Microsoft`a karşı kutsal ittifak!

0
elrond
20-21 Kasım`da Nokia Mobile Internet Conferance Barcelona`da yapıldı. Konferansta çok önemli duyurular yapıldı. Bildiğimiz gibi Microsoft, CE tabanlı Stinger konsepti ile mobil telefon pazarına el atmaya heves etmişti. Haliyle bu pazarın lideri ve devi buna bir cevap verecekti. Cevap biraz sert oldu.
İlk açıklamaya göre, NTT DoCoMo, Vodofone, Motorola gibi devlerle birlikte GSM, GPRS ve ilerideki 3G platformları OPEN! hale getirilecek. İkinci açıklama ise daha geniş bir ittifak: Sony Ericsson ile birlikte Stratejik ortaklığa giderek ortak handset ve terminal (PDA tabanlı) geliştirecekler. Bu sayede bu dünyadaki uyumluluk sorunlarının büyük ölçüde çözüleceğini düşünüyorlar. Bu platformun da OPEN olmasını sağlamak için Nokia telefonlarının (özellikle Symbian OS tabanlılar) kaynak kodlarını telefon üreticilerine dağıtacağını deklere etti. Nokia planlarına göre, bu sayede marketin %70 i Symbian tabanlı telefonlar tarafından domine edilecek. Tabi ki bu kaynak kodları herkesin elde edebileceği gibi bir yanılgı olmasın. Sadece telefon yada 3G Terminal üreticileri bu open-source lisansa sahip olacak. (Hemen "ama bu open-source sayılmaz ki" demeyin. Mobil telefon diyince işin rengi biraz farklı, herkes oturupta telefon üretemiyor malesef. Yasal, askeri bir çok bürokrasi mevcut)

Destekliyorum...

İlgili Yazılar

Gönüllü Çevirmenler Topluluğu İşbaşında

FZ

Gönüllü Çevirmenler Topluluğu genel ağ (internet) ortamındaki yabancı kaynakların özellikle bilişim ile ilgili olanlarının Türkçe'ye çevrilmesi ve Türk ulusunun hizmetine sunulmasını amaçlayan tamamen gönüllülük esasına dayanan bir topluluktur.

Topluluğun forumunda kişiler çevrilmesini istediği siteyi bildirirler. Sitenin topluluğun amaçlarına uygunluğu denetlendikten sonra uygun görülürse çeviri için çalışmalara başlanır. Sonra sitenin çevirisinin bitirilmesi için hedef süre belirlenir. Bu hedef süre doğrultusunda her gönüllü çeviri çalışmalarına başlar. Site çevirisi tamamlandıktan sonra oluşturulan küçük bir denetleme topluluğu tarafından yazılar Türkçe kurallarına uygunluk ve yabancı kelime kullanımı açısından denetlenir. Hatalar düzeltildikten sonra kullanıma sunulur.

Her çocuğa (veya büyüğe?) bir dizüstü!

roktas

MIT Medya Laboratuvarları tarafından yürütülen heyecan verici bir proje: "100$'lık dizüstü". Bu ucuzlukta bir dizüstü bilgisayarla asgarî bilgiişlem gereksinimlerinin karşılanması amaçlanıyor. Projenin temel hedef kitlesi dünya çocukları (bk. haber başlığı). Proje ön sayfasında girişime öncülük eden Nicholas Negroponte ile yapılmış bir mülakat mevcut.

Türkçe Gentoo Topluluğu Buluşuyor

gentoo

Türkiyedeki Gentoo topluluğunun artık buluşma noktası Gentoo Linux Wiki. Gentoo Linux Wiki bundan sonra Türkçe.

http://tr.gentoo-wiki.com

Amacımız Gentoo topluluğunun Gentoo ile ilgili ipuçlarını, eğitselleri ve genel olarak Linux'la ilgili diğer şeyleri paylaşabileceği bir ortam oluşturmak. Teknik sorunlarımızı hallettik. Ancak içerik yönünden çok eksikliklerimiz var. Bu yüzden eğitselleri Türkçeye çevirebilecek yeni Gentoo penguenlerine ihtiyacımız var. Eğer isterseniz siz kendiniz de Gentoo ile ilgili eğitseller hazırlayabilirsiniz.

En İyi Teknolojik İş Fikri Yarışması

FZ

Yeni Fikirler Yeni İşler Yarışması Girişimci Öğrencilere Destek Vermeye Devam Ediyor…

75.000TL'lik Teknoloji Ödülü, 50.000TL'lik Savunma Sanayii Özel Ödülü ve 25.000TL'lik OSTİM Özel Ödülü Sahiplerini Arıyor!

ODTÜ ve ODTÜ Teknokent'in, Elginkan Vakfı ana sponsorluğunda gerçekleştirdiği Yeni Fikirler Yeni İşler Yarışması'nın kayıtları başladı. Teknoloji tabanlı bir iş fikrine sahip girişimci öğrenciler, YFYİ 2009 kapsamında 75.000TL değerindeki 'Elginkan Vakfı Teknoloji Ödülü' için, 50.000TL değerinde 'Savunma Sanayii Müsteşarlığı Özel Ödülü' için ve 25.000TL değerinde 'OSTİM Özel Sanayi Ödülü' için yarışacaklar.

HP SnoSoft`u DMCA kurallarına gore dava edecek.

conan

HP, dün işletim sistemi Tru64de bir guvenlik açığı bulan ve bu açığı kullanarak root access elde edilmesini sağlayan bir programı Bugtraq`da yayınlayan SnoSoft`u Digital Millennium Copyright Act (DMCA) yasalarına dayanarak dava edeceğini açıkladı. HP`nin Baskan Yardımcısının demecine göre SnoSoft`un her bir üyesi 500.000`er bin $ ve 5 yıla kadar mahkum olabilecekler.

Konu ile ilgili ilginç tartışmalar Slashdot`da alevlendi bile. Özellikle Bruce Perens`in bu konudaki yorumları ve tutumu oldukça ilginç. (Kendisi HP`nin Open Source departmanında Senior Strategist olarak görev almakta)