Richard Stallman ile röportaj

0
anonim
Özgür Yazılım Vakfı'nın kurucusu ve GNU projesinin lideri Richard Stallman, telifli yazılımlar, bağımlılık ilişkileri ve okullarda özgür yazılımın önemi konularında bir röportaj verdi.
Röportajında telifli yazılım kullanmanın yeni bir dijital sömürgeleştirme olduğunu savunan Stallman, özgürlük düşüncesinin karlılıktan daha önemli olduğunu vurguluyor. Okullarda Microsoft gibi telifli yazılımlar üzerinden yapılan eğitimin, okulların sosyal görevlerine ters düştüğünü belirten Stallman, aksi yönde dünyada yapılan diğer çalışmalara da röportajında yer verdi. Röportajın tamamına soL Haber Portalı'nda, Dijital Sömürge olmamak için yazısından ulaşılabilir.

Görüşler

0
sz
Amanın! "Proprietary software" kavramının Türkçe karşılığı "telifli yazılım" değildir. Hiç bir zaman olamaz da. Özgür yazılımların da telifi vardır; yazılımın kendisini koruyan süper lisansıyla birlikte.

Ben "mülk yazılım" demeyi uygun görüyorum. soL'a da bu hatayı belirtmeli. En acilinden.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Kamuda Açık Sistemlere Geçiş Kervanına Brezilya da Katıldı!

anonim

İki gündür benzeri bir haber duymamıştım. Tam merak etmeye başlamıştım ki Brezilya'nın da açık sistemler konvoyuna katılma kararını gördüm: İlk bakışta biraz fazla iddialı bir geçiş oranı gibi görünmekle beraber neden olmasın?

Belki yanlış yerde söylüyorum ama gençlere en kısa zamanda LINUX öğrenmelerini öğütlerim. Hem de iyi öğrenmelerini. LINUX bu hızla yaygınlaşmaya devam ederse Micros~1 haklı çıkacak ve LINUX sistemlerin sahip olma maliyetleri sistem yöneticisi maaşları yüzünden çok ama çok artacak.

Linux Yerelleştirme

butch

Yerelleştirme konusunda yaptığımız bir konuşma sonrasında, Görkem Çetin bu konuda ciddi bir desteğe ihtiyaç olduğunu söyledi bana. Onun bu konudaki görüşleri şöyle:

SCO/IBM Linux Savaşında İlk Raund´u IBM Kazandı

malkocoglu

Bilinmezlikten kendini "dava açarak" kurtarmaya uğraşan zavallı şirket SCO, IBM ile girdiği Linux savaşında ilk yarayı aldı.

IBM draws first blood in SCO Linux battle

Lubuntu 10.04: Netbook'lar için en iyi işletim sistemi

yuzgen

Sadece netbook’lar değil, konfigürasyonları düşük bilgisayarların çoğu için de modern ve hızlı bir işletim sistemi var. Adı Lubuntu, sürümü 10.04. Bilgisayarı hızlı olan, ama boşa bellek ve işlemci gücü harcamak istemeyenler, işletim sisteminin hızlı tepki vermesini isteyenler için de ideal. “En hızlı” değil, ama en iyi...

devamı için buraya

Editör'ün notu:Bu makale'de de Xubuntu karşılaştırmasını bulabilirsiniz.

Lockheed Martin Solaris'ten GNU/Linux'a Geçiyor

Challenger

Slashdot' ta yer alan bu habere ve orada referans verilen bu Neurocrat yazısına göre, dünyanın önde gelen havacılık ve uzay teknolojileri şirketi Lockheed Martin, Solaris kurulu 10.000 adet sistemini Linux' a geçiriyor. Neuracrat' teki yazıda şöyle diyor: "Lockheed' in Linux'a geçişinin arkasında yatan neden maliyet. Şirketin pahalı Sun iş istasyonlarını bırakıp, Linux kurulu Intel tabanlı donanıma sahip sistemlere geçmesi bekleniyor. Görünüşe göre mühendislerin uçak tasarlarken kullandıkları yazılımların güvenilir bir şekilde Linux altında çalıştırılmasında herhangi bir problem yok."

Lockheed Martin'in Solaris'e "kapıyı gösterdiği" bu haberden sonra Sun Microsystems borsada 1.08 puan kaybetmiş.

Not: Bu haber sadece GNU/Linux'un önemli yerlerde güvenilir bir şekilde kullanılabilirliğini göstermektedir. Lockheed Martin'in, dünyanın en psikopat savaş teknolojilerini üreten şirket olmasıyla bir ilgisi yoktur.