet üzerinden araştırabilirsiniz. Bu tarz hizmet veren sitelerden bir tanesi "I'm Okay" Message Center, yani okay.prodigy.net. Kazalardan sağlam çıkan insanların isimlerini bildirdikleri ilan panosu tarzı bir yer burası. Ne kadar çok insan bunu kullanır, o şoktan çıktıktan sonra buraya ismini gönderir bilmiyorum ama, merak ettikleriniz varsa mutlaka her yol denemeye değer.