RSS Dosyası Yapısı

0
ctengiz
RSS aslında sitelerin içeriklerini başlıklar şeklinde sunmak için kullanılan bir teknoji ve temeli de bir XML dosyası. Açılımı Rich Site Summary veya Really Simple Syndication. İlk olarak 1999 Netscape tarafından ortaya çıkarılan bu teknoloji daha sonra çeşitli gruplar tarafından geliştirildi. Tarihçe ve versiyonlar ile daha detaylı bilgi için yazının sonundaki kaynaklara başvurulabilir.
Benim burada ele alacağım RSS sürümü 0.91. Yani en temel ve en basit sürüm. Dosyanın genel yapısı aşağıdaki şekilde oluşturulmalı :
  1. XML giriş açıklayıcı kısmı
  2. RSS sürümünün belirtildiği kısım
  3. RSS'in ait olduğu siteye ait açıklayıcı bilgi ksımı
  4. Ve en nihayetinde konular

  <?xml version="1.0" encoding="ISO-8859-9" ?>
  <!DOCTYPE rss PUBLIC "-//Netscape Communications//DTD RSS 0.91//EN" "http://my.netscape.com/publish/formats/rss-0.91.dtd">

  <rss version="0.91">
    <channel>
      <title>

        Sitenin Başlığı Buraya Yazılmalı. En fazla 100 karakter olabilir.
      </title>
      <link>
        http://www.sitenin.adresi.
      </link>
      <description>
        Siteyle ilgili kısa açıklama burada yer almalı. HTML vb kodlar içermemeli.
      </description>
      <language>
        
RSS'in yayınlandığı dil kodu. Örneğin Türkçe için tr, ingilizce için en girilmeli
      </language>

      <item>
        <title>
          Sunulan içeriğin başlığı. En fazla 100 karakter
        </title>
        <link>
          http://içeriğin.gercek.adresi Mutlaka http:// veya ftp:// ile başlamalı ve en fazla 100 karakter olabilir
        </link>
        <description>
          İçeriğe ait özet veya açıklama. En fazla 500 karakter olabilir. Ve HTML kodu içermemeli.
        </description>
      </item>

      <item>
        <title>
          
Sunulan diğer içeriğin başlığı
        </title>
        <link>
          http://diğer.içeriğin.gercek.adresi
        </link>
        <description>
          İçerik özeti
        </description>

      </item>
    </channel>
  </rss>


RSS 0.91 sürümünde dosyada en fazla 15 konu başlığına izin verilmekte. Ve yine fark ettiyseniz 100 veya 500 karakterlik kıstlamalar mevcut. Bu kısıtlar RSS 0.92 sürümünde bulunmamakta. RSS 2.0 da ise daha fazla açıklayıcı etiket kullanmak mümkün. Peki RSS'den haberdar uygulamalara (Örneğin Firefox browser veya arama motorları) sitemizde RSS desteği verdiğimizi nasıl belirteceğiz? Bunun için html dosyasının kısmına aşağıdaki satır eklenmeli : Yararlanılan kaynaklar : Ayrıca Webrefence RSS bölümünden RSS ile ilgili bir çok kaynağa ulaşılabilir. Bu yazının özgün adresi burasıdır.

Görüşler

0
yuxel
Ellerinize sağlık,
ilgili "aşağıdaki satır gözükmemiş"
<link rel="alternate" type="application/rss+xml" title="RSS"
href="http://rss.dosyasının.adresi" />
0
Ansugo
Ayrica RSS 0.91 icin su makale [backend.userland.com] cok iyi bir yol gostericidir.
0
Ansugo
Ayrica RSS 0.91 icin su makale [backend.userland.com] cok iyi bir yol gostericidir.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

GPG: Dosya ve e-posta şifreleme

FZ

Gün geçmiyor ki FM takipçilerinden biri "yahu bu adamlar bana bunca bilgi, içerik sundular, e ben de artık boş durmayayım, benim de çorbada tuzum, bir katkım bulunsun, sadece tüketici olmanın utancı içinde yaşamayayım" demesin! Değerli üyelerimizden Ekrem Erdem´in dilimize kazandırdığı ve Brian Hatch tarafından yazılmış GnuPG (PGP) ile dosya ve email şifreleme makalesi huzurlarınızda.

Not: Övgülerinizi bize, şiyaketlerinizi yazara iletin :-P

Kısıt Koşul Programlama

FZ

Roman Barták'ın "On-line Guide to Constraint Programming" (Kısıt Koşul Programlamaya Giriş) kılavuzu farklı bir yazılım geliştirme paradigması için öenmli bir kılavuz niteliğinde.

Kısıt koşul programlama, kabaca istenen çözümün sağlaması gereken şartların (kısıt koşulların) sunulduğu ve çözümün adım adım tarif edilmediği programlama şekli olarak tanımlanabilir.

Kısıt koşul programlama gitgide popülaritesini artırmaya başladı, Mozart Programming System gibi somut uygulamalar pek çok problemin çözümünde kullanılıyor. NP-zor problemler, yapay zekâ, mantık, elektronik, bilgisayar grafikleri gibi konularda çalışan yazılımcıların kısıt koşul programlama konusunda bilgi sahibi olmalarında fayda var.

Kaynak: Computer Science Daily News

SMTP Sunucuların Çoklu E-posta Dağıtım Yöntemleri

honal

Simple Mail Transfer Protocol (SMTP) tek seferde bir mesajı birden çok kullanıcıya iletme yetisine sahiptir, hatırlayacak olursak bir mesajın iletiminde RCPT komutunu kullanıyorduk, burada da MTA'nın yaptığı birden fazla RCPT komutu kullanarak bir mesajı birden çok alıcıya yollamaktır. Tabii bunun gerçekleşmesi için e-posta yollanan kullanıcıların aynı sunucu üzerinde olması gerekir.

Yazının devamına http://cc.kou.edu.tr/huzeyfe/multi_rcpt.htm adresinden erişebilirsiniz

Yeni Programcılara Müjde - bilgidata.com

anonim

Temel teknikler, bilgi ve en önemlisi tecrübe paylaşımı için Türkçe bir site başlattık. www.bilgidata.com sitesinden yazılım proje yonetimi, tasarım yöntemleri, teknoloji püf noktaları hakkında yazılarımız var. Konular Java, ANT, Tomcat, Oracle, SQL, Extreme Programming hakkında. Programcıların beğeneceğini umuyorum.

Port Tarayıcıların Tehlikeleri, Yöntemleri, Karşı Savunma Stratejileri

FZ

Bilindiği gibi internet üzerindeki cihazların birbirleriyle konuşmasını sağlayan protokol ailesi TCP/IP'dir. Bu protokol grubunu düşündüğünüzde, asla herkese açık bir ağ üzerinden gizli bilgiyi gönderilmek amacıyla tasarlanmadığını görülür. Tasarlandığı dönemde, her zaman iletişimin özel ve güvenli hatlar üzerinde olacağı düşünüldüğünden bu yönden her hangi bir geliştirme düşünülmemiştir.

Serbülent ``Nightwalker´´ Ünsal´ın bu çalışmasında, bu gerçeği en ustaca kullanan araçlardan biri, port tarayıcılar incelenmiştir. Ancak burada şunu belirtmek gerekir ki; konun çok geniş bir kapsamı olması sebebiyle makalede büyük ağların ve ana bilgisayarların değil, genel olarak son kullanıcıların ve kişisel sistemler ile küçük ağların bu tehdit karşısındaki durumları incelenmiştir.