Nupedia açık Internet Ansiklopedisi

0
larweda
GNU.org tayfası yaklaşık bir yıl önce yeni bir girişime imza atmış. Microsoft'un ya da diğer büyük ticari şirketlerin internet'te sundukları ya da hiç şüphesiz yakın zamanda sunacakları paralı ansiklopedilere karşı, dinamik, bedava ve herkese açık bir internet ansiklopedisi.
Nupedia, bütün open source girişimleri gibi herkesin geliştirmesine açık bir konsept. Aslında olayın bütün geliştirilimi tüm dünya üzerindeki gönüllülere bırakılmış. Hem yazı yazanlar, hem kontrolünü yapanlar, hem imlasını düzeltenler, hem çeviri yapanlar, hepsi internet üzerinde gönüllü olmuş ve birbirini hiç tanımayan insanlar. Böyle bir projenin belki 30-40 yıl sonra gerçek bir bilgi birikimine ulaşacağı ve ancak bu kadar uzun bir süre sonra araştırma yapılabilecek, yeterli bilginin bulunduğu bir veritabanı haline gelebilmesi bekleniyor. Frank Herbert'in Dune kitabında Fremen denilen bir çöl insan grubu vardır. Fremenler kendilerinden 4-5 nesil sonra gelecek torunları için hayatlarından fedakarlık yapıp çöl gezegenlerini yağmur yağan, bitki yaşayabilen bir yer haline getirmek için uğraşırlar. Bu da benzer bir girişim işte, çocuklarımızın önünde kısıtlamasız, parasız kategorize edilmiş bir internet ansiklopedisi bırakabiliriz. Internet'i aslında başlı başına bir bilgi kaynağı olarak düşünebilirsiniz ama düşünün herhangi bir konuda (belki bilgisayarla ilgili konular hariç) gerçekten detaylı ve eğitici bilgiye ulaşmanız ne kadar sürüyor! Ne dersiniz, belki gerçekten güzel sonuçlara ulaşır Nupedia!
gnu

Görüşler

0
anonim
Peki adresi nedir ?
0
larweda
:-)) hakikaten adresi vermemişim. Nupedia işte burada.
www.nupedia.com
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Syllable 0.6.1

Titus

Özgür yazılıma gönül veren geliştiricilerin sayısının artmasına paralel olarak açık kaynak kodlu işletim sistemlerinin sayısı da artıyor. Syllable da bu sistemlerden birisi.

Hızı ve kullanım kolaylığı ile kullanıcının başını döndüren Syllable'ın tek dezavantajı hala geliştirme aşamasında olduğu için çoğu uygulamada yetersiz kalmasıdır. Detaylı özelliklerini inceledikten sonra mevcut dağıtımınıza alternatif olarak düşünebilirsiniz.

GTK Sözlük 2.0

anonim

Uzun süredir bir değişiklik yapılmayan gtksozluk, 2.0 sürümü ile oldukça değişerek geri döndü. Bu sürüm en önemli gelişme GNOME kitaplıkları kullanılmadan sadece GTK2 kitaplığı kullanılarak yazıldı. Görüntüsü değiştirildi. Araması oldukça hızlandı. Uygulama ve ekran görüntüsü www.linuxprogramlama.com adresinde bulunmaktadır.

Muhasebeci 0.3a Kullanıma Hazır

muhasebeci

Yaklaşık 1 yıldır gelişimi devam eden GNU/Linux için GPL lisanslı muhasebe programı muhasebeci´nin 0.3a sürümü hizmete sunulmuştur.

DotGNU Ortaklaşa Kodlama Yarışması Başladı

FZ

Free Software Foundation, bünyesindeki GNU projesinin bir parçası olan DotGNU Projesi kapsamında uluslararası ve tüm programcılara yönelik ödüllü bir yarışma düzenliyor.

Yarışmaya katılan programcılar DotGNU Portable.NET System.Windows.Forms C# sınıfları bölümünü tamamlamak için yarışacaklar. Yarışmanın hedefi kapalı kodlu olan kitaplığın açık kodlu ve her sistemde çalışabilir halini somut olarak hayata geçirmek.

seul.org

seaquest

Uzaktan eğitim gitgide hayatımızdaki yerini almakta. Uzaktan eğitimde serbest yazılım temelli bilişim teknolojileri kullanıldığı kadar(örnek: dil.metu.edu.tr) yakın eğitimde de bilişim teknolojileri ve serbest yazılım kullanımı gitgide artmakta.(örnek eğitimde linux çalışmaları). Haberdar etmek istediğim çalışma ise: seul.org. Amacı eğitimde kullanılabilecek yazılımların Linux ortamında GPL olarak üretimini, Linux okul masaüstü olarak kullanımının artırılmasını ve karşılaştırma(advocacy) dökümanları hazırlanmasını organize etmek. Aylık haber bültenleri ile dünyadaki uygulamalar hakkında da bilgi veriyorlar. Sektörden olanların takip etmesinde yarar var.