One linux to rule them all?

0
conan
Birkaç zamandır yapılan spekülasyonların sonucunda 4 tane büyük linux dağıtıcısı bir çatı altında standartlaşma yönünde gideceklerini açıkladılar. UnitedLinux adı altında başlatılan bu çalışmanın başını Caldera, SuSE, TurboLinux ve Conectiva çekiyorlar.

Caldera'nın CEO'su Ransom Love'un yaptığı açıklamaya göre bu kararın altında yatan neden bir Linux dağıtımında çalışan bir programın başka birinde çalışmaması. (Nasil oluyorsa?) Ransom bahsetmese de asıl nedenin finansal olduğu söylentileri de dolaşmıyor değil.
Bir çatı altında birleşen bu linux firmalarının coğrafi yerleri de bu söylentileri doğrular şekilde. Pazar analistleri, birçok linux dağıtımının olmasının ticari açıdan oldukça kötü olacağını bir iki yıldır bas bas bağırıyorlardı. Bu 4 dağıtımın da ticari kaygıları olan dağıtımlar olduğu gözönünde bulundurulursa birleşmelerinin de ticari bir nedeni olacağını kestirmek o kadar da güç değil doğrusu.

UnitedLinux herkese açık bir konsorsiyum olacak. UnitedLinux basın açıklamasında RedHat ve Mandrake'yi de bu konsorsiyumda görmek istediklerini açık açık belirtmiş. RedHat ise dün kendi ortaklık (alliance) programını yayınlamıştı.

Bu konsorsiyum içerisinde bulunan diğer büyük şirketler ise şöyle: AMD, Fujitsu, Hewlett-Packard, Intel, NEC, Progress Software, SAP, Borland, Computer Associates ve IBM. (Bu listede kalın harflerle yazılmış olanlar aynı zamanda RedHat'in ortaklığında iş yapan firmalar)

Daha fazla bilgiyi bu sabah (30-05-2002 Persembe) açılan www.unitedlinux.com sitesinden edinebilirsiniz. Ya da zaten favori geek sitenizde kesin bu konu konuşuluyordur ;)

Görüşler

0
anonim
Suse 8.0 Gelecek linuxda dahil olmak uzere bugune kadar gordugum en iyi turkce destegine sahip surum..
Buna ragmen Suse''nin icinde oldugu bu olusumun Installation languages icinde turkceyi bulundurmamasi uzucu..

http://unitedlinux.com/en/release_plans/index.html
0
anonim
CONAN hakk?ndaki terbiyesizce yorum gözümüzden kaçt??? için herkesten özür dilerim. O yorumu silince thread de silindi, ama kusura bakmay?n.
Sundance
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Kernel ikiye mi ayrılıyor?

BBK

Arkadaşlar Techworld de okudum bir habere göre; 2.7 sürümünden itibaren kernelin iki versiyonlu olması gündemde.. Kernel ikiye ayrılabilir..
Bu konudaki Slashdot haberi burada.

Acaba Linux, Win~ ailesinin yıllar önceden yaptığı Desktop / Server ayrımına yeni mi gidiyor? Yoksa yanlış bir tutum mu?

Vector Linux-3.2 Çıktı

ersan

Vector Linux 3.2 bir kaç gün önce duyuruldu: 2.4.20 kernel, Glibc-2.2.5, Opera-6.11, Dillo-0.6.6 ve daha bir çok program ile eskisi gibi yine çok hızlı.

Amavis

tunc

Amavis uzun zamandır piyasada olan SuSe'ci ler tarafından geliştirilen bir open source mail scanner. Her ne kadar SuSe tarafından fazla support desteği verilmese de yararlı bir program. Amavis qmail, sendmail, postfix gibi MTA destekleri verebiliyor. Ayrıca hem gelen hemde giden mailleri scan edebiliyor.
http://www.amavis.org

UnitedLinux yayınlanmaya hazir!

conan

PCWorld'un soyledigine gore UnitedLinux Beta testlerini tamamlamis ve planlandigi uzere gelecek ay piyasaya surulecekmis. Haber Frankfurt'taki LinuxWorld konferansinda sirket yoneticisi Paula Hunter tarafindan duyurulmus. Hunter, beta versiyonu icin yaklasik 15.000 download yapildigini ve de ilginin cok buyuk oldugunu da belirtmis. Fiyat konusunda ise herhangi bir aciklama yapilmamis. (Ama daha onceki haberlerden 1000$'in (bin dolar!) altinda bir fiyat bicildigini okumustuk) Bilindigi uzere UnitedLinux, RedHat'e rakip olmak uzere SuSE Linux, Caldera International, TurboLinux, ve Conectiva'nin kurdugu bir olusum idi.

GNU/Linux 2.6 Çekirdeğinde Yüksek Performanslı Etkileşim

FZ

Linux çekirdek geliştirme ekibi gene yaptı yapacağını! Linux yaratıcısı Linus Torvalds son sunduğu "patch" ile etkileşimli proseslerin performansını artırdığını böylece X masaüstü ortamlarının çok daha iyi çalışacağını belirtti. Tabii buna müzik ve sinema uygulamaları da dahil.ost, greatly benefiting the X desktop, as well as music and movie players. O(1) karmaşıklığındaki zamanlayıcıyı geliştiren Ingo Molnar, Linus'un patch'ini kendi etkileşim çabaları ile bütünleştirince ortaya çıkacak sonucun yani 2.6 çekirdek sürümünün masaüstü kullanıcısının rüyasının gerçekleşmesi gibi bir şey olacağı tahmin ediliyor.