Nereden Geldik, Nereye Gidiyoruz?

0
oktay
"Multics'in giderek daha fazla şişmesi ve kullanılamaz bir beyaz file dönüşme emareleri göstermesi üzerine Bell Labs projeyi durdurdu (sistem daha sonra Honeywell tarafından ticari olarak pazarlandı fakat başarılı olamadı). Ken Thompson, özlediği Multics ortamının bazı fikirleri ile kendi fikirlerini eski bir DEC PDP-7 üzerinde denemeye başladı."
"Dennis Ritchie adında başka bir hacker, henüz embriyo halinde olan Unix üzerinde kullanmak için 'C' adında bir dil icat etti. Unix gibi, C de kullanması zevkli, sınır getirmeyen ve esnek olarak tasarlanmıştı. Bell Labs'de bu araçlara olan ilgi arttı ve 1971'de Thompson ve Ritchie'ye şirket içinde kullanmak üzere bugün ofis otomasyonu olarak adlandıracağımız bir sistem tasarlama görevi verilmesiyle destek buldular. Thompson ve Ritchie'nin gözleri ise daha yükseklerdeydi."

[ . . . ]

"Stallman'ın en büyük projesi seksenlerin başında hackerlığın değişimini net bir şekilde özetler -- 1982 yılında Unix'in C dilinde yazılan ve serbest olarak dağıtılan bir versiyonunu geliştirmeye başladı. Projesi GNU (Gnu Unix Değildir) işletim sistemi olarak biliniyordu. GNU kısa zaman içerisinde hacker faaliyetlerinin ana odaklarından birisi oldu. Bu sayede ITS'in ruhu ve gelenekleri, daha yeni Unix ve VAX merkezli hacker kültürünün önemli bir parçası olarak korundu."

[ . . . ]

"Free Software Foundation'un bitmemiş HURD projesinin bıraktığı boşluğa, Linus Torvalds adında bir Helsinki Üniversitesi öğrencisi adım atmıştı. 1991 yılında Free Software Foundation'un araçlarını kullanarak 386 makinalarında çalışan serbest bir Unix çekirdeği geliştirmeye başladı. İlk ve çabuk başarılarının çektiği pek çok Internet hackerı, tam işlevli ve bütün kaynak kodları serbest ve yeniden dağıtılabilir bir Unix olan Linux'u geliştirmesine yardım etti."

Yukarıda küçük bir kısmını örnek olarak sunduğum Eric Raymond'un 'Hackerlığın Kısa Tarihçesi' adlı makalesinin belgeler.org'dan çok kıymetli Deniz Akkuş Kanca tarafından Türkçemize kazandırılmış sunumunu bu linki takip ederek bütün halinde okuyabilirsiniz.

Bu fırsattan istifade Sayın Deniz Akkuş Kanca ve Nilgün Belma Bugüner başta olmak üzere bütün belgeler.org ekibine yukarıdaki gibi felsefi makaleleri ve teknik dökümanları dilimize kazandırdıkları ve özgün makale ve dokümanlarla Internette erişilebilen Türkçe kaynak miktarını arttırma çalışmalarından dolayı teşekkür etmek isterim.

Fazlamesai.net ailesi olarak bizlerin de bu konularda belgeler.org'a elimizden gelen yardımı esirgemeyeceğimizi bilmek beni mutlu ediyor.

Görüşler

0
m1a2
`gnu-tr` ekibinin yaptığı çalışmaları `Debian 3.0`da Türkçe` konulu yazıda ben de tanıtmaya çalıştım. Kendileri gerçekten güzel işler çıkartıyorlar. Özellikle Deniz hanım`ın GPL çevirisindeki mükemmeliğe dikkatinizi çekmek isterim. Orijinal GPL metnindeki hukukî üslup türkçe çeviriye ancak bu kadar yansıtılabilirdi. FM takipçilerinin ellerinden geldiğince bu projeye katkıda bulunmaları hususunu tekrar hatırlatmak isterim.

Bugünlerde (gündelik hayat koşuşturmacasının yanısıra) Debian`da türkçe içeriğin zenginleştirilmesine yönelik bir çalışma yürütüyoruz. Bu çalışma kapsamında yararlanacağımız en önemli kaynak belgeler.org. Gerçi konu ayrıntılı bir yazıyı hakediyor ama yapılması gereken işlerin çokluğunu göstermek açısından basit bir örnek vereyim. Kritik programlar için hâlâ yeterli sayıda Türkçe man dosyası yok. Bir başka husus GPL-awareness (GPL duyarlılığı)... GPL`in ne olduğu, neler sunduğunu Türkçe anlatan doküman sayısı da çok az. (Sağolsun FZ ve Oktay bu konuda ellerinden geleni yapıyorlar.) Telif yasalarının yetersiz olduğu ve insanlarımızın da zaten duyarsız kaldığı bu konuların enine boyuna açıklanması ve genel bir bilincin oluşturulması gerekiyor.
0
FZ
Telif yasalarının yetersiz olduğu ve insanlarımızın da zaten duyarsız kaldığı bu konuların enine boyuna açıklanması ve genel bir bilincin oluşturulması gerekiyor.

Hele de BSA organizasyonunun yine ilan panolarına çarşaf çarşaf afişler bastırıp tehdikâr bir ton ile `Ziyaretimize hazır mısınız?´ diye sorduğu bugünlerde ;-)
0
oktay
Onun bir fotografi var mi bir yerde ?
0
m1a2
Avrupa yakası dikkat... mars-attack ...
0
murat09
Matrix deki ajanlar mi desem, yoksa Men in Black mi..! :-)
0
oktay
Windows kullanmayan bir sirket (veya sirketler) su tip bir poster yaptirip duvarlarina yapistirsalar? BSA''''nin yetkiSiZ yetkililerine acaba mi ki? dedirtebilir mi ne dersiniz?

http://altunergil.net:8888/attic/linuxziyaret2.jpg

oktay

Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

belgeler.org 1.3.1

yalcink01

belgeler.org sitesi güncellendi. Man sayfaları çevirilerine http://www.belgeler.org/man/manpages.html adresinden erişebilirsiniz. Sisteminize kurmak için gerekli paketleri http://sourceforge.net/project/showfiles.php?group_id=61526 adresinden elde edebilirsiniz. Dağıtımlar içinden çıkacak Türkçe kılavuz sayfaları dileğiyle.

Kabalcı Kapandı

butch

Beşiktaş ve aslında bütün İstanbul sakinleri için simge mekanlardan biri, Kabalcı Kitabevi kapandı.

Kabalcı'yı özellikle, yayınladığı pek çok “niş” nitelikteki kitap ve tabi belki bizim için en önemlisi Otostopçunun Galaksi Rehberi'ni tekrar basımıyla severek anıyoruz. Yaklaşık 30 yıldır kitap severlerin önemli bir durağı, İstanbul sakinlerinin buluşma yeriydi Kabalcı. Kapanışının...

Python

FZ

Yeni, güçlü ve kolay öğrenilebilir bir programlama dili olan Python, tüm değişkenlerin, fonksiyonların, sabitlerin, modüllerin ve sınıfların birer nesne olarak görüldüğü bir dildir. Bu özelliklere sahip başka nesne tabanlı dillerden daha fazla özelliğe sahiptir. Kaynak kodunun herkese açık olması Python’un önümüzdeki dönem çok yaygın olarak kullanılacağının bir göstergesidir.

CVS ve Dallar (Branches) İle Karmaşık Yazılım Yönetimi

malkocoglu_2

Yazılım sektöründe anahtar teslim projeler için bir derece, ürün ile uğraşmakta olan takımlar için kesinlikle lazım olacak bir kaynak kod deposu özelliği vardır. Dallar, yâni branch kavramı. Branch kullanımı her kaynak kod idare programında farklıdır, ve tabii ki açık yazılımın favori programı CVS'te de branch desteği mevcuttur fakat bazı konularda dikkatli olmak gerekmektedir. Yazılım sektöründe birçok konuda olduğu gibi elde bir "yapılması uygun olan/olmayan" gibi bir liste, önceki tecrübelere dayanarak mevcuttur, bu yazıda bu tür tavsiyeleri toparlayarak, kendi tecrübelerimiz ışığında sunmaya uğraştık.

Not: Makale, GNU Emacs ve LaTeX ile yazılmıştır.

Kadınlar ve Bilgisayarlar

FZ

Kadınlar ve bilgisayarlar. Kadınlar ve programlar. Kadın programcılar. Kadın "hacker"lar. Kadınların bilgisayar bilimleri tarihinde ve endüstrinin gelişiminde, teknolojinin ilerlemesinde oynadıkları rol. Kadınlar ve GNU/Linux. Kadınlar ve projeleri. Kadınlar ve erkekler. Önyargılar ve bunlara karşı mücadele yöntemleri. Akıllı, güçlü, zeki, inatçı, hırslı ve risk almayı seven kadınlar. Pek çok programlama dilini ustaca kullanan kadınlar.

Kısaca kadınlar ve bilgisayarlar üzerine bir yazı. Meraklısına...