Matematik Köyünde Bilgisayar Bilimleri

0
butch
20-26 Ağustos'da Şirince'deki Matematik Köyünde Bilgisayar Bilimleri ile ilgili 2 ders verilecek.

Her iki ders Türkçe verilecek.

Ayrıntlılı bilgi: http://matematikkoyu.org/etkinlikler/2012-tmd-lisans-lisansustu/

1. Chris Stephenson λ-calculus ve programlama dilleri

Özet

λ-calculus 80 sene önce icat edilmiş. Tamamen soyut matematiksel bir yapı.

Ancak giderek λ-calculus ya da en az “lambda” kelimesi “Pratik” dünyada da moda olmuş. Python'da, Java'da, C#'da artık “ λ” var.

Dersta λ-caclulus'un hem pratik ve teorik yanlarına bakılacak. Uygulamada λ-calculus değerlendiren programlar yazacağız.

Neden λ-calculus? Tarih ve önemi. Gödel, Church and Turing.
Sembollar ve ikame sorunları.
Bağlı ve serbest semboller
De Bruijn sayıları
Schönfinkelling
Church-Rosser niteliği ve pratik önemi.
λ-calculus Church-Rosser'dir.
Church sayılar, mantık, aritmetik.
Normal form
Özyineleme ve Y combinatörü
Açgöz ve tembel değerlendirilme
Gerçek programlama dilleri ve λ-calculus.
λ-calculus gibi bir dilde λ-calculus değelendiren bir program yazmak
Church-Turing tezi.

2. Gabriela Aslı Nesin Sonlu Otomata ve Biçimsel Diller

İçerik: Bu ders sonlu otomataları, regüler ifadeler ve gramerleri, ve Pompalama Önsavı'nı kapsayacaktır. Eğer zamanımız olursa başka dil sınıflarından da bahsedeceğiz, öreğin lineer, tek sayaçlı veya içerik bağımsız diller. Daha ileri seviyedeki öğrenciler için bir grubun cebirsel yapısı ile kelime probleminin bulunduğu sınıf arasındaki bağlantıdan kısaca bahsedilecektir.

İlgili Yazılar

İnternetin sesi

ninja-g

'icqphone'u ilk keşfettiğim günlerdi..'Nettophone' sayesinde internetten herhangi bir telefonu arayıp konuşabiliyorsunuz. Hemen denedim. Bir arkadaşımı cepten aradım. Çalışıyor... Sonra normal telefonlarda da çalışıyor mu diye kendimi aradım. Zırrrr zırrrr... salonda telefon çaldı. Çalışıyordu... Tam bilgisayarın başından kalkıp açmak için yanına giderken elektrikler kesildi! Telefon çalmaya devam etti. Ahizeyi kaldırdım. Hiç ses yoktu diyemem. Bağlantı kurulmuştu. Çok hafif bir uğultu vardı, artık interneti dinliyordum...

Biohacking

robertosmix

Geçenlerde hackaday.com'da da rastladığım ve yakında (bir taraftan) insan ömrünü olduğundan çok ama çok daha fazla uzatabileceğini düşündüğüm bir prensip'i sizlerle paylaşmak istiyorum. Aslında anlatılan prensipler ve davet edilen araştırma sahası bir çok "hacker"'ın günlük yaptığı çalışmalardan farklı değil. Ama burada konu edilen "hack"lenebilir mekanizmaların tamamı yaşayan organizmalar.

İkinci El Bilgisayarlarınızı İstiyoruz. Hemen, Şimdi

butch

Fazlamesai.net TV programının bu haftaki bölümünde The Free Linux CD Project, Second Strings Project hareketlerinden bahsederken, neden biz de ikinci el bilgisayarlarımızı ihtiyacı olan öğrencilere ulaştırmıyoruz dedik ve bunu FM camiası ile tartışmaya karar verdik.

fazlamesai.net neden sevilir?

FZ

Evet, 1 yıldan uzunca bir süredir yayın yapan bu site benim tarafımdan neden sevilir ve de takdir edilir? İşte ilk aklıma gelen sebepler :

Yayındayız

butch

Fazlamesai.net altyapısında bulunan bir güvenlik açığı sebebiyle gerçekleşen saldırı sebebiyle verdiğimiz kısa bir aradan sonra tekrar yayındayız.

Güvenlik amacıyla yenilenen kullanıcı parolanızı edinmek ve aynı sebeple askıya alınan kullanıcı hesaplarınızı aktive etmek için size yolladığımız e-postalardaki adımları takip edin.

Karşılaşabileceğiniz muhtemel sorunlar için bilgi AT fazlamesai NOKTA net adresine e-postalarınızı bekliyoruz.

Sabrınız için teşekkürler.

Not: Genel bir güvenlik tedbiri olarak, her ihtimale karşı e-posta hesaplarınız, ICQ, MSN, IRC, sistem kullanıcısı, vb. parolalarınızı da değiştirmenizi tavsiye ederiz.