More Lisp—For Free ve Birkaç Lisp Makalesi

0
FZ

Görüşler

0
simor
nnnnnhhh nihhhhhsssss kullanmiciiiiiiiim lispppp perl öğreniyorum ben...
0
FZ
Kaçış yok:

Sizi bu paklar:

Higher Order Perl

Ne güzelmiş filan dersiniz, sonra bu işin daha güzel olduğu Lisp'e bakarsınız, sonra...
0
simor
:)
Teşekkür ederim link için.

Açıkçası çok zevk alıyorum hepsiyle uğraşmaktan fakat;
şu anda profesyonel iş süreçlerime destek olması açısından müşteri tarafında gerçekliği olan teknolojiler üzerinde duruyorum.

Ama bu kadar ısrar üzerine lisp e hiç ama hiç bakmadım ayıp bana tabi. Bu ısrarın bir sebebi olmalı. Çok eskilerde amiga zamanlarında bir müşterim bana bir diskette cambridge lisp diye bişey getirmişti bak şuna çok başarılı bişey demişti. O zamanlar kendi kendime bu bişey nedir yau kütüphane programı mı demiştim. Zaten hep kızarım kendime; ozamanlar dijital grafiğe günde 18 saat gömülmek yerine biraz da yazılım teknolojileriyle uğraşsaymışım şimdi adam gibi bişeyler üretebilirdim.
0
roktas
Sizi bu paklar: Higher Order Perl
Harbi güzel bir kitaptır o. MJD'nin elinden ne çıksa yerim! Yakında kitabı sitesinde açık hale getirecek sanıyorum. Bak önsöze nasıl giriyor:

In the preface of Higher-Order Perl, I said that Perl shares six of Norvig's "seven features that make Lisp Different". The seventh one is the one that Norvig calls "uniform syntax"...
0
simor
Açıkçası amcayı tanımam bu işlere damardan girmediğim için fakat burada bazı isimlerin önerdiği şeylere sorgusuz dalıp araştırma ve deneme eğilimim var. Özellikle kendi alanlarında önerilerde bulunuyorlarsa. Kitabı yarın satın almayı düşünüyordum. Açık hale getirecekse acele etmeye gerek yok. Zaten henüz perl için abc modundayım.
0
roktas
Mark-Jason Dominus mühim bir Perl adamıdır. FM'de daha önce içinde MJD geçen ne yazmışız diye baktım şöyle. FZ, her zaman olduğu gibi, engin teccesüsüyle gerekli işaretleri vermiş. Meselâ şu. Bir de yine FZ'nin verdiği bir haber veya FM forum girdisi vardı, MJD'nin düzenli ifadeler hakkında yaptığı bir sunu, ama onu bulamadım şimdi. Kendi sitesinden kolayca bulabilirsiniz.
0
roktas
s/teccesüs/tecessüs/
0
simor
teşekkür ederim
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Hangi Common Lisp?

zekzekus

Daniel Weinreb, buradan erişilebilecek şekilde, Common Lisp gerçekleştirimleri (implementasyonları) ile ilgili bir inceleme yapmış. İncelemeye konu olan Common Lisp gerçekleştirimlerinin sorumluları kendi gerçekleştirimlerini anlatmışlar. "Nedir bu Lisp? Ortada bir sürü Lisp var, hangisini seçmeliyim?" diyenler için özellikle az bilinen Common Lisp gerçekleştirimlerini de içermesi açısından güzel bir kaynak.

Lisp ile TILSIMLI ve Renkli Programlama: Lisperati

FZ

Tüm zamanların en renkli Common Lisp programlama kılavuzlarından Lisperati artık anadilimizde.

Söz konusu belge İstanbul Bilgi Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Bölümü öğrencisi Seda Çelebican tarafından Türk diline çevrildi. Belgenin Türk kültürüne uyarlanmasında ve genel editörlük işlemlerinde İstanbul Bilgi Üniversitesi eMBA Yazılım Geliştirme ekibinden Emre Sevinç emek harcadı. Bu süreçte çok titiz eleştirileri, geri beslemeleri ile bize yardımcı olan Bilkent Bilgisayar Mühendisliği bölümü öğrencilerinden Hayrettin Gürkök'e ve Lisp konusunda yardımcı olan Bülent Murtezaoğlu'na teşekkürü bir borç biliriz. Belgedeki hatalardan çevirmen ve editör sorumludur. Orjinal belgenin yazarı Dr. Conrad Barski hiçbir maddi hatadan ötürü sorumlu tutulamaz. Belgeyle ilgili tartışma ve her türlü soru için bu haberin altına yorum yazabilir, iletişim kurabilirsiniz.

Lisperati belgesindeki kodları denemek için hiçbir şey kurmanıza gerek yok. Belgede anlatıldığı gibi uzaktaki bir telnet servisine kolayca bağlanıp kodları hemen derleyebilirsiniz ancak bu konularla daha ciddi ilgileniyor ve kendi Lisp ortamınızı kurmak istiyorsanız daha önce FM'de yayınlanan Common Lisp Geliştirme Ortamı Kurulumu kılavuzundan faydalanabilirsiniz.

Güncelleme (2/5/2005): Kılavuzu PDF olarak hazırlayıp Ayhan Barış'a çok teşekkür ederiz.

minifesto: mini mini 'animated' manifesto

FZ

Zach Beane yine yapacağını yapmış. minifesto sitesine gidip, istediğiniz metni yazıp bunu yakışıklı bir siyah kutu içinde, karizmatik yeşil yazılarla, daktilo efekti şeklinde görebileceğiniz bir "animated GIF" olarak elde edebiliyorsunuz.

Bir örneğini de Brian Mastenbrook'un blog'unda PI filminden meşhur bir alıntı şeklinde görmek mümkün.

Acaba bu şirinlik hangi programlama dili ile yapılmış? Tabii ki programlamayı tekrar eğlenceli kılan dille.

Microsoft VisualLisp#'i Mi Duyuracak?

FZ

Bill Clementson, blog'undaki son girdide şöyle yazmış:

Don Box, XOM, XML ve SOAP üzerine yaptığı çalışmalardan ötürü Microsoft'a geçmeden önce de bir hayli tanınan bir isimdi. Epey akıllı bir adamdır ve blogunu düzenli olarak takip ederim. Ancak son yazılarından birinde "Lisp/Scheme Jobs" başlıklı bir şey görünce şok geçirdim:

Bağlı Listeler, C, Lisp, Scheme...

FZ

Bağlı listeler programcıların kullanabilecekleri soyutlama araçları arasında önemli yer işgal ederler. Bu veri yapılarını kullanarak veri işleme süreçlerini kolayca yönetmek mümkündür.

Jonathan Bartlett, IBM developerWorks sitesindeki Techniques for using linked lists in C and -- smarter still -- Scheme makalesinde bağlı listelere dair önce C programlama örnekleri vermekte ve daha sonra liste yapısını dilin doğal parçası olarak ele alan Lisp benzeri Scheme dilinde benzer işlerin nasıl daha kolayca ve soyut seviyede yapılabileceğini göstermektedir.