NATURAL & ADABAS Kullanım Klavuzu

0
rasimsen
NATURAL/ADABAS çok eski bir teknoloji olmasına rağmen ingilizce dahi kaynak bulma sıkıntısı olan bir ikili. Bu yüzden ihtiyacım/ihtiyacımız için NATURAL/ADABAS Kullanım Klavuzu adı altında Türkçe içerikli bir Wiki oluşturmaya karar verdim..

Ayrıca bu ultra hızlı dil+db ikilisini performans sorunu olanlarda mutlaka incelemeli (ultra-high performance with transaction speeds of over 300,000 transactions per second).
Bir diğer özelliği de programcı olmayanlar bile rahatça bu dili öğrenebilir ve uygulama geliştirebilirler..

Sitemiz: http://adabas.rasimsen.com

Natural&Adabas ikilisi çok eski yillara dayanan bir birlikteligi bulunma. Birlik te çok basarili projelere imza atilmis, hala bugün bile dimdik ayakta duran global ölçekte projeleri basariyla ayakta tutmaktalar.

Biraz incelediginiz zaman günümüz uygulama gelistirme programlarina göre ve complex veritabani sistemlerine göre çok basit kaliyor. Bütün bunlara ragmen bu ikili günümüz satafatli program&db ikililerine disini göstermekten çekinmiyor. Sirketin resmi sitesinden bu ikili hakkinda kisa ve öz söyle bahsediliyor:

 

You know Adabas for its superior reliability and performance. It’s also the most comprehensive database management solution you'll find anywhere. Adabas is designed for high availability with lifted limits on DB file and record size; flexibility with support for structured and unstructured data; and ultra-high performance with transaction speeds of over 300,000 transactions per second. You'd need many times the staff and system resources to provide this level of performance in a relational database management system.

With Adabas, you get:

  • Virtually limitless data storage.
  • Real-time data access to Adabas data—from anywhere, at any time.
  • Feature/functionality across mainframe, Linux, UNIX and Windows platforms.

What's more, you can open up access to Adabas data in ways never before possible. See for yourself how Adabas can provide you with an even greater return on your IT investment.  
    

Achieve business results faster with Software AG
  • Keep structured and unstructured data together so that you work more efficiently and avoid complex integration projects.
  • Store unlimited amounts of data and reduce downtime and maintenance—assuring you greater productivity and fewer headaches.
  • Manage your entire Adabas environment with just one interface that’s accessible anytime, anywhere. Ensure consistency with other applications that run every day and gain more time for other projects.
  • Get Adabas data when and where you need it for all your time-sensitive business operations. Push data updates in real-time to any RDBMS or middleware and gain peace of mind knowing your data will be safe in the event of a disaster. Lower your system costs by pushing only the data you need to share.
  • Avoid costly and time-intensive integration projects with open access to Adabas data using SQL, Web services, XML, Java and .NET standards. Staff with no prior knowledge of Adabas can easily access Adabas data. 
  • Empower business analysts with direct access to relevant business data through standard SQL applications. Save money on training and reduce requests to IT by providing business users with the information they need from the applications they use everyday—including EXCEL.  

 

Natural & Adabas syntax olarak basit bir yapiya sahip. oopl dillerinden herhangi birine vakif iseniz ilk basta bu ikili sizi pekte tatmin etmeyeceksiniz. Fakat projeniz büyük, hizli gelistirilmeli, gelen kisa sürede adapte olsun, çökmesin, yavas olmasin, sorun çiktiginda nerden çikti acaba hangi katman hangi seviye gibi eliniz kolunuz baglanmadiginda dogru bir karar verdiginizi düsüneceksiniz.

Sizde bize katkida bulunmak istiyorsaniz sitemize bir ugrayip üye olun. Beraber genis ve dopdolu tecrübe kokan bir kullanim klavuzu olusturalim ;)

Sitemiz: http://adabas.rasimsen.com
e - m a i l : adabas@rasimsen.com

İlgili Yazılar

Programlamanın Tao´su 5. ve 6. Kitap

FZ

5. Kitap - Bakım

Ve şöyle dedi usta programcı:

"Bir program üç satırı geçtiyse bir gün mutlaka bakıma ihtiyaç duyar."

Java(TM) 2 SDK, Standard Edition sürüm 1.4.0 çıktı

conan

En son Ocak sonunda Release Candidate (Sürüm adayı?) haberini gördüğüm J2SE`nin son sürümü olan 1.4.0 çıkmış. (Ya sessiz sedasız çıktı ya da sağırım :) Çıkış bildirisini buradan, dökümanlara buradan, yeni özelliklerine tam buradan, karar verdim indireceğim diyorsanız da buradan ulaşabilirsiniz. ;)

Logo'nun 40. Yılı ve StarLogo TNG: The Next Generation

FZ

40 sene önce bu günlerde Lisp dilinden türetilen LOGO dili özellikle gençlere geometri ve bilgisayar kodlama yeteneklerinin kolayca kazandırılması için tasarlanmıştı. LOGO programlama dili pek çok nesildeki çocuğun ilk bilgisayar deneyimi olmuş pek çok okulda kullanılmıştı. Slashdot ve WIRED'ın 40. yıl haberleri geçtiği günlerde MIT'deki StarLogo ekibi de StarLogo TNG: The Next Generation Beta 1'i duyurdu.

istanbuLX: Yerli İşletim Sistemi

FZ

2001 yılında, işletim sistemleri konusunda yerli bilgi ve yazılım üretmek amacıyla başlattığımız 'istanbuLX İşletim Sistemi' projesi tamamen kamuya açılmaktadır. Önümüzdeki ay ekibin genişletilmesi işlemi tamamlanacaktır.

Açık kod felsefesi ile geliştirilen projenin tüm geliştirme safhaları kamuya açık hale getirilecektir. Bu aşamada, siz değerli Türk kullanıcıları/geliştiricileri de projeye katılabilir, geliştirilmesine yardımcı olabilirsiniz. Proje herkese açık olup haberleşme listemiz istanbulx@istanbulx.org adresinde hizmete girmiştir. Üye olmak için istanbulx-subscribe at istanbulx.org adresine boş bir e-posta atmanız yeterlidir.

istanbuLX, tasarım aşaması ve geliştirme aşaması belli ölçüde bitirilmiştir. İlk versiyonu 0.1.1-farabi olarak 14 Kasım 2001'de, ikinci versiyonu ise 0.1.5-sinan olarak 15 Şubat 2004'te çıkarılmıştır. Son versiyonu 15 Ağustos 2004 tarihinde 0.1.6-sinan olarak çıkarılmıştır. Bu versiyonu aşağıdaki bu adresten edinebilirsiniz.

Quantum bilgisayarlar için programlama dili...

lalapoo

Bilim Teknik ya da herhangi bir bilgisayar dergisinde mutlaka quantum bilgisayarlarla ilgili bir yazı okumuş bir fikir sahibi olmuşuzdur.

Mesela bit kavramı yerine Qubitlerin kullanıldığı,şimdiki bilgisayarlardan 1,000,000,000 kez daha hızlı olacağı, çok daha az enerji harcayacağı ve bunun gibi daha birçok şey.Ama bütün bu bilgiler havada duruyor ve quantum bilgisayar kavramı bizim için soyut olmaktan öteye geçemiyor.Bu yetmezmiş gibi şu sıralarda quantum bilgisayarlar için bir de programlama dili geliştiriliyor.

Quantum Computation Language