Özgür Yazılımla ilgili bir Özgür Kitap :)

0
dfisek
M. Ali Vardar, yazdığı üçüncü programlama kitabı "Açık Kodlu Yazılım Geliştirme Araçları"nı yayınevlerine vermek yerine, özgür yazılım meraklılarına özgürce kullanabilecekleri bir elektronik kitap olarak PDF formatında sunmakta ve "eğer kitabı beğendiyseniz bizi destekleyin" diyerek Linux Kullanıcıları Derneği hesabına bağışta bulunmaya davet etmektedir.
Açık Kodlu Yazılım Geliştirme Araçları
M. Ali Vardar

http://www.linuxprogramlama.com/index.php?p=kitap3 adresinden indirilebilir. 145 sayfalık bu kitapta M. Ali Vardar Linux veya Unix işletim sistemi ile tanışmış, C dilini bilen kişilerin Linux ve Unix sistemlerinde özgürce kullanılabilecek açık kaynak kodlu yazılım geliştirme araçlarını tanıtmakta, kullanımlarına örnekler vermektedir. Örnekler C dilinde verilmekte ancak kitap C dili öğretme amacı taşımamakta, tümüyle açık kodlu yazılım geliştirme araçlarından yararlanmayı öğretmeyi amaçlamaktadır. Tanıtılan açık kodlu yazılımların tümü GPL veya BSD Lisanslı olup, kitap bu iki özgür yazılım lisanının Türkçe çevirilerini de içermektedir. Kitap, Linux veya Unix altında tümüyle Açık Kodlu yazılım geliştirme araçları kullanarak bir proje gerçekleştirmek için gereken editörden, derleyiciye; hatadan arındırma araçlarından paketleme araçlarına kadar tüm yelpazeyi örneklerle tanıtmaktadır.

Açık Kodlu Yazılım Geliştirme Araçları, 1976 yılında İstanbul'da doğan ve onüç yaşında bilgisayarla tanışan ve on yıldır Linux ile projeler geliştirmekte olan M.Ali Vardar'ın üçüncü kitabıdır. İlk iki kitabı basılmış olup kitaplarla ilgili bilgilere http://www.linuxprogramlama.com/ kitaplar altından erişilebilir.

M. Ali Vardar üçüncü kitabını özgür yazılım meraklılarına özgürce kullanabilecekleri bir elektronik kitap olarak pdf formatında sunmakta ve "eğer kitabı beğendiyseniz bizi destekleyin " diyerek Linux Kullanıcıları Derneği hesabına bağışta bulunmaya davet etmektedir.

Görüşler

0
rasimsen
Ali bey in kitabını inceledim. hakikaten böyle bir kaynağı cömertçe paylaşmış.

kitab özellikle linux kullanıcılarının çok işine yarayacaktır. bazen arayıpta bulamadığınız bir sürü konuda sağlam bilgi var.

tekrar tebrik, teşekkür ederim, tükçe açık kaynağa büyük bir destek niteliğindeki bi kitap için
0
Tarık
Afiyetle lazer çıktısı alınır, soğumadan servis edilir :)

M.Ali Vardar' a tebrik, takdir ve şükranlarımızı sunuyoruz.
0
bleda
Böyle bir çalışmayı bizimle bu şekilde paylaştığı için kendisine minnettarım. Teşekkürler...
0
neden
Elbette güzel AMA ne işime yarayacak Linux ta program yazıp satacak mıyım? Bu kadar kafa patlatıp bunları öğrendikten sonra ne olacak ayaklı kütüphane olmak isterseniz tamam ama bundan başka bir sebep yoksa neden bunlar için kafa palatıp zamanımı tüketeyim.
Ali abimiz o kadar yazıp çizmiş zaman harcamışta neden bunları daha önceki gibi papatya yayın evine vermemiş?
0
zekzekus
kesinlikle haklısınız!!! sayenizde suç ve ceza'yı okurken ben de "elbette güzel AMA ne işime yarayacak. baltayla cinayet mi işleyeceğim!!" dedim ve yarıda bıraktım kitabı. okumak, öğrenmek, ufkunu genişletmek bunlar boş işler. aydınlanma yaşattınız bana. teşekkürler.
0
neden
Söz konusu olan suç ve ceza ise o kitabı tam 5 kez okudum(gogol üde diğerlerinide okudum ) ama bir teknik kitap roman gibi okunamaz suç ve cezayı 3 - 5 günde bitirirsiniz ama programlama konusu tam bir uzmanlık alanı değil midir? Siz dersiniz ben boş konularla uğraşmak yerine bu tür konularla zamanınımı değerlendirecem saygı duyarım.Ama sırf bilmek için öğrenemek neden sonunda bir değer üretilemeycekse neye yarar
"Ancak; bilip te bildiğini yapmayandan ne çıkar? Yapmayan, günden güne inanç ve güç kaybeder. Güvensiz kalır günün birinde. Hiç olur hiç, bildiği de hiç, varlığı da hiç."
Yukarıdaki alıntı belki de düşüncemi anlatır.
0
neden
Söz konusu olan suç ve ceza ise o kitabı tam 5 kez okudum(gogol üde diğerlerinide okudum ) ama bir teknik kitap roman gibi okunamaz suç ve cezayı 3 - 5 günde bitirirsiniz ama programlama konusu tam bir uzmanlık alanı değil midir? Siz dersiniz ben boş konularla uğraşmak yerine bu tür konularla zamanınımı değerlendirecem saygı duyarım.Ama sırf bilmek için öğrenemek neden sonunda bir değer üretilemeycekse neye yarar
"Ancak; bilip te bildiğini yapmayandan ne çıkar? Yapmayan, günden güne inanç ve güç kaybeder. Güvensiz kalır günün birinde. Hiç olur hiç, bildiği de hiç, varlığı da hiç."
Yukarıdaki alıntı belki de düşüncemi anlatır.
0
zekzekus
suç ve ceza kitabını tam 5 kez okumuş biriyle fazla tartışamayacağımı düşünsem de (kapasitem yetmez büyük ihtimalle) bir denemek istiyorum.

Birincisi SİZ bu kitaptan faydalanıp herhangi bir şey yapmayacak olabilirsiniz. Sayın Vardar'ın da kitabı size özel yazdığını sanmıyorum. Bir sürü insanın somut anlamda bir şeyler öğrenmelerine ve bir şeyler yapabilmelerine ön ayak olamaması için ne sebep var bu kitabın?

İkincisi bir çok konuda olduğu gibi programlama konusunda da değişik bakış açıları, değişik açılımlar vardır. Okuduğunuz her şey direk olarak kullanmasanız da rutin işlerinizde yeni bir görgü ve bakış açısı kazandırabilir size. Common Lisp dökümanlarında sık geçen bir sözdür: "Lisp öğrenmek hiç kullanmayacak bile olsanız diğer diller hakkında ki ufkunuzu genişletecektir."

Spesifik bir örnek olacak ama şahsen Lisp, Haskell ve Smalltalk kendimce programlama dillerini öğrendiğimden beri dağınık bir programlama dili olan Oracle PL/SQL ile eskisinden çok daha hızlı, kısa ve anlaşılır kod yazdığımı farkettim mesela. Saydığım 3 programlama dilini de profesyonel anlamda kullanmadığımı, büyük ihtimalle de hiç kullanmayacağımı tahmin ediyorum. Onlar hakkında okumanın, araştırmanın, denemeler yapmanın vakit kaybı olduğuna inanmıyorum. Sayın Vardar'ın bu kitabı yazmasını, özgür olarak dağıtmasını ve işine yarayabileceğini düşünen insanların bunu okumasını da vakit kaybı olarak göremem. Saygılar.
0
zekzekus
...Lisp, Haskell ve Smalltalk kendimce programlama dillerini...
kısmı
...kısmı Lisp, Haskell ve Smalltalk programlama dillerini kendimce...
şeklinde olacaktı.
0
neden
Okumak ne zamandan beri bir zaman kaybıdır hiç bir zaman.İster çizgi roman okuyun ister fıkra.Her okunan satırdan bir şeyler çıkar.
"Birincisi siz bu kitaptan faydalanıp herhangi bir ŞEY yapmayacak olabilirsiniz"

Aranızda oturup linux üstünde bir kaç 10.000 küsür satır program yazacağım bunları açık kaynak olarak dağıtacağım("=ŞEY") diyorsanız ayakta alkışlanacak insansınız demektir.Bu kısım bence çok zor bir iş olsa gerek maddi ve manevi olarak.

Ha elbette programcı olan biri linux üzerinde 2-3 gün sonra dosyaya birşeyler yazar dosyadan okur veritanına bile girer hatta ekrana "Hello World" bile yazar :) Bu da bir "ŞEY" dir.Ama bana bu hiç bir şey ifade etmiyor.


İkinci kısma ise tamamen katılıyorum.

Saygılar.
0
Tarık
Herkes üretilen herneyse yararlı birşeyler edinebilir bundan. İllaki, kesinlikle, 100% ...
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Linux Açılış Disketi NASIL

yalcink01

Hep hayalini kurduğum şey, kendi başıma imal ettiğim bir işletim sistemi idi. Baktım ki bu iş oldukça uzun bir zamana mal olacak, ben de hayalimi güncelledim ve kendi birleştirdiğim bir işletim sistemi yapmaya karar verdim. Hani legolar var ya onun gibi bir şey işte. Eh, Linux çekirdeği artı GNU araçları ve bilumum özgür yazılım etrafta cirit atıyor:) Al parçaları birleştirmeye başla dedim ama işte orada tıkandım kaldım. Parçaları bulmak kolay ama bir GNU/Linux İşletim Sistemi nasıl çalışır, temel parçalar nelerdir, kim kimi tetikliyor, kimin eli kimin cebinde konuları biraz karışık. Demokraside çare tükenmez deyip kendi yol planımı yaptım ve işe başladım: Öncelikle "bu sistem nasıl açılır, temel parçalar ve ana hatlar nelerdir?" sorununun yanıtını bulabilmek amacı ile The Linux Bootdisk HOWTO kılavuzunu hatim eyledik. Sırada Çekirdek Çitleme Kılavuzu (tldp tarafından şu an güncelleniyor) ve The Pocket Linux kılavuzu var.

Linux Açılış Disketi NASIL kılavuzu; bir açılış disketi yapımını anlatmakla birlikte -ki bu işin çok daha kolay bir yöntemi de mevcuttur:mkbootdisk- sistemin ilk ateşlemesini ve bu sistemin çalışması için gereken temel araçları açıklaması yönünden bence oldukça önemli bir başlangıç noktasını oluşturmakta. İyi bir başlangıç olmakla birlikte, sistem temellerini anlayabilmek için tek başına yeterli olmasını beklemeyin. Zaten kılavuzun ana hedefi de bu değil. Adı üstünde: açılış disketi nasıl yapılır, onu anlatıyor :)

Her halükarda okunması gereken ve Linux öğrenmeye çalışan benim gibiler için, uygulanması gereken bir kılavuz. Init'in ne olduğunu anlamadan önce, init'in herşeyin atası olduğunu anlamak gerekir, öyle değil mi?

http://www.geocities.com/yalcink01/bootdisk-howto/index.html adresinden belgeye ulaşabilirsiniz. Her zaman olduğu gibi: her türlü geribeslemeye kapımız açıktır

İleti Kuyrukları İle Daha Etkin ve Performanslı Programlama

malkocoglu

Programlararası bilgi göndermeğe yardımcı olan ileti kuyrukları (message queue) bilgi işlemcilerin elindeki önemli silahlardan biridir. Özellikle bilgi alışverişi yapan sistemler farklı amaçlarla, zamanlarda, ve programcılar tarafından kurulmuş sistemler olunca, bağlantıyı kurmak için ileti kuyrukları daha uygun oluyor. IBM MQ Series üzerinden anlattığımız bu konunun yararlı olacağını umuyoruz.

MQ Series - İleti Kuyruğu

MQ Series Nasıl Kurulur

Yapay Öğrenim - Bir Özet

anonim

Yapay öğrenim (machine learning) konusunda faydalı olacağını umduğumuz bir makaleyi ekte sunuyoruz. Makalede, yapay öğrenimi karşılaştırmalı olarak tanıtmaya çalıştık. Regresyondan başlayarak, grafik modellere giden bir yelpazede YÖ nedir, matematiksel temeli nelere dayanır, ve hangi uygulamalar için kullanılır sorularının cevabını irdeledik.

GNU/Linux üzerinde LaTeX ile yazılmıştır. Penguenlere duyrulur.

http://www.bilgidata.com/pdfs/ml-tr.pdf

CSound Journal Bahar 2006 Sayısı Çıktı

FZ

Bilgisayarlı ses sentezleme ve besteleme sistemi Csound kullanılarak yapılan ses programlama çalışmalarına ve makalelerine yer veren Csound Journal'ın Bahar 2006 sayısı çıktı.

GNU/Linux dergisi Penguence'nin 2. sayısı çıkıyor...

FZ

Daha önce yine FM'de duyurduğumuz Penguence dergisinin ikinci sayısı (beta) yayınlandı. Dergiye web tarayıcı ile erişmek mümkün. Henüz PDF hali tam hazırlanmamış olmakla birlikte çalışmaları devam ediyor.

Bu sayıdaki konu başlıklarından bir kaçı:

  • OpenOffice.org 2.0'a doğru - Rıdvan Can
  • Ses ve Müzik - Bülent Bolat
  • Aynı dili konuşuyor muyuz? - Yasin Kokarca
  • Açık Anahtarlı Kriptografi - A. Murat Eren
  • Kitap Eleştirisi : Hackers - Sıradışı Bir Dönemin Sıradışı Hikayesi - Ergin Sevinç
  • Oyun Köşesi : Pathological - Doruk Fisek
  • Çekirdek Derlemekten Korkmayın - Murat Koç
  • Kablosuz LAN Protokolleri - Mustafa Şahin
  • Debian Sosyal Sözleşmesi (Çeviri) - Debian Türk Grubu