Microsoft'tan Emacs Benzeri Editör

0
urxalit
Microsoft'un Connected Systems bölümü Emacs benzeri bir editör - belki bir geliştirme ortamı hazırlıyor. Bir tür "Emacs.Net" olarak tanımlanan editörle ilgili planlar Microsoft'un profesyonel geliştirici konferansında açığa çıkabilir. Söylentinin kaynağı bu web günlüğünde. Daha fazla detay verilmemiş ama projenin adı doğrudan Emacs.Net olarak anılıyor. Son isim muhtemelen bu olmayacaktır tabii.
Emacs, Unix'lerde çok kullanılan bir araç. Richard Stallman tarafından (Guy L. Steele ile birlikte) başlatılan Emacs geliştirmesi bugün en popüleri GNU Emacs halinde hala aktif olarak sürüyor. Emacs, Emacs Lisp olarak bilinen genişletme dilini kullanıyor. Microsoft yorumu büyük olasılıkla Lisp yerine .Net'e dayanan bir dil kullanacaktır.

Novell'dan Miguel de Icaza daha geniş bir fikir ileri sürmüş: Emacs.Net sadece bir editörden ziyade bir geliştirme ortamı da olabilir. Joel Spolsky olası PowerShell entegrasyonuna dikkat çekiyor.

Emacs.Net'in detaylandırılacağı beklenen Microsoft'un Professional Developers Conference 2008 Ekim'de olacak.

Kaynak: Pc Labs

Görüşler

0
Tarık
geliştirme dünyası yeni silahlarıyla iyice savaş alanına dönecek demek :)
0
sulh
Mükemmel bir haber. Emacs bu haliylede(ecb ve xref sağolsun) bir geliştiricinin tüm ihtiyaçlarını karşılıyor lakin .net altyapısına geçtikten sonra elisp bağımlılığından kurtulursa benim gibi fani c++ programcılarını daha çok memnun edecek.

"Novell'dan Miguel de Icaza daha geniş bir fikir ileri sürmüş: Emacs.Net sadece bir editörden ziyade bir geliştirme ortamı da olabilir"
Tam olarak anlamadım. Eğer kasıt edilen belirli diller için olması gerektiği gibi eklentilerin standart hale getirilmesiyse mükemmel olur(diğer türlü zaten emacs çoğu dil için yeterli bir geliştirme ortamı sağlıyor. en azından java, common lisp ve c/c++ için yeterince güçlü). Zira c++ için konuşulacak olursa xref ayarında özgür bir mode harika olurdu.(Gerçi problemsiz bir cedet de harika olurdu)
0
FZ
elisp bağımlılığından kurtulursa benim gibi fani c++ programcılarını daha çok memnun edecek.

Microsoft tarafından geliştirilecek ve bazı bakımlardan Emacs'a benzeyecek bir programın Emacs Lisp kullanmaması yüksek bir ihtimal bence de. Diğer yandan mevcut GNU Emacs yahut XEmacs'ın Emacs Lisp ile programlanması C++ programcıları açısından ne gibi bir sıkıntı yaratıyor?
0
Tarık
parantezler?
0
FZ
İyi de bir C++ programcısı oturup sıfırdan bir Emacs modülü, fonksiyonları filan geliştirmeyecekse zaten Emacs Lisp ile pek işi olmaz. En fazla .emacs dosyasına bazı ayarları yazması gerekir Emacs Lisp formatında ki onların da çoğu tek satırlık kısa şeyler. Yani günlük olarak C++ kodlarken Emacs Lisp ile hemen hemen hiç işi olmayacaktır diye düşünüyorum.
0
Tarık
bende öyle düşünmüştüm :)

sulh' un dediğinin tersine ben emacs gibi bir aparatın .net boyunduruğuna girmesine iyi bakmıyorum. zira elisp bizim ata sporumuz sayılır. felsefemizle büyük oranda paralellik gösterir :P fakat .net gibi kapalı bir sistemin, bağımlı bir aparatı bilemiyorum ne derece çekici gelebilir.

tabii ki emacs ın .net sürümü çıktı diye gnu Emacs yok olmadı, sonuç olarak en hakiki emacs yine yerinde durmakta. Bu arada gnu nun web sayfası yine mi değişmiş? önceki daha güzeldi sanki.
0
sulh
Herhangi bir programcı için kullandığı dil dışında başka bir dille alternatif olmadığı için zorunluluktan uğraşmak başlı başına problem değil mi? Hadi ufak tefek .emacs düzenlemeleri neyse ama ihtiyaç duyulan(ilginçtir, ihtiyaç duyulan şeylerin büyük bir çoğunluğunu başkaları yazmış oluyor) irili ufaklı modülleri yazmak veya hali hazırda kullanılan modüllerde değişiklik yapmak(sıfırdan elisp öğrenmeye değmeyecek, ama ihtiyaç duyulan) sıkıntı yaratıyor.
0
FZ
düzenlemeleri neyse ama ihtiyaç duyulan(ilginçtir, ihtiyaç duyulan şeylerin büyük bir çoğunluğunu başkaları yazmış oluyor) irili ufaklı modülleri yazmak veya hali

Yaklaşık 30 yıldır geliştirilen bir editör / programlama ortamı söz konusu olduğu düşünülürse ihtiyaç duyulan, akla ilk gelen pek çok şeyin daha önceden birileri tarafından yazılmış olması çok mu garip? ;)

hazırda kullanılan modüllerde değişiklik yapmak(sıfırdan elisp öğrenmeye değmeyecek, ama ihtiyaç duyulan) sıkıntı yaratıyor.

Emacs Lisp'in avantajı piyasadaki rekabet koşullarından görece bağımsız, dolayısı ile dayanıklı olması. Bugün yapılan bir temel yatırım bu sayede kendini mesela 15 sene sonra da koruyabilecektir (en azından geçmişe bakıp böyle bir şey söylenebilir).
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Microsoft ASN Açığına Karşı Tedbir Alın

FZ

California merkezli eEye Digital Security firmasından güvenlik sorumlusu Marc Maiffret´in açıklamasına göre Microsoft ASN.1 (Abstract Syntax Notation 1) açığı şimdiye dek Microsoft Windows işletim sistemi ailesinde bulunmuş en önemli açıklardan biri. Bu açıktan faydalanan kötü niyetli bir yazılım uzaktan sisteminize erişip onaylanmamış herhangi bir kodu yükleyip sistem ayrıcalıkları ile çalıştırabiliyor. Microsoft´tan alınan bilgiye göre bu açık Windows NT 4.0, Windows 2000, Windows XP ve Windows Server 2003 işletim sistemlerini etkiliyor ve kritik hata kategorisinde.

Maiffret´e göre açığın tespit edilip Microsoft´a bildirilmesi ile gerekli yamanın çıkarılması arasında geçen süre 200 gün. Eğer MS Windows işletim sistemlerinden birini kullanıyorsanız lütfen gerekli yamayı sisteminize yüklediğinizden emin olun (aşağıdaki bağlantılardan faydalanabilirsiniz).

Kaynaklar:
- SearchSecurity
- Microsoft Security Bulletin MS04-007

Windows XP`nin yeni marifetleri

larweda

The Wall Street Journal`da çıkan bir habere göre, Windows işletim sisteminin yeni versiyonu olan Windows XP (ki 25 ekim`de piyasaya çıkacağı duyuruldu) ile beraber gelen Internet Explorer`da Smart Tags olarak adlandırılan yeni bir özellik olacakmış. Bu özellik sayesinde nette dolaşirken bir sayfa görüntülendiği zaman sayfa üzerindeki belirli kelimeler, otomatik olarak belirli web sitelerine linklenmiş olacak. Yani web sayfasının editörü ya da tasarımcısı sayfasında mesela Microsoft kelimesini kullanınca bu kelimeye bir link verilmemiş olmasına rağmen otomatik olarak www.microsoft.com`a linklenmiş olarak görünecek. Bunun türkçesi ise, tasarladığınız ya da yarattığınız sayfalara Microsoft tarafından müdahale edilmesi oluyor.

Indeo codecler ve Microsoft XP

redogre

Microsoft XP ile beraber indeo codeclerden desteğini çekti. Bunu ısrarlar sonucu XP kurduğum makinam eski animasyonları oynatamayıp, codec download için MS'e bağlandığında anladım. MS sizi Ligos'un sayfasına yönlendiriyor, orda da indeo codeclerin MS desteğini çektiği için artık ücretli olduğu yazıyor. Fiyatı 14.95$

Bugüne kadar yaptığım işlerin %80 i indeo codecle sıkıştırılmıştı. "Eee, parayı bastır, al o zaman" demek kolay ama bu hiç bir işe yaramaz çünkü artık yeni makinalar kullanan müşterilerimde bu işleri göremiyecek. Yapmam gereken eski bir sistemde dosyaları açıp, başka bir codec le tekrar sıkıştırmak. Yer problemi yüzünden sourceları saklamadığım düşünülürse bu çevrimde tüm eski işlerimin çamura döneceği açıkça ortada. BRAVO MS BRAVO

M$ ve Shared Source

anonim

Microsoft, "open-source" a karşı çıkarttığı "shared source" silahına, "kilit kodları"nı açmak suretiyle WinCe 3.0 sürümünü dahil etti. Bu "shared source" modeli bana -Korkunun ecele faydasi yok - lafını hatırlatıyor nedense... Microsoft'un konu ile ilgili sayfasına tıklayıp ulaşabilirsiniz.

Hırsızın hiç mi suçu yok?

cayfer

Herkes Micros~1'u suçluyor. Yok "ele geçirilmiş bilgisayarlar", "yok virusler, solucanlar", "yok ad-ware'ler"... Diyelim ki bilgisayarınızda kullandığınız işletim sisteminde, ya da bir uygulama programında açık var. Bu, birilerinin bu durumu istismar etmesine haklı gerekçe olabilir mi?

Bir alışveriş merkezinin park yerinde bıraktığınız arabanınızı kilitlemeyi unutmuş olmak arabanızın soyulmasını haklı kılar mı?

Soyulan evinizin kapısını kilitlememiş olmanız, çelik kapılarla donatmamış olmanız bir kusur mu, ihmal mi?

3-5 virüs, ad-ware yazarını Kızılay'da (ya da Times Square'de) sallandırırsanız bu sorunlar çözülür mü?

Bence "Evet".