SCO, IBM´i Unix Ticaret Sırlarını Zedelemekten Dava Etti

0
redial
Dava, geçtiğimiz perşembe günü, IBM'in Unix ile ilgili ticari sırları, özgür yazılım grubu ile, hukuka aykırı bir şekilde paylaştığı savıyla Salt lake City'deki Utah Eyalet Mahkemesinde açıldı.

Caldera, SCO Group adı altında iş yapıyor. Özellikle uzman olduğu konu; Intel işlemci kullanan bilgisayarların Unix kullanımı.
Caldera, yine Intel üzerinde çalışan ve birçok yönden Unix'in aynı olan Linux işletim sisteminin büyümesinden rahatsız olduklarını belirtiyor. Caldera IBM'in Linux'u bazı programcıları ve iş ortakları ile birlikte alıp, onlara Unix işletim sisteminin detaylarını verdiğini iddia ediyor.

SCO Group, şikayetinde IBM'in Unix lisansını 1995 yılında aldığını ve bu lisansta, hangi fikri hakların diğer gruplarla paylaşılabileceğine dair gayet titiz maddeler olduğunu vurguluyor.

IBM, Linux işletim sistemi ile ilgilenmesinin nedeni, açık kaynak kodu kullanan ve sistem isteyen firmalara donanım+yazılım+servis satmak.

Bir konferans daveti sırasında yaptığı açıklamalarda, SCO Başkanı Darl McBride IBM için "Unix'in ekonomik değerini yoketmek için yoğun çabalar gösterdiler. Özellikle de IBM'in yeni Linux hizmetleri işini başarılı kılmak için, Intel üzerinde çalışan Unix'e çok zarar verdiler." şeklinde bir açıklama yaptı.

McBride, IBM'in verdiği zararın, potansiyel olarak 1 Milyar $'ı aştığını düşündüklerini iletti. Ancak analistler ve medya McBride'e bazı sualler soruyorlar.

Mesela, bir gazeteci IBM'in kendi Unix versiyonu olan AIX'i yarattığını ve kendi Unix kodlarına sahip olduğunu duyduğunu belirtti. Bunun lisans anlaşmasında hangi kapsamda değerlendirildiğini sordu. McBride'a IBM'in kullandığı kodlara fiziksel olarak sahip olup olmadıkları soruldu. McBride bu sorulara doğrudan cevap vermeyi reddetti. SCO'nun bir dava sürecinde olduğunu ve bu detayların daha sonra aydınlanacağını bildirdi.

Kaynak:turk.internet.com

Görüşler

0
barisozyurt
Cathedral And Bazaar''ın yazarı Eric Raymond ise şöyle diyor :

Please support IBM in fighting off this lawsuit. It''s important for the future.(Lütfen IBM ''i bu yasal mücadelede desktekleyin. Bu gelecek için çok önemli
Yazının tamamı için:
http://newsforge.com/newsforge/03/03/07/0450221.shtml?tid=17
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

C64 Türkiye #5 Çıktı!

dcc

C64 Türkiye dergisinin 5. sayısı sonunda çıktı. İşte bu sayıdaki konular:

# Demo Efektleri (3. Boyut)
# Hades' Basic -2
# ROM Rutinleri -2
# Çizgi Kursör
# Baş Aşağı Karakter Seti
# ...ve Boulder Dash :)

Google Instant Messenger Geliyor

anonim

Google desktop aracından sonra şimdide yeni Instant Messaging istemcisi ile ürünleri arasında tam bir uyum sağlamayı hedefliyor.

Söylentiler yeni değil,fakat bu hafta itibariyle daha bir gün ışığına çıktı. Öncelikle, az çok insanlar google'ın zaten "Hello" adında bir IM client'ının olduğunun farkına vardılar. Bu yaz, fotoğraf paylaşma servisi Picasa ile birlikte kullanılmaya başlandı.

Bu arada, Google Desktop Search Tool kodları geçen Salı açıldı. Buradan Google'ın büyüyen ürünlerine IM'yi integre etme planlarını daha iyi anlayabiliyoruz.

Biraz da Dijital Sanat

anonim

Dijital art'la ilgilenen arkadaşların ziyaret etmesi ve incelemesi gereken iki portfolyo.
Portfolyo 1, Portfolyo 2

Ayrıca bu portfolyoların sahibinin ülkemizden biri olması bizi dahada memnun ediyor :). Eline sağlık Kerem Beyit.

En İyi Teknolojik İş Fikri Yarışması

FZ

Yeni Fikirler Yeni İşler Yarışması Girişimci Öğrencilere Destek Vermeye Devam Ediyor…

75.000TL'lik Teknoloji Ödülü, 50.000TL'lik Savunma Sanayii Özel Ödülü ve 25.000TL'lik OSTİM Özel Ödülü Sahiplerini Arıyor!

ODTÜ ve ODTÜ Teknokent'in, Elginkan Vakfı ana sponsorluğunda gerçekleştirdiği Yeni Fikirler Yeni İşler Yarışması'nın kayıtları başladı. Teknoloji tabanlı bir iş fikrine sahip girişimci öğrenciler, YFYİ 2009 kapsamında 75.000TL değerindeki 'Elginkan Vakfı Teknoloji Ödülü' için, 50.000TL değerinde 'Savunma Sanayii Müsteşarlığı Özel Ödülü' için ve 25.000TL değerinde 'OSTİM Özel Sanayi Ödülü' için yarışacaklar.

Hakia'dan Haberler

anonim

neogen yazıyor "Hakia'dan 3 yeni haber var: 1- Emre Sokullu Hakia'da. 2- Sol üst köşeden Türkçe Hakia müjdesi veriliyor. 3- Hakia "Search For Better Search", yani "Daha İyi Arama Arayışı" adlı bir kampanya düzenlemiş. John Battelle gibi lider düşünürlerin konu hakkındaki yorumlarına ulaşmak ve yorum eklemek mümkün.