MyObjects Php 5 - MySql Nesne Köprüsü 1.0 Beta 2 Yayınlandı

0
angeleous
Aslen Zend'in PHP 5 programlama yarışması için geliştirdiğim ve BSD lisansıyla dağıtılan MyObjects PHP 5 kütüphanesi ve araçlarının beta 2 sürümü çıktı. İlk defa Fazlamesai.net'de duyurduğum bu araç kitinin özellikleri kısaca şöyle:

Program benim gibi web projelerinde PHP dilini kullanan ve PHP 5'in gelişmiş nesne modelinden faydalanarak MySQL veritabanındaki kayıtlarını nesneler aracilgiyla yönetmek/görüntülemek isteyen programcılar için geliştirildi. Programın tam olarak 'Object Persistance' ya da 'Object Relational Mapping' tanımlarına akademik olarak uyduğunu söyleyemem. Programı yalnızca program yazarken kendi ihtiyaç duyduğum niteliklerden yola çıkarak geliştirdim.
MyObjects birkaç farklı kısımdan oluşuyor. Birinci kısım veritabanı yapınızı tasarlamanızı (Web arayüzü ile) ya da daha önceden oluşturulmuş bir veritabanının şemasını bir XML dosyasına aktarmanıza yarıyor. İkinci kısım oluşturulan XML formatındaki veritabanı şema dosyasını kullanarak veritabanınızdaki tablolara karşılık gelen PHP sınıflarını oluşturuyor. Son kısım ise oluşturulan PHP sınıfları ile birlikte kullanabileceğiniz çalışma zamanı sınıflarında oluşuyor. Bu sınıflar vasıtasıyla nesnelerin veritabanından veri alınarak oluşturulması, veritabanına kayıt edilmesi ya da kaydın güncellenmesi, nesnelerin XML dosyasına dökülebilmesi ya da XML dosyalarından yeniden bu nesnelerin oluşturulması mümkün oluyor.

MyObjects veritabanı şeması dosyasının oluşturulması, PHP sınıflarının üretilmesi safhasında kullanabileceğiniz komut satırı üzerinden kullanılabilen bir araç ve gelişmiş web arayüzü ile birlikte geliyor. Web arayüzü sayesinde bir MySQL veritabanını tasarlayabiliyor, tasarladığınız veritabana ait SQL çıktısını alabiliyorsunuz.

MyObjects'in en önemli özelliklerinden biri de veritabanı şeması dosyasında yalnızca veritabanınızın teknik özellikleri hakkında değil tablolarınızdaki alanlar ile ilgili sınırlayıcı bilgiler de girebilmeniz. Örneğin Kullanıcılar isimli tablonuzdaki email alanına en fazla 255 karaktere kadar olan geçerli email adreslerini kaydetmek, ve aynı email adresinin birden fazla kez kaydolmasını engellemek istiyorsanız ilgili bilgileri veritabanı şeması dosyasında tanımlayabiliyorsunuz. Böylece ilgili onaylama (validasyon) kodu oluşturulan PHP sınıflarina ekleniyor ve nesnelerinizin hatalı veriler ile doldurulmasını önlüyorsunuz. Hata denetiminde de PHP 5'in yeni "exception handling" mekanizması size yardımcı oluyor. Herhangi bir yanlış değer nesne özelliği olarak atanmak istendiğinde bir "exception" üretiliyor.

MyObjects PHP 5 ve MySQL 4.1 için yazılan yeni "ext/mysqli" eklentisini kullanıyor. Şu an için yeterli olmasa da MySQL 4.1 ile birlikte gelen stored procedure'lere de destek veriliyor.

Programcılar için işleri kolaylaştıracak bir başka nitelik ise oluşturulan PHP sınıflarının içerisine PHPDoc stili açıklamaların eklenmesi. Bu sayede oluşturulan sınıflara ait dokümantasyon PhpDoc aracı ile kolayca oluşturulabiliyor.

Henüz beta aşamasında olan bu proje Zend PHP 5 yarışmasına gönderildi ve şu an itibariyle onay bekliyor. Projenin ana sayfası İngilizce olarak yayın yapıyor ve dokümantasyonu içeriyor. Proje kodlarina ise SourceForge proje sayfasından ulaşabilirsiniz.

Dokümantasyon şu an itibariyle pek yeterli değil. Cookbook tarzı bir kullanım klavuzu hazırlama çalışmalarına başlamak üzereyim. Proje Zend firmasından onay alıp yarışma sayfasında yer aldığında oylarınızla destek olursanız sevinirim.

Teşekkürler, Erdinç Yılmazel

Editörün notu: Bu haberi düzenlerken deASCIIfier sistemi ile işimi kolaylaştıran tspell projesine teşekkürü bir borç bilirim. (Başka bir deyişle: TÜRKÇE KARAKTER KULLANSANIZA KARDEŞİM! :)
PHP

Görüşler

0
angeleous
Türkçe karakter konusunda çok özür dilerim, haberi gönderdiğim bilgisayarda Türkçe karakter yoktu. Bu arada tspell projesinin deasciifier ve asciifier yazılımlar gerçekten çok faydalı.
0
FZ
Sorun değil, acar FM editörleri her türlü otomasyon teknolojini dibine dek kullanmak sureti ile yazarlarına ve okuyucularına hizmet etmek için canla başla çalışıyor. Yarışmada başarılar!
0
angeleous
Beta 2 kodunu iceren zip paketindeki kodda bir Class isminin yanlis yazildigini farkettim, bu nedenle yaptigim baska degisikliklerle birlikte beta 2.1'i yayinladim. Beta 2'yi cekenlerin beta 2.1 [prdownloads.sourceforge.net]'i edinmelerini rica ederim.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Grafik içinden kod çalıştırma saldırılarıyla ilgili

Yns_

Bir süredir Türkiye'de ve dünyada "hekır"ların ve "skript kidi"lerin rağbet gösterdiği , IE’nin üstün (!) yorumlama zekası sonucu oluşan XSS açıklarına karşı bir PHP sınıfı hazırladım.

PHP ile Linux Programlama (Perl ve C Tadında ;-)

FZ

FM'nin genç üyelerinden tasarımcı ve acemi çaylak programcı arkadaşımız knt'nin "Yahu hocam, C tadında PHP gibi bir şey olsa ne kadar güzel olurdu, benim işimi mükemmel görürdü" demesi ve benim onu eleştirmem ile başladı her şey. Birkaç gün sonra knt arkadaşımız karşımıza aşağıda okuyacağınız belge ile çıkageldi. Çoğu kişinin sadece Apache ve web programlama bağlamında kullanılabildiğini ve başka bir işe yaramadığını zannettiği PHP dili ile nasıl normal (!) GNU/Linux programlama yapılabileceğini gösteren bu başlangıç seviyesindeki belgeden ilgili kişilerin faydalanacağını umuyoruz. Lütfen belge ile ilgili yorumlarınızı ve varsa deneyimlerinizi, eleştirilerinizi yazmaktan imtina etmeyin. Ve karşınızda...

PHP5, Zend ve soru işaretleri(m)

junkie

PHP5 ile ilgili dökümanlar çıktıkça meraklandım ve Beta versiyonları ile içine daldım. Ama içine girdikçe, daha fazla soru işareti kafamda yer bulmaya başladı. Özellikle Zend'in yaptığı anketin sonuçlarını açıklamasından sonra.

Acaba Zend PHP5 stratejisi ile ilgili hata mı yaptı? Ya da bu kadar köklü bir değişim böyle bir adımı mı beraberinde getirmeli? Bilemiyorum...

HTML Formlarının Rastsal Fonksiyonlarla Korunması

FZ

Milyar kez tekrar edilmesine rağmen çoğu PHP programcısı aldığı girdiyi güçlü bir doğrulamadan (validation) geçirmeden olduğu gibi kullanmakta, bu şekilde programlanmış popüler PHP tabanlı sistemler (içerik yönetim sistemleri, forum sistemleri, vs.) pek çok saldırıya maruz kalmaktadır.

Timu Eren'in 1 yazmış olduğu HTML Formlarının PHP Kullanılarak Rastsal Fonksiyonlarla Saldırılara Karşı Korunması konulu yazı bu tür saldırılara karşı ilginç bir tedbir önermekte ve formdaki bilgi alanlarının "name" özniteliklerini rastsal fonksiyonlar kullanıp değiştirmek sureti ile "bruteforce" yani kaba güce, dümdüz otomatik denemelere dayanan saldırıları etkisizi hale getirmeye çalışmaktadır.

PHP´nin Türkiye´deki evini ziyaret ettiniz mi?

anonim

Yaklaşık bir seneden beri Türkiye'deki PHP kullanıcılarına Türkçe kaynak yaratmak ve hepsini tek bir çatı altında toplayıp bir topluluk oluşturmak amacıyla faaliyet gösteren Türkiye PHP Grubu, altyapısını son günlerin popüler ismi PHP-Nuke ile yenileyerek taze bir güç kazandı. Türkiye PHP Grubu olarak, özellikle serbest-kod hareketine sempati duyanları ve bu hareketin bir ucundan da kendileri tutmak isteyenleri sitemize katkıda bulunmaya davet ediyoruz.