Nokia 770: GNU/Linux + GNOME + Debian

0
roktas
Sihirli bir birleşim :-) Telekomünikasyon devi Nokia®'nın[1] yeni niche'i: Nokia 770. Bu cihaz bir İnternet Tableti: İnternet'te dolaşabiliyor, epostalarınızı okuyor, PDF başta olmak üzere çeşitli dosyalara bakabiliyorsunuz (evet, Flash® v6 desteği de mevcut).
Donanım özellikleri kabaca şöyle: 800x480 çözünürlüklü, 65,000 renk dokunmatik ekran; kablosuz Ethernet ve Bluetooth desteği, ARM tabanlı TI 1710 OMAP işlemci, 64 MB DDR/128 MB dahili flash bellek, USB desteği.

Donanım bir yana, bu cihazı ayırt edici kılan en önemli özellik başlıkta belirtilen sihirli yazılım üçlüsü: Debian ARM paketleriyle yüklü, 2.6 GNU/Linux çekirdeğiyle çalışan bir gömülü cihazla karşı karşıyayız. GNOME tabanlı grafik arayüzün yanısıra aynı cepheden tanıdık aktörler de sahnede, çoklu ortam desteği GStreamer üzerinden geliyor. Bu sihirli üçlü (GNU/Linux + GNOME + Debian) hakkında ve daha fazlası için birkaç belge: 1, 2, 3.

[1] Linux'la hemşehri bir marka da diyebilirdik. Patentlere dikkat ;-)

Editörün Notu: Aletin web tarayıcısının SVG-lite desteği de var iyi mi, off off! :)

Görüşler

0
sleytr
230gr'lık bu külçenin içine gsm/gprs modülü ile bir de microdrive koysalarmış çok daha hoş olurdu. rs yerine normal mmc, usb klavye/fare desteğide fena olmazdı tabii.
Ama nede olsa bu bir Nokia ürünü, all in one bir cihaz bekleyeceğim son firma!


bu arada tarayıcı Opera 8 olmasın sakın ;)
0
darkhunter
Peki ya java handikapı?
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

İTÜ Robot Olimpiyatları '08

FZ

İTÜ Robot Olimpiyatları, Kontrol ve Otomasyon Kulübü (OTOKON) tarafından düzenlenen, Türkiye’de özellikle lise ve üniversite düzeyinde robotik eğitiminin önemini ve verimini sorgulayan, dünyada olağanüstü hızda gelişme gösteren robotik alanında Türkiye’nin gücünü artırmayı hedefleyen bir organizasyonlar zinciridir. Bu amaçları doğrultusunda yapısında, tüm Türkiye’den öncelikle lise ve üniversitelerden olmak üzere öğrenci katılımlarına hitap eden yarışmalar, robotik konusunda uluslar arası arenada söz sahibi olan seçkin akademisyenlerin katıldığı seminerler-konferanslar, gerek öğrencilerin gerekse endüstri temsilcilerin çalışmalarının yer aldığı sergiler bulundurmaktadır. Ulusal nitelikte olan İTÜ Robot Olimpiyatları uzun vadede uluslar arası hale gelme amacındadır.

Mac CUBE özel bir makina mı?

anonim

Apple'ın daha doğrusu Steve Jobs'un "Next" zamanında içinde kalan bir diğer ukte ise Cube idi.

Cube bir tasarım harikası olarak lanse edildi. Gerçi halen tasarım konusunda bir firma ile mahkemelikler. Herneyse bir Apple PowerMac Cube aldığınız zaman makinaya herhangi bir kart takamıyorsunuz çünkü yer yok. :)
HDD upgrade'i yapmanız, yani yeni bir HDD takmanız gerektiğinde siz yada ürünü aldığınız Apple bayii bile bu işlemi yapamıyor. Türkiye'deki dağıtıcıda yapamıyor. Yapılır ama yapıldığı an garanti dışı kalıyor. Bu işlem için Cube'un Amerika'ya Apple'a gitmesi gerekiyor. Tabii ki sistemde hardware arıza olduğunda da. :) Almak bir dert almamak bir ukte. :)
inanmazsanız:http://www.apple.com/powermaccube

İlk Pocket PC Süperbilgisayarı (!)

FZ

Spb Software House dünyada bir ilki gerçekleştirdi ve 12 Pocket PC bilgisayarı birbirine bağlayarak bir PDA "kümesi" (cluster) kurdu. Söz konusu PDA bilgi işlem kümesinin performansı bir masaüstü P-II bilgisayar ile kıyaslandı.

Söz konusu deney dağıtık bilgi işlemle uğraşan uzmanların da dikkatini çekti ve pek çok yoruma yol açtı.

Not: Bu fantastik deneyden beni haberdar eden değerli FM editörü ve PDA, Bluetooth, vs. sevdalısı butch´a teşekkürler.

Yazıcıdan kahve fincanı çıkar mı?

Evil_Empire

İsrailli Scitex firması yıllardır grafik ve prepress konusunda profesyonel cihazlar üretiyordu. Adamlar şimdi, yaklaşık 30x30x30 cm boyutlarında 3D model üretebilen bir printer geliştirmişler. Cihaz CAD projeleri plastikten modellere dönüştürebiliyor.

Cep Telefonları Aklandı! (şimdilik)

anonim

13 ayrı ülkede, ülke çapında yapılan araştırmalar sonucunda cep telefonlarının 10 yıllık kullanımının beyin kanseri oluşturma riski olmadıgı kanıtlandı: http://www.newscientist.com/news/news.jsp?id=ns99994624