Microsoft VisualLisp#'i Mi Duyuracak?

0
FZ
Bill Clementson, blog'undaki son girdide şöyle yazmış:

Don Box, XOM, XML ve SOAP üzerine yaptığı çalışmalardan ötürü Microsoft'a geçmeden önce de bir hayli tanınan bir isimdi. Epey akıllı bir adamdır ve blogunu düzenli olarak takip ederim. Ancak son yazılarından birinde "Lisp/Scheme Jobs" başlıklı bir şey görünce şok geçirdim:
"Dostum Ted Pattison, C++ programcılarının dünyadaki en zeki programcılar olduğunu söylerdi - eğer inanmazsanız herhangi bir C++ programcısına sorabilirsiniz. Eski bir C++ programcısı olup da hayatının ikinci yarısında Scheme ve Lisp'e geçmiş biri olarak diyebilirim ki bu espri Lisp'e fazlası ile uyarlanabilir. Şu farkla ki, bir Lisp programcısı kendisinin daha akıllı olduğunu iddia ettiğinde genellikle haklıdır. Eylül ayının ortasına geldiğimizde Lisp dünyasının haklı olarak tekrar "biz size demiştik" demelerini bekliyorum.


Bill Clementson şöyle devam ediyor: Tepkim "Bu @!#$ şey de ne böyle?!" olmuştu. Microsoft, Eylül'deki PDC geliştirici konferansında Lisp ile ilgili ne açıklayacak olabilir ki? İlk aklıma gelen bunun belki de C# programlama dilini yeni asenkron eşzamanlı (concurrent) programlama soyutlamaları kullanarak genişletmek için Microsoft ArGe lab.larında geliştirilmiş olan C Omega dili olabileceği idi. Fakat (her ne kadar tarihi bir perspektifden bakıldığında Lisp'in eşzamanlı programlama konusunda önemli başarıları varsa da) bu durum daha çok Erlang camiasının "biz dememiş miydik size" demesini gerektiren duruma benzemektedir. Biraz daha düşündüm ve herhalde Lisp ile ilgili olabilecek olan şeyin C# diline devam ediş (continuation) desteğinin eklenmesi ile gerçekleştirebilecekleri duyuru olduğu aklıma geldi. Greenspun kuralının tekrar geçerli olduğuna dair bir örnek daha.

Not: Devam ediş (continuation) için lütfen ilgili Wikipedia maddesine bakınız.

Görüşler

0
FZ
Lisp ve Microsoft demişken:

C# ile Lisp örneği
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

C++ içinde Lisp kullanmak

bk

C++ kodlarken "ah şu anda filanca fikrimi Lisp ile ne kadar kolay ifade ederdim" dediğiniz oluyor mu? Bir ortamdan diğerine geçmeye, ayrı ayrı işlemler yapmaya üşenenlerden misiniz?

En az bir evet cevabı verdi iseniz InteLib tam size göre. C++ kodlarken doğrudan Lisp sözdizimine ve semantiğine çok benzer şekilde kod yazmanızı ve doğrudan derlemenizi sağlayan bir kütüphane. Şu anda aktif olarak geliştiriliyor. Ne gerek var ki böyle bir şeye diyenler FAQ belgesini okuyabilirler.

3D Model Tasarımı ve Mirai

FZ

Rainer Joswig, 1999 yılında Mirai ile bir model tasarlayan Bay Raitt'in çalışma seansını yansıtan bir video sunuyor.

Mirai, 3D grafik tasarımı için kullanılan bir yazılım. Common Lisp ile yazılmış ve Allegro Common Lisp üstünde çalışıyor. Yazılımın temelleri daha önceki Symbolics Graphics süitine dayanıyor.

Videoyu buradan indirebilirsiniz.

Kaynak: Planet Lisp

Meta-programlama sanatı

tongucyumruk

IBM DeveloperWorks'te yayınlanan makalesinde Jonathan Barnett meta-programlama ve makro işleme konularını incelemiş. Yazının içinde CPP ve M4 gibi çeşitli makro dillerinden örnekler ve son olarakta Scheme ile yazılmış makrolardan bahsediliyor. Özellikle diğer dillerdeki makrolar ile Lisp ailesindeki dillerin makroları arasındaki farkı anlayabilmek için okunması gereken bir makale.

Core Server Yenilikleri

aycanirican

Core Server Uygulama Sunucusu önceden duyurduğumuz Javascript derleyicisini ilgilenenlere sundu. Bunun yanında sürdürmeler ile web uygulamaları yazabileceğiniz programlama çatısı, örnek programlar ve yeni belgeler de projeye eklendi.

International Lisp Conference (ILC) 2007 izlenimleri

coskung

İstanbul Bilgi Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Bölümü'nden Vehbi Sinan Tunalıoğlu ile birlikte, ilc 2007'ye katıldık. Katıldığımız konuşmalardan izlenimleri, yaptığımız fikir alışverişlerini kısaca özetleyeyim.