Özgür yazılım/Açık kaynak misyonerliği

0
roktas
Raelyanlar ve Solara'cılardan sonra Bill Gates de atladı uçağına, dayandı kapımıza :-) Peki, kalplere keder veren soru: "biz" ne yapmalıyız? Bakın Ubuntu'yu da çıkaran Canonical Ltd. özgür yazılımın yaygınlaşması misyonuyla neler yapıyor? "HaydiAçıkYazılıma"/ "Goopensource" projesi Güney Afrika havalisinde özgür yazılımın özellikle bilişim profesyoneli olmayanlar nezdinde bir "farkındalık" kazanmasını hedefliyor. Bu kapsamda yürütülen faaliyetler arasında en dikkat çekeni Windows®'da çalışan muhtelif özgür yazılımların derlendiği bir AçıkCD dağıtımı. Dip not: Öğretmenlere dağıtılacak bundle'lar her ne olacaksa böyle birşeyi de araya sıkıştırmak için lobi faaliyeti yürütmek de yarar var.
gnu

İlgili Yazılar

GNU Hata ayıklayıcı (GDB) 7.0 sürümü duyuruldu.

Tarık

Bu sürümdeki değişiklikleri resmi duyurudan inceleyebilirsiniz.

GNU hata ayıklayıcısı ya da ingilizce dilindeki kısaltmasıyla GNU GDB yazılımı Ada, C, C++, Objective-C, Pascal gibi birçok programlama dili için hata ayıklama olanağı sağlayan açık kaynak kodlu özgür bir yazılımdır.

FTP İndirme sayfası

MUHASEBECİ: Linux için GPL muhasebe programı

anonim

Muhasebeci; başlıktan da anlaşılacağı gibi Linux için yazılan bir muhasebe programı. Programın gelişimi Yüksel ÖZCAN ve Özkan PAKDİL tarafından yapılmakta olup muhasebeci.sf.net adresinden edinilebilir. Geliştirme işlemleri glade-2 & anjuta ikilisi ile c dili, arayüz olarak kullanımı kolay ve hızlı çalışan gtk+/gnome bilesesenleri ve veritabanı olarak ta MySQL kullanımaktadır.

FreeBSD 5.0

sundance

Birçoklarının sandığının aksine Linux´un yegane kayda değer rakibi (ve dostu:) Free BSD'nin yeni versionu canavar gibi özellikleri ile ortalığı ısıtmak üzere geldi.

Bayanlar baylar, huzurlarınızda uzun süredir beklenen FreeBSD 5.0

- UFS2, ikinci jenerasyon dosya sistemi; 1TB sınırı tarih oldu
- Arkaplanda dosya sistemi kontrolü ve snapshotlar
- GEOM, (genişletilebilir depolama ağı)

Blender Sonunda Open Source

sundance

Eski Amiga`cıların Imagine ve Lightwave`den sonra adam gibi bir render programı çıkmadı sızlanmalarını yalanlayan yegane program Blender, bazılarınızın bildiği gibi bir süre önce geliştirmesini durdurmuştu. Oyun arabirimi, web plugini ve daha bir sürü özelliği, belki de en önemlisi 2Mb`lık installasyonu ile muhteşem işler yapabilen Blender`ın akıbeti ne olacak diye beklerken, hepimizi sevindiren bir gelişme oldu; Blender artık Open Source oluyor.

Konu ile ilgili cemaatin ne demek istediğini öğrenmek isteyenler
için :)

Neden Myth TV?

sundance

"My Name Is Earl"ün yönetmeni Greg Garcia'nın da belirttiği gibi, TV'nin ikinci altın çağını yaşadığı bu günlerde dizi manyaklığına paralel olarak yayınları kaydedebilen, dondurabilen TiVO cihazlarının satışı da patlamış durumda.

Birçok alanda olduğu gibi bu alanda da geriden gelmeyi sevmeyen Özgür Yazılım camiası zaten uzunca bir süredir Myth Tv ile ev bilgisayarınıza TiVO'nun özelliklerini (ve daha fazlasını) getiriyordu.

İşte huzurlarınızda bu özelliklerin belki de en önemlisi reklamları atlayabilme. Bu arada MythTV kurmayı zor bulanlar için (ki gerçekten çok kolay değil) KnoppMyth bir çözüm olabilir.