Özgür Yazılım Gibi Özgür Bira!

0
sundance
En bildik laflardan biridir, "Free software as in free beer" (Bedava bira gibi bedava yazılım) ve yazılımın aslında tam özgür olmadığına, sadece bedava olduğuna işaret eder.

Sanırım bu birilerinin gücüne gitmiş ve biraz daha geniş düşünmüşler ki Özgür Yazılım gibi Özgür Bira kavramını geliştirmişler.

Bu biranın tarifi herkese açık, isteyen istediği gibi üretebilir, dahası bu bira ile kurulabilecek iş modelleri konusunda bile öneriler var (tabi isteyen de bedava dağıtabilir, "as in Free Beer").

Tek istenen, böyle bir işe kalkışacaksanız Free Beer kavramından insanları haberdar etmeniz ve bu işler sırasında bir şekilde orjinal formülü daha iyi hale getirirseniz veya değişik bir varyant çıkartırsanız, bunu diğer insanlarla paylaşmanız.

Herşey bir yana, Free Beer hareketi, fikr-i mülkiyet yasalarından önce (ve daha ağır olarak) ticari sır kapsamında saklanan tariflere meydan okuduğu ve insanlara Özgür Yazılım'ın sadece romantik bir meydan okuma değil, eğer yeterince düşünürsek ve ilkelerini gözardı etmezsek, eninde sonunda hayatımızı daha güzel kılacak birçok pratiğin sadece küçük bir kısmını oluşturduğunu vurgulaması açısından bile değerli.

Kısaca artık "bedava" yerine "Free as in beer" diyenler bir daha düşünmek zorunda kalacaklar.
gnu

Görüşler

0
mos
Taa eski zamanlarda ben bir "open source cola" haberi atmıştım buraya, onu hatırladım şimdi :)
çok yaşlanmışız çooook..
0
hayalci
Bu mudur :)
http://en.wikipedia.org/wiki/OpenCola
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Rusya Özgür Yazılım'a Geçiş Stratejisini Açıkladı!

sundance

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'in dün yayınladığı bir hükümet kararı ile 2015 yılına kadar bütün federal hükümet bileşenlerinin özgür yazılım ürünlerine geçmesi kararı alındı.

25 basamaktan oluşan
program. Bu hareketin bir kaç yıldır özgür yazılımlara yakınlaşma hareketinde bulunan Rusya'nın 2008 yılında aldığı bütün okullarında özgür yazılımların yaygınlaştırılması destekleme kararı ile de aynı çizgide algılandı.

Qt LGPL Oluyor

anonim

Nokia Qt'u satın aldığından beri Qt lisansının LGPL olabileceği telaffuz ediliyordu. Qt'un resmi sitesindeki açıklamaya göre bu beklenenden de çabuk gerçekleşiyor. Mart ayında çıkacak olan Qt 4.5 ile masaüstü ve gömülü platformlar için lisans seçenekleri arasına LGPL de eklenecek.

Linux masaüstünde önemli bir ağırlığı olan Qt'un Symbian portunun da hazırlanmakta olduğunu hatırlatalım. Ülkemizde hazırlanan Pardus Linux dağıtımı da Qt temelli olması nedeniyle bu gelişmeden, Linux ekosistemi oluşturma gücü açısından olumlu bir şekilde etkilenecektir.

Nokia S60 Web Tarayıcısını Özgür Bıraktı

tongucyumruk

Finlandiya'lı meşhur cep telefonu üreticisi Nokia, GNU/Linux ve GNOME tabanlı maemo'yu kullanan Nokia 770 Internet Tablet ile özgür yazılıma göz kırpmıştı. Nokia'dan geçtiğimiz günlerde gelen bir açıklama Nokia'nın özgür yazılım'a olan bu desteğinin süreceğinin işaretiydi. Nokia, S60 3rd Edition tabanlı sistemlerde kullandığı KHTML tabanlı web tarayıcısının kodlarını BSD lisansı altında açtı.

Özgür yazılım/Açık kaynak misyonerliği

roktas

Raelyanlar ve Solara'cılardan sonra Bill Gates de atladı uçağına, dayandı kapımıza :-) Peki, kalplere keder veren soru: "biz" ne yapmalıyız? Bakın Ubuntu'yu da çıkaran Canonical Ltd. özgür yazılımın yaygınlaşması misyonuyla neler yapıyor? "HaydiAçıkYazılıma"/ "Goopensource" projesi Güney Afrika havalisinde özgür yazılımın özellikle bilişim profesyoneli olmayanlar nezdinde bir "farkındalık" kazanmasını hedefliyor. Bu kapsamda yürütülen faaliyetler arasında en dikkat çekeni Windows®'da çalışan muhtelif özgür yazılımların derlendiği bir AçıkCD dağıtımı. Dip not: Öğretmenlere dağıtılacak bundle'lar her ne olacaksa böyle birşeyi de araya sıkıştırmak için lobi faaliyeti yürütmek de yarar var.

1. Türkiye Serbest Yazılım Konferansı

tongucyumruk

serbestyazilim.org.tr ve ODTÜ IEEE grubu tarafından düzenlenen 1. Türkiye Serbest Yazılım Konferansı 7-8 Aralık tarihlerinde ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilecek. Önemli günler listesinde göremeyince haber olarak bunu yazma gereği hissettim. Ayrıntılı bilgiye şu link`ten ulaşabilirsiniz.